Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Italiens største supercomputer bekæmper corona

Kampen mod Covid-19 er blevet ført på hospitaler, plejehjem, farmaceutiske laboratorier og ikke mindst - stille men kraftfuldt - i et datacenter i Bologna, Italien. Der huser et nonprofit-konsortium af snesevis af italienske universiteter, forskningscentre og regeringsministerier, kaldet Cineca, Italiens største computercenter og en af ​​de mest kraftfulde supercomputere i verden - Marconi100.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Cineca-forskere bruger Marconi100 til at simulere adfærden af ​​proteiner, der tillader coronavirus at replikere. Ved hjælp af disse data kører de virtuelle tests for at finde de farmakologiske molekyler, der er mest effektive til at hæmme virussen, og samarbejder med farmaceutiske forskere for at forkorte tidslinjer for terapeutisk lægemiddeludvikling.

Dette er et massivt beregningsprojekt. Hvert protein kræver mindst en uges kontinuerlig simulering på 16 nodes af Marconi100 - en proces, der ville tage mindst fire måneder på en standardcomputer. Cinecas supercomputer har udført millioner af milliarder af operationer i sekundet i en non-stop indsats for at hjælpe videnskabsmænd med at forstå coronavirus og bekæmpe den globale pandemi.

Ikke overraskende udgør den højtydende databehandling (HPC), der kræves til dette projekt, en unik kraft- og afkølingsudfordring. Marconi100 er en ny accelereret klynge baseret på IBM Power9-arkitektur og Volta NVIDIA GPU'er, der giver en computerkapacitet på omkring 32 PFlops og åbner vejen for pre-exascale supercomputere.

Ansvaret for at sikre, at disse COVID-19-afkodningsberegninger fortsætter uden afbrydelser påhviler Vertiv.

Supercomputere knækker verdensproblemer

Vertivs arbejde med Cineca går 30 år tilbage før pandemien, og Cinecas indsats for at støtte folkesundheden går mindst lige så længe tilbage. Cineca har arbejdet med Dompè Farmaceutici i mere end 15 år for at bruge supercomputing til at accelerere udviklingen af ​​lægemidler, men coronavirus har været det centrale fokus siden pandemiens begyndelse. Cineca og Dompè er samarbejdspartnere i Exscalate4CoV, et offentlig-privat konsortium bestående af 18 institutioner fra syv europæiske lande, der udelukkende fokuserer på COVID-19 behandlinger og pleje. For at udnytte den ekspertise, der er erhvervet via Exscalate4cov, har EU for nylig finansieret et nyt projekt ved navn LIGATE, som har som mål at skabe en førende applikationsløsning til lægemiddelopdagelse og -design ved hjælp af HPC-systemer op til exascale-niveau.

Cineca er involveret i en række forskningsprojekter, der beskæftiger sig med nye og nye teknologier såsom AI, big data, machine and deep learning, digitale tvillinger og kvantecomputere. Supercomputere som Marconi100 bliver i stigende grad brugt til at tackle nogle af verdens mest udfordrende problemer, herunder klimaændringer og bæredygtigt landbrug.

Robust kølesystem

Vertiv strøm- og kølesystemer, der beskytter Marconi100 og de andre supercomputere på Cineca campus, er blandt de mest robuste, sofistikerede og pålidelige infrastrukturløsninger i verden. Liebert XD, Liebert CRV og Liebert PDX termiske styringssystemer, sammen med Liebert HPC-M frikølende kølere, opretholder de præcise miljøforhold, der er nødvendige i Cinecas datacentre. Den modulære Liebert Trinergy Cube Uninterruptible Power Supply (UPS) renser og konditionerer den strøm, der forsyner faciliteterne og beskytter mod spidser, overspændinger eller eventuelle uplanlagte udfald, der kan kompromittere potentielt livreddende forskning.

Faktisk, efter en omfattende søgning efter den rigtige UPS til sine supercomputerfaciliteter, fastslog Cineca, at Liebert Trinergy Cube var det eneste system, der var i stand til at opfylde alle organisationens ydeevnekrav, inklusive pålidelighed og fjernovervågningstjenester. Mens tilgængelighed var den centrale forudsætning for Liebert Trinergy Cube, muliggør systemets Dynamic Online-tilstand høj driftseffektivitet på op til 99 %, hvilket sparer Cineca for tusindvis af euro om året i energiomkostninger og reducerer tilsvarende kuldioxid (CO2)-emissioner i høj grad sammenlignet med til andre traditionelle UPS-teknologier.

Endelig giver Vertiv endnu et lag af beskyttelse med forebyggende overvågning og fjerndiagnostik gennem sine Vertiv LIFE-tjenester.

"Vi valgte Vertiv LIFE Services, da vi fandt, at det var en banebrydende service, der viste en række fordelagtige egenskaber sammenlignet med konkurrenterne," sagde Massimo Alessio Mauri, Head of General and Technical Services hos Cineca. "Hvad mere er, efter at have installeret Liebert Trinergy Cube, viste Vertiv LIFE Services sig at være et vigtigt værktøj af høj kvalitet, der konstant overvåger UPS'en og sikrer maksimal tilgængelighed og effektivitet."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere