Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Edge er ikke længere ude på kanten – solid vækst i Europa

Edge-computing har stille og roligt vokset sig stort, og ifølge en ny analyse vil væksten fortsætte i ret højt tempo. Den vil overgå den generelle it-vækst.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er mange fordele ved at lægge databehandling ud på de steder, hvor data genereres i stedet for at sende alle rådata til bearbejdning på et centralt sted. Derfor har interessen for edge-computing været jævnt voksende de senere år. Væksten på markedet fortsætter de kommende år, viser en ny forudsigelse fra analysevirksomheden IDC. Edge er ikke længere en specialitet i kanten af markedet. Området er ved at blive mainstream og har skabt en underskov af leverandører og service-udbydere.

Her i 2022 vil markedet for produkter til edge-computing være på 265 milliarder kroner i Europa. Tre år senere – i 2025 – vil omsætningen nå op på 420 milliarder kroner. Det giver en årlig vækst i perioden på 16,4 procent, hvilket er betydeligt over den årlige vækst for hele ITK-markedet på cirka 5 procent (løseligt anslået ud fra forskellige analysefirmaers forudsigelser).

Markedet er ved at modne

"Med nye branchespecifikke løsninger og en værdikæde, der er ved at blive opbygget i Europa, er mange brancher begyndt at forstå fordelene og mulighederne bag edge og har øget deres edge-investeringer," siger Alexandra Rotaru, forskningsanalytiker hos IDC.

"Derfor vil organisationer i stigende grad bevæge sig fra indledende bevidsthed (om mulighederne, red.) og pilotfaser til mere modne produktionsudrulninger i det næste par år – understøttet af en bred vifte af edge-serviceudbydere," tilføjer Alexandra Rotaru.

Edge-computing knyttes ofte til IoT-installationer, for eksempel behandling af data fra sensorer. Det vil stadig være det dominerende område drevet frem af produktfremstilling og anden produktion. Men væksten vil være størst inden for de brugercases, som omfatter kunstig intelligens og AR/VR.

Det sidste ser man inden for eksempelvis AR-understøttede operationer på sygehuse, anatomisk diagnostik, shopping-rådgivning, produktanbefalinger og automatiseret sagsbehandling af krav, nævner IDC i forbindelse med den nye undersøgelse af edge-computing-markedet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere