Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: HP Chromebase 22-aa0803no: Her er der Chrome i den stationære computer

En Chromebook som stationær desktop-computer? Ja da, og den hedder HP Chromebase. Den lille prisoverkommelige alt i en-computer har flere fine finesser, men den henvender sig ikke til alle og enhver.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du har helt sikkert hørt om en Chromebook, den bærbare computer, der benytter styresystemet Google Chrome OS. Det er en maskine, som kort fortalt henter programmer og filer fra skyen. Da du primært arbejder online, kan du nøjes med en forholdsvis svag computer med begrænset lagerplads.

Chrome-universet er velegnet til studerende på farten, hvor der altid er adgang til internettet, og det er populært i skolesystemet, fordi Chrome-computere ikke er så udsat for hackere, og fordi man ikke kan afvikle en masse uautoriserede programmer på dem.

Det er en brugbar løsning til sammenhænge, hvor der ikke skal bruges så mange ”muskler” – internet, skrivning, regneark og andre standardopgaver.

Chromebook’en er en bærbar computer. Men nu er HP kommet med en Chromebase, som er en stationær alt i en-computer, hvor skærm og computer er bygget praktisk sammen.
Som privat bruger har du nok svært ved at se den helt store fidus i dette koncept.

For i forhold til prisen på 4000 kroner kan du få en ”rigtig” computer – for eksempel med Windows 11 og adgang til myriader af programmer – til næsten samme pris.

Så medmindre du er vild med Chrome-universet og ønsker en løsning med større skærm end på den bærbare Chromebook, som du i givet fald har, er det næppe et koncept, du vil juble over.

En hurtig søgning på nettet viser, at du kan få en fornuftig alt i en-computer fra HP med Windows (og mulig adgang til alverdens software) og 27”-skærm for 1500 kroner ekstra. Hvad ville du vælge?

Men hvor skal denne Chromebase 22-aa0803no så bruges? Lad os gå lidt tættere på nyheden først.

Skærmfoden er en grå stofbeklædt kegle, og heri gemmes al elektronik – og naturligvis også højttalere. Skærmen er fastmonteret og kan næsten ikke justeres.

Den kan vippes lidt op og ned og drejes til siden. Så du skal være sikker på, at højden passer. Et plus er det dog, at skærmen er vendbar, så du får den på højformat.

Hurtig skærm

I praktisk brug fungerer Chromebase, som den skal. Den 21,5” store touchskærm med FHD-opløsning reagerer hurtigt.

Det medfølgende tastatur er noget klejnt, og den matchende mus er en billig type. Begge dele havde under testen svært ved at skabe den nødvendige Bluetooth-forbindelse til computeren.

Enheden markedsføres som den ”bekymringsfri” computer til hjemmebrug. Meget unge brugere eller it-uvante ældre vil glæde sig over det intuitive Chrome-styresystem. Under opsætningen kan du vælge, om brugeren er et barn eller en voksen.

B&O-lyden i den pæne integrerede fod er fin. Der er hovedtelefonudgang og USB-C bagpå, og det er også rart – ganske som det indbyggede webkamera i skærmen.

HP Chromebase ser ud til at være rettet mod private brugere. Men måske vil den være mere oplagt på skoler, som søgemaskine på et bibliotek, i loungen i en lufthavn eller lignende steder. Alle disse steder ville den pynte og leve op til forventningerne om funktionalitet.

I private hjem kan den også fungere, men der ville det måske være mere oplagt med en bærbar Chromebook, der også kan tages med på rejse, job eller studie. Men en frisk idé, det er HP Chromebook 22-aa0803no.