Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Microsoft sætter populært værktøj på den sorte liste

Det er downloadet over 2 milliarder gange. Men nu sætter Microsoft gratis-versionen af programmet CCleaner i karantæne.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

CCleaner er et af de mest populære Windows-værktøjer i historien, og pc-brugere verden over har downloadet det mere end 2 milliarder gange. Men nu ryster fundamentet under programmet, som i dag ejes af virksomheden Piriform. For Microsofts sikkerhedsprogram Defender er begyndt at registrere gratisudgaven som en PUA, en "Potentially Unwanted Application", skriver flere medier.

Det er lidt af et paradoks, eftersom ideen med CCleaner netop er at fjerne junk-programmer og anden unyttig software, som brugere ofte uden at vide det henter ned på harddisken i deres Windows-pc.

Men CCleaner kan også bruges til at rydde op i Windows' registreringsdatabase, og det har Microsoft aldrig brudt sig om.

Allerede i 2018 skrev Microsoft ifølge sikkerhedssitet Bleepingcomputer:

"Nogle produkter såsom rengøringsværktøjer til registreringsdatabasen antyder, at registreringsdatabasen har brug for regelmæssig vedligeholdelse eller rengøring. Imidlertid kan der opstå alvorlige problemer, når du ændrer registreringsdatabasen forkert ved hjælp af disse typer hjælpeprogrammer. Disse problemer kan føre til, at brugere skal geninstallere styresystemet som følge af ustabilitet."

Uønsket software sniges ind

Et særligt problem med den gratis version er – mener Microsoft – at den ledsages af lokkende tilbud om at downloade andre programmer. I en udtalelse til Bleepingcomputer forklarer Microsoft, at man altid reagerer på den slags tilbud om installation af software, der ikke er udviklet af det samme firma eller ikke er nødvendig, for at den primære software kan fungere.

Et af de programmer, du risikerer at installere sammen med CCleaner uden at ønske det – hvis du ikke er opmærksom under installationsprocessen – er gratisversionen af AVG AntiVirus, viser erfaringerne her på AOD. Det er ikke nødvendigvis nogen dårlig sikkerhedssoftware, men det kan give alvorlige problemer, hvis du i forvejen har andre sikkerhedsprogrammer installeret.

Piroform er angiveligt gået i dialog med Microsoft om at få fjernet CCleaner fra Defenders registrering. Hvor gode er oddsene for Piriform? Microsoft er generelt ikke begejstret for software, der alene ved sin eksistens stiller spørgsmålstegn ved trygheden i Windows-miljøet – så det kan godt blive "op ad bakke" for ejeren af CCleaner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere