Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pengene driver it-forbryderne – men også masser af spionage

Direkte økonomisk gevinst driver langt de fleste hackere, viser en analyse af hundredtusindvis af sikkerhedshændelser. Men spionage fylder også en del.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I denne uge blev pressetjenesten Ritzau lagt ned af ransomware - altså et angreb, hvor hackerne kræver løsepenge, for at offeret igen skal få adgang til sit system, sine filer og dokumenter. Og netop økonomisk gevinst er det motiv, som driver de fleste hackere, som af samme grund kan betegnes som it-kriminelle.

Eksperter fra Verizons Threat Research Advisory Center (VTRAC) har analyseret de hundredtusindvis af sikkerhedshændelser samt bekræftede brud på datasikkerheden, som indgår i de seneste seks års it-sikkerhedsundersøgelser i Verizon Business Data Breach Investigations Report (DBIR), og konklusionerne er nu samlet i Verizon Cyber-Espionage Report (CER).

I perioden 2014-2020, fylder de økonomiske motiver mellem 67 og 86 procent. På anden pladsen ligger cyber-spionage, som fylder forholdsvis mindre med mellem 10 og 26 procent.

Spionage er svært at opdage

Ifølge Verizon gør det ikke cyber-spionage til et mindre alvorligt problem. Ofte er disse angreb sværere at opdage. Hvor økonomisk motiverede brud gerne opdages på grund af tab af penge, er de data, der kompromitteres gennem cyber-spionage gerne blandt de mest fortrolige, følsomme og forretningskritiske.

Rapporten peger på, at spionagen især går ud over den offentlige sektor, som er mål for 31 procent af angrebene, mens produktionsvirksomheder indtager andenpladsen med 22 procent.

De angreb, hvor cyber-spionage er formålet, adskiller sig fra andre, både når det gælder den anvendte taktik og de spionerendes dygtighed og tålmodighed.

Malware (90 procent), sociale angreb (83 procent) og hacking (80 procent) er de mest anvendte metoder ved cyber-spionage, mens disse metoder kun indgår i hhv. 39, 29 og 56 procent af alle tilfælde af brud på datasikkerheden generelt set.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere