Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bedste halvår nogensinde for it-branchen

Med en stigning på 13,2 procent i omsætningen og 20,2 procent i eksporten samt 4685 flere ansatte på bare et år, har den danske it-branche haft sit bedste halvår nogensinde. Det viser nye e-indkomsttal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den danske it-branche omsatte samlet set for 138,9 mia. kr. i første halvår af 2021. Dermed fortsætter branchen med at slå omsætningsrekorder

”Digitaliseringen af ikke bare erhvervslivet men af hele samfundet har i den grad taget fart under coronaen, og it-leverandørerne har aldrig haft så travlt, som de har nu. Mere end hver fjerde melder faktisk, at de bliver nødt til at sige nej til ordrer, fordi de ganske enkelt ikke kan skaffe folk nok til at løse de mange opgaver,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Det er da heller ikke blot danske virksomheder, der efterspørger løsninger fra danske it-virksomheder. Også udlandet har under coronaen fået øjnene op for dansk teknologi.

Eksporten er på blot et år steget med 20,2 procent, så vi nu eksporterer nu it-løsninger og ydelser for 48,2 milliarder kroner, hvilket svarer til, at 35,1 procent af branchens samlede omsætning nu kommer fra eksport.

”Danske it-virksomheder er med hastige skridt ved at gøre sit indtog på den globale scene, og det er et godt tegn for branchens fremtid, at flere og flere nu går internationalt med deres løsninger – og har succes med det,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Tæt på 100.000 ansatte

Bortset fra en kort opbremsning under coronaen, er antallet af fuldtidsansatte steget uafbrudt siden 2013, og der er nu 98.558 ansat i branchen. På bare et år er der blevet ansat 4685 flere it-folk, hvilket svarer til en stigning på 5,0 procent.

Det er især indenfor antallet af softwareudviklere (+12,6 procent), informationstjenester (+7,8 procent) og it-konsulenter (+5,6 procent), at man har set en stor medarbejdervækst. Dog har man indenfor en række underbrancher som f.eks. fremstilling af hardware (-4,4 procent) og engroshandel (-1,8 procent) desværre været nødt til at sige farvel til medarbejdere i samme periode.

”Selvom der har været afskedigelser enkelte steder i branchen, så har vi samlet set aldrig været flere ansatte. Og vi kunne ansætte endnu flere, hvis der blot fandtes flere it-folk at tage af. Manglen på kompetencer sætter ganske enkelt en stopper for vores udvikling som digitalt foregangsland og fremtidigt velfærdssamfund, så det er et stort problem, vi skal have løst mht. it-kompetencer,” fortæller Natasha Friis Saxberg.

Lige nu mangler der akut 7600 it-specialister, og om blot ni år forudsiger IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA, at der vil mangle op mod 22.000 it-folk.

Netop på grund af den enorme efterspørgsel på it-kompetencer, er lønnen i branchen allerede høj, da der er rift om specialisterne. Gennemsnitligt tjener man i it-branchen nu 51.210 kroner om måneden, hvilket er en stigning på 2,3 procent på bare et år.

”Virksomhederne kan ganske enkelt ikke blive ved med at hæve lønnen, selvom kampen om medarbejdere aldrig har været større. Så vi ser flere og flere it-virksomheder begynde at gøre sig attraktive på andre parametre som f.eks. work/life-balance, fire dages arbejdsuger og fleksible arbejdsdage,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere