Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

En enkelt kunde var skyld i det globale netnedbrud

Der skulle blot en fejl hos en enkelt kunde til at vælte store dele af internettet tidligere på ugen. Det forklarer selskabet Fastly, hvor fejlen skete.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tirsdag i denne uge gik en række af verdens største websider i sort – især medienyhedssider. I Danmark gik tv2.dk ned.

Fejlen blev hurtigt sporet til den californiske cloududbyder Fastly, der fungere som ”relæ” for en række mediehuse – for at sikre hurtigere webadgang for brugerne uanset, hvor de befinder sig. Det opsigtsvækkende er, at det var en bug hos en enkelt af Fastlys kunder, som var årsag til det nedbrud, som ramte hjemmesider overalt på kloden.

Bug i dvale siden midt maj

Fastly oplyser ikke, hvilket firma der er tale om. Men buggen har ligget i dvale i Fastlys system siden midten af maj, og da kunden opdaterede sine indstillinger, blev fejlen udløst. Resultatet var, at 85 procent af Fastly gik ned.

”Vi registrerede forstyrrelsen inden for et minut, identificerede og isolerede derefter årsagen og deaktiverede konfigurationen. Inden for 49 minutter fungerede 95 procent af vores netværk som normalt,” udtaler Fastlys teknisk ansvarlige, Nick Rockwell, ifølge The Guardian, som selv blev ramt af nedbruddet.

Kæmpe økonomisk tab

”Selvom der var specifikke forhold, som udløste denne afbrydelse, skulle vi have forudsagt det. Vi leverer funktionskritiske tjenester, og vi behandler enhver handling, der kan forårsage problemer for vore tjenester med den største opmærksomhed og prioritet. Vi undskylder over for vores kunder og dem, der er afhængig af (vores kunder) ...,” tilføjer Nick Rockwell.

Udfaldet har været dyrere for nogle end for andre. Måske har Amazon lidt det største tab. Også denne mastodont inden for online-detailhandel var ramt, og ifølge The Guardian kan Amazon have haft et tab på 6803 US-dollar i sekundet, i alt 32 millioner dollar for hele nedbruddet. Det svarer til knap 200 millioner kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere