Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her de bedste gratis-programmer lige nu

Her er fire spændende programmer udvalgt af redaktionen på AOD.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 WinDynamicDesktop

Windows-baggrunde med tidsforløb 

WinDynamicDesktop er en porteret udgave af selvsamme program til Mac. Vi har at gøre med et open source-program, der leverer dynamiske skrive-bordsbaggrunde/tapeter til din Windows-pc. Programmet består hovedsagelig af naturbilleder, der lysmæssigt ændres efter tidspunktet på dagen. Man starter derfor med at angive, hvor man befinder sig, så oplevelsen matcher ens lokalitet. De enkelte billeder downloades før brug. Da baggrundene er store, passer de glimrende til 4K-skærme. Alternativt kan de tilrettes. 

Hent WinDynamicDesktop her2 TimeJot

Den digitale begivenhedsoversigt

Hverdagen er travl. Vi skal huske en masse, og det kan knibe med at holde overblikket over de ting, vi har foretaget os, og de begivenheder, vi har været en del af. Her kommer TimeJot til Android ind i billedet, det er dette nummers foretrukne app. Appen holder styr på, hvad du har foretaget dig og katalogiserer det på en enkel og overskuelig måde. Man kan beskrive TimeJot som en digital dagbog, hvori man kan notere, hvornår man sidst har gjort det ene eller det andet. Plusserne ved appen er dels, at brugergrænsefladen virker meget rolig og overskuelig, dels, at du kan oprette events, efterhånden som du har gennemlevet dem, tilknytte små korte beskrivelser og gemme dem. Dine events kan være alt lige fra sammenkomster til afviklede møder, træning, og alt andet, som du synes, er værd at kunne følge over tid. Du kan frit oprette så mange eventstyper, som du har brug for, og søge på indholdet bagefter. Der er også mulighed for at få beskeder, som holder dig opdateret med, hvad du har foretaget dig.

Hent TimeJot her.

3 Smartsystemmenu

Udvidelse til systemmenuer

SmartSystemMenu er et open source-program til Windows, som tilføjer en række ekstra valgmuligheder til systemmenuerne. Programmet kan enten startes eller indstilles til at starte med Windows. Brugeren får en række ekstra muligheder såsom at ændre størrelse, position og transparens for hvert vindue. Man kan tage skærmskud af vinduet og minimere det til proceslinjen. SmartSystemMenu fungerer ikke med browservinduer.

Hent Smartsystemmenu her.TranslucentTB

Tilret proceslinjens fremtoning

Vi runder downloadsektionen af med nok et open source-program. TranslucentTB er et program, der kan ændre udseendet på Windows’ proceslinje. Umiddelbart er der ikke det vildeste featuresæt, men det vil sandsynligvis tiltale en del brugere. Man kan vælge, hvilken farve proceslinjen skal have, hvor gennmsigtig den skal være (helt over til den er helt klar og baggrunden skinner igennem). Man kan også vælge, at den skal være lidt udtværet eller følge Microsofts Fluid-design. Man kan altid vælge normal og gå tilbage til Windows’ standardudseende. Dynamiske indstillinger gør, at proceslinjen kan ændre udseende under brug. 

Hent TranslucentTB her.