Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gratis: Her er fire knaldgode programmer, der ikke koster en krone

Vi har samlet det bedste fra nettets skatkiste af gratis software.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Meazure
Opmåling af Windows-elementer

Med dette fine program kan du opmåle elementer på din Windows-skærm. Hvor tit har man ikke savnet den mulighed? Der er indbyggede linealer og mulighed for at inddele skærmbilledet i et gitter af kvadrater af forskellige størrelser. Du kan måle vinduer eller bestemte områder af vinduet ved brug af programmets forskellige værktøjer. Der er også indbygget zoom-vindue, hvor et udvalg af skærmen vises i op til 32 ganges forstørrelse. Ud over at kunne foretage opmålinger i pixels, centimeter eller andet er der visning af rgb-koden for de anvendte farver, og du kan tage skærmbilleder.

Hent Meazure her

________________________________________________

2 Zettlr
Tekstredigering uden menuer

Zettlr er dette nummers foretrukne program – af flere årsager. Der er tale om et tekstprogram – et multiplatforms-program af open source-typen til både Windows, Linux og Mac. Zettir retter sig mod flere typer af brugere. Det kan være forskere, journalister eller andre, der har brug for en platform, hvor man ganske enkelt kan skrive tekst og formatere denne tekst, uden at tesktmarkeringen kan ses ud af dokumentet. I modsætning til traditionelle tekstbehandlingsprogrammer, hvor man tilføjer markering af forskellige tekstformater via menuer, er det tanken her, at alt som hovedregel foregår via tastaturet. Det er selvfølgelig noget af en omvæltning for os, der er vant til at anvende et traditionelt tekstbehandlingsprogram som eksempelvis Word. Men der er en omfattende dokumentation online, hvor man styk for styk kan sætte sig ind i Zettlrs funktionsmåde. Programmet tilbyder forskellige visninger, og hvis man har brug for at eksportere til avancerede pdf-formater, kan man installere LaTeX.

Hent Zettlr her.

3 All-In-One Calculator
Lommeregneren dækker det meste

Har du virkelig brug for en allround-lommeregner i ordets egentlige forstand, så er All-in-One Calculator til Android lige, hvad du skal have fat i. Med denne lommeregner kan du selvfølgelig regne, klare geometri-ligninger, lave økonomiberegning, konvertere mellem alskens enhedstyper og meget mere. Men der er også mulighed for at udregne brændstofforbrug, den forløbne tid mellem to forskellige angivne tidspunkter og beregne dit BMI-indeks. Gå bare på opdagelse i All-in-One Calculator.

Hent All-In-One Calculator her.

________________________________________________

4 Peusens Game cleaner
Slet overflødige filer fra Steam

Her er noget til gamerne. Programmet hjælper dig med at fjerne junkfiler fra Steam, Epic Games og Ubisoft Connect. Med tiden samler der sig en del unødvendige cache-filer, andre efterladenskaber og diverse installationspakker som DX, Physx, DotNet, VCRedist, der ikke er brug for. Alt dette kan i teorien gøre et spil ustabilt, og i hvert fald være en medvirkende årsag til, at spil med tiden starter langsommere end nødvendigt. Du kan selv vælge, hvilke typer efterladenskaber der skal søges efter og under hvilken platform. Efter fuldendt søgning kan du gennemse de fundne filer og ekskludere dem, som du ikke er sikker på, du vil have fjernet. Herefter er du klar til at slette de valgte filer.

Hent Peusens Game cleaner her.