Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Segway eScooter E125S: Smart el-scooter gør pendlerturen til en leg

Segways nye eScooter fører dig let og lydløst til destinationen, og du behøver hverken tænke på nøgler eller tyverisikring, blot du har mobilen i lommen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Elektriske biler og cykler vinder voldsomt frem, men der findes også andre transportmidler, som burde være med helt fremme i køen til den elektriske transformation. At erstatte den benzindrevne motor med en elektrisk i en scooter giver kun fordele for de fleste brugere.

Modsat elbiler vil man næppe få problemer med rækkevidden. 140 kilometer er langt mere end de fleste kører på en scooter i løbet af en dag, og den distance klarer Segway E125S fint. En anelse mindre i koldt vejr, men angivelsen holder som udgangspunkt.

Opladning sker relativt hurtigt, og kan klares direkte i scooteren eller ved at tage batteriet med indenfor. I løbet af cirka fire timer er batteriet fuldt opladet. Strøm er en del billigere end benzin, så eScooteren kan hurtig blive en økonomivenlig løsning.

Nem og sikker kørsel

Der er godt spræl i den elektriske og dejligt lydløse motor. Den reagerer øjeblikkeligt, men kraften kan tøjles via tre køretilstande, så accelerationen er blid og behagelig, hvis du ønsker det. Scooteren er til kørsel på vejbanen og har en maks-hastighed på 45 km/t. Op ad bakke er det dog svært at få den over 30 km/t. Den testede model er udstyret med blokeringsfri ABS-bremser, som giver ekstra sikkerhed.

Foran dig har du et stort og nemt overskueligt display med de vigtigste informationer og farvet lys i siderne, der indikerer køretøjets tilstand. På styret er knapper til blinklys, lygter og nødlys samt cruise control, så du kan fastholde en given hastighed.

Batteriet er placeret i fodpanelet, og giver god tyngde og stabilitet. Man sidder behageligt på det brede og bløde sæde, der har plads til to og god bagageplads under. For en bruger på cirka to meter er knæene dog ofte tæt på at blive klemt under styret.

Din mobil er nøglen

Der følger en fysisk nøgle med, som kan sættes i tændingen på tradionel vis eller anvendes trådløst ved hjælp af et par knapper. Via Bluetooth er det også muligt at forbinde sin mobil, som langt henad vejen kan erstatte nøglen. Aktiver AirLock, så ser eScooteren, hvornår din mobil er i nærheden. Herefter skal du bare trykke på en knap på styret, så er køretøjet klar.

En sensor i sædet registrerer, om du sidder på scooteren. Hvis ikke, vil scooteren automatisk blive låst efter fem sekunder. Du behøver derfor aldrig bekymre dig om at låse. Hvis nogen prøver at tage scooteren, går en alarm i gang. Du får en advarsel på mobilen, hvis scooteren ændrer placering . Med GPS og 4G kan du altid se, hvor den befinder sig. Segway E125S er et utrolig nemt køretøj at have med at gøre. Du skal faktisk ikke tænke på andet end at køre derudad.

Mobilen udvider oplevelsen

Din smartphone kan ikke blot tjene som nøgle til eScooter. Med Segways mobilapp får du adgang til yderligere funktioner, som gør oplevelsen med scooteren nemmere og smartere. Du kan til hver en tid tjekke batteristatus kørt distance eller endda se kort over dine ruter, hvis du slår tracking til.

Der er desuden mulighed for at aktivere og justere en række indstillinger, der har med sikkerhed og kørsel at gøre. Et ”Lab” giver adgang til indstillinger under test, som du kan få lov at prøve af. Her fandt vi en hel stribe af brugbare funktioner.