Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Intel sprænger skalaen – nu ryger nanometer

Chipproducenten Intel gør op med industristandarden nm (nanometer). Fremover skal Intel-chip måles i ”A” for ångstrøm.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden 2014 har Intel produceret chips med en banebredde på 14 nm (nanometer). Nu indfører producenten en ny standard i chip-betegnelserne, nemlig A for ”ångstrøm”. Ifølge Intel er ”nm” blevet et markedsføringstrick i branchen fremfor en reel måling af ledernes banebredde.

Ændringen blev annonceret på konferencen Intel Accelerated, der blev afholdt i går, mandag. Samtidig annoncerede Intel, at chipproducenten frem mod 2025 vil indføre en ny navnepolitik.

Færre nm skulle sælge chips

Tidligere har Intel, på linje med andre producenter såsom Samsung, fulgt den gængse standard for navngivning af chips. Hver ny chip-generation fik således opgjort tætheden af transistorer i stadig færre opgivne nanometer, hvilket ikke sagde noget om chippens fysiske størrelse.

Hver ny generation blev markeret med ”14 nm”, ”10 nm” og ”7 nm”, uden at betegnelsen havde anden relevans end et markedsføringstrick, mener Intel. Firmaet har haft problemer med at gå fra 14 nm til 10 nm, hvilket har fået Intel til at fastholde ”14 nm” for sine chips som en mere korrekt betegnelse.

Ny skala for nye navne

På konferencen Intel Accelerated løftede Intel sløret for, hvad der skal træde i stedet for betegnelsen ”nm”, nemlig måleenheden ångstrøm forkortet "A". I den fysiske verden svarer en nanometer til 10 A, hvilket igen svarer til 10 i -10. meter.

Første chip, hvor ”nm” bliver droppet, er serien af Alder Lake-processorer, som kommer på markedet senere i år. I stedet for tilføjelsen ”10 nm Enhanced” bliver Alder Lake blot betegnet som en Intel 7.

I samme serie kommer betegnelsen Intel 4 (før kendt som Intel 7nm) på Meteor Lake-processorerne i 2023 samt betegnelsen Intel 3. Derefter bryder Intel med den hidtidige navnerækkefølge og går over til betegnelsen 20A. Skiftet indvarsler ”angstrom-æraen”, som Intel kalder det.

Intel 20A kan forventes i 2024. Derefter kommer Intel 18A, som allerede er i udvikling med forventet lancering i begyndelsen af 2025. Det var en masse navne. Om processorerne så bliver mærkbart hurtigere, det må vi se …
IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Manager Projects – Global Template manager

Danmarks Meteorologiske Institut

IT-operatør

Aabenraa Kommune

IT- og Digitaliseringschef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere