Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Apple klar med "verdens mest kraftfulde chip" til en pc

M1 Ultra findes i den helt nye Mac Studio og giver den stationære computer en hidtil uset ydeevne.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Apple annoncerede her til aften M1 Ultra, det næste store spring for Apples chips og Mac-computere. Ved hjælp af UltraFusion – Apples arkitektur, der forbinder halvlederbrikkerne i to M1 Max-chips for at skabe et SoC (system on a ship) med en hidtil uset ydeevne og kompetence – kan M1 Ultra levere enestående computerkraft til den nye Mac Studio og på samme tid bevare markedets bedste ydeevne pr. watt.

Den nye SoC-arkitektur består af 114 milliarder transistorer, hvilket er det største antal nogensinde i en chip til en personlig computer. M1 Ultra kan konfigureres med op til 128 GB samlet hukommelse med høj båndbredde og kort latenstid, der kan tilgås af 20-core CPU, 64-core GPU og 32-core Neural Engine. Dette giver en imponerende ydeevne for udviklere, som kompilerer kode, for kunstnere, som arbejder enorme i 3D-miljøer, der før var umulige at rendere, og for professionelle i videobranchen, som kan foretage transkodning af videoer til ProRes op til 5,6 gange hurtigere end med en 28-core Mac Pro med Afterburner.

“M1 Ultra er endnu en specialudviklet chip fra Apple, der kommer til at gøre en reel forskel og forbløffe computerindustrien. Ved at forbinde to M1 Max-halvlederbrikker med vores UltraFusion-arkitektur kan vi tage Apples chips til nye, uforudsete højder,” forklarer Johny Srouji, Apples Senior Vice President of Hardware Technologies. “Med sin kraftfulde CPU, kolossale GPU, utrolige Neural Engine, ProRes-hardwareacceleration og enorme mængde samlede hukommelse fuldender M1 Ultra M1-familien som verdens mest kraftfulde og kompetente chip til en personlig computer.”

UltraFusion-arkitektur

Grundlaget for M1 Ultra er den ekstremt kraftfulde og energieffektive M1 Max. For at bygge M1 Ultra forbindes halvlederbrikkerne fra to M1 Max-chips ved hjælp af UltraFusion, Apples specialudviklede arkitektur. Den mest almindelige måde at forbedre ydeevne på er ved at forbinde to chips via et bundkort, hvilket typisk resulterer i blandt andet længere latenstid, reduceret båndbredde og et større energiforbrug.

Men Apples innovative UltraFusion bruger en siliciuminterposer, der forbinder de to chips på tværs af mere end 10.000 signaler. Denne løsning giver en kort latenstid og inter-processor-båndbredde på hele 2,5 TB, hvilket er mere end fire gange båndbredden på den førende teknologi inden for forbundne multichips. Dette gør det muligt for M1 Ultra at opføre sig og blive genkendt af software som én chip, så udviklere ikke behøver at genskrive kode for at udnytte dens ydeevne. Det er den første chip af sin slags.

Hidtil uset ydeevne og energieffektivitet

M1 Ultra har en exceptionelt kraftfuld 20-core CPU med 16 højtydende kerner og fire højeffektivitetskerner. Ifølge Apple leverer den 90 procent bedre multithreading-ydeevne end den hurtigste 16-core PC-chip, der er tilgængelig i den samme energiramme. Derudover bruger M1 Ultra 100 færre watts på at nå PC-chippens maksimale ydeevne. Denne imponerende effektivitet betyder, at der forbruges mindre energi, og blæserne kører stille – selv når apps som Logic Pro arbejder med krævende workflows, for eksempel behandling af store mængder virtuelle instrumenter, audio plug-ins og effekter.

For de mest grafiktunge behov såsom 3D-rendering og kompleks billedbehandling har M1 Ultra en 64-core GPU (otte gange så stor som M1). M1 Ultras 64-core GPU giver en hurtigere ydeevne end selv den mest avancerede GPU, der er tilgængelig til PC, og bruger samtidigt 200 færre watt, hævder Apple.

Apples samlede hukommelsesarkitektur er også blevet optimeret med M1 Ultra. Hukommelsesbåndbredden er hævet til 800 GB/s, hvilket er mere end ti gange så meget som den seneste PC-chip. Derudover kan M1 Ultra konfigureres med 128 GB samlet hukommelse. Sammenlignet med de mest kraftfulde grafikkort til PC, der højst kan byde på 48 GB, er der ikke noget, der kan hamle op med M1 Ultras grafiske hukommelse, når det kommer til at understøtte enorme, GPU-tunge opgaver, for eksempel i arbejdet med ekstrem 3D-geometri og renderingen af store scener.

32-core Neural Engine i M1 Ultra kan udføre op til 22 billioner handlinger i sekundet, hvilket fremskynder selv de mest krævende maskinlæringsopgaver. Og med dobbelt så meget medieprocessorkapacitet som M1 Max kan M1 Ultra tilbyde den hidtil hurtigste hastighed, når det kommer til kodning og afkodning af ProRes-videoer. Faktisk kan den nye Mac Studio med M1 Ultra afspille op til 18 8K ProRes 422-videostreams – en bedrift, ingen anden chip kan være med på.4 M1 Ultra integrerer også skræddersyede Apple-teknologier, for eksempel en skærmprocessor, der kan drive flere eksterne skærme, integrerede Thunderbolt 4-controllere og markedets bedste sikkerhedsfunktioner, herunder Apples nyeste Secure Enclave, hardwaregodkendt sikker opstart og afviklingsteknologier, der forhindrer misbrug.

macOS og apps opskalerer til M1 Ultra

Det tætte samarbejde mellem hardware og software har altid spillet en central rolle i Mac-oplevelsen. macOS Monterey er designet til Apples chips og drager fordel af M1 Ultras betydelige forbedring af CPU, GPU og hukommelsesbåndbredde. Med udviklerteknologier som Metal kan apps få fuldt udbytte af den nye chip, og optimeringer i Core ML udnytter den nye 32-core Neural Engine, så maskinlæringsmodeller kan køre hurtigere end nogensinde før.

Brugere har adgang til den største samling af apps nogensinde til Mac, herunder apps til iPhone og iPad, der nu kan køre på Mac, samt Universal-apps, der gør det muligt at udnytte det fulde potentiale af M1-udvalget af chips. Apps, der endnu ikke er blevet opdateret til Universal, kan køre problemfrit med Apples Rosetta 2-teknologi.

Endnu et skridt i overgangen til Apples chips

Apple har introduceret deres specialudviklede chips til næsten alle Mac-computere i den nuværende serie, og hver ny chip – M1, M Pro, M1 Max og nu M1 Ultra – bringer fantastiske egenskaber med til bordet. M1 Ultra fuldender M1-udvalget af chips og driver den helt nye Mac Studio – et højtydende styresystem med et nyt, kompakt design, der er blevet muliggjort af Apples chips med deres brancheførende ydeevne pr. watt.

Apples specialudviklede chips og miljøet

Takket være Apples specialudviklede chips‘ energieffektivitet bruger Mac Studio mindre strøm i løbet af sin levetid. Mac Studio leverer en ekstraordinær ydeevne og har et forbrug på op til 1.000 kilowatt-timer mindre end en avanceret stationær PC i løbet af et år.5

Apples globale drift er i dag CO2-neutral, og målsætningen er, at hele virksomheden skal være klimaneutral inden 2030, hvilket omfatter forsyningskæderne til produktion og alle produktlivscyklusser. Det betyder, at alle chips, som Apple udvikler – fra design til fremstilling – vil være 100 procent CO2-neutrale.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere