Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 3 roterende hdd’er: Den gamle harddisk kan stadig noget

Selvom hastighederne er langt bagefter de nyeste ssd’er, bør den gamle hdd ikke aflives endnu.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De flashbaserede ssd-drev har efterhånden overtaget det meste af markedet for datalagring. Det betyder dog ikke, at der ikke kan være god grund til at overveje en skivebaseret hdd. På grund af prisen først og fremmest, men også på stabilitet og langtidsydelse kan der være noget at hente.

Et billigere alternativ

Til testen har vi haft tre forskellige hdd’er til rådighed. To af dem er skivebaserede versioner af drev, som også fås i ssd-form, nemlig SureFire GX3 og Verbatim Executive Finger-print SSD.

Design og funktionalitet er stort set identisk. Hos SureFire er anvendt præcis samme kabinet, mens den skivebaserede Verbatim er lidt større end ssd’en.

At det er relativt langsomme ssd’er, der også fås i hdd-udgaver, er lidt pudsigt, da hastighedsforskellen langt fra er så stor, som havde det været lynhurtige NVMe-drev.

SureFire er nede på cirka en tredjedel af hastigheden, mens Verbatim er cirka to en halv gang sløvere end ssd-versionen i sekventiel læsning og skrivning.

På priserne er der en del at hente, og når det gælder SureFire, ville vi gå efter hdd’en.

Hårdført lager til tasken

Vi har også testet SanDisk G-Drive ArmorATD. En harddisk i hårdført design skabt til at tage med, når der skal lagres filer i felten. Den er iklædt gummi og kommer med en moderat IP54-certificering, som garanterer modstandsygtighed over for stød, regn og støv.

Den sælges formatteret til Mac, men kan hurtigt formatteres til Windows, hvis man ønsker det. Hastighederne er lidt lavere end med de to andre hdd’er, men hvis du ønsker et stort lager, som du kan have med på farten uden at bekymre dig, er det en fin løsning.