Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Genialt gratis program giver dig nem kontrol med lyden på din pc

Bag på en stationær pc er der som regel analoge og digitale audiostik. Hertil kommer Bluetooth-hovedtelefoner, USB-headset, højttalerne på din skærm, som er forbundet via HDMI, og der er endda eksterne lydbehandlings-bokse. Windows gør det dog ikke altid nemt at skifte mellem disse kilder. Det kan du løse med SoundSwitch, et open source-redskab, der håndterer pc’ens audio-output, så man hurtigt kan skifte lyden fra højttalere til hovedtelefoner. Og det samme gælder for optageinput.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Kom i gang

Start med at installere SoundSwitch fra https://soundswitch.aaflalo.me. Når du har startet appen, går du til “Indstillinger”. Her kan du konfigurere appen og fortælle den, hvilke inputs og outputs du vil skifte imellem, og hvilken tastekombination du vil gøre det med.

Indstillinger bliver også automatisk åbnet, når du er færdig med installationen, men du kan også højreklikke på ikonet i proceslinjen og åbne funktionen fra pop op-menuen.

2 Lidt om output

SoundSwitch er en diskret app. Man sætter den til at starte med Windows, og så ligger den i proceslinjen. Den første fane i dens indstillinger-side er “Playback”, og her kan man vælge det output, ens pc skal bruge.

Første gang bliver man præsenteret for en liste over hvert output, der er installeret på maskinen, sorteret efter forbundne og frakoblede [Billede A]. Klik i boksene ved siden af dem, du vil bruge, og angiv tastekombinationen nedenunder.

Vi fandt standardforslaget Alt + Ctrl + F11 lidt akavet – prøv at vælge noget, der er enklere, og som ikke støder sammen med andre kombinationer, du har indstillet. Marker boksen “Hotkey enabled”.

Billede A

3 Mere om input

Den næste fane, ”Recording”, er nøjagtig det samme som ”Playback”, bortset fra at den håndterer pc’ens audio-inputs såsom webcam-mikrofoner, headset og line-in-stik. Den finder endda din mobiltelefon takket være Windows 10’s A2DP-funktion, der gør det muligt at streame lyd fra en smartphone til pc’en – formentlig med henblik på optagelse, for normalt ville man blot slutte den direkte til højttalerne. Under alle omstændigheder indstiller man tastaturkombinationen til input og går videre.

4 Fastlæg profiler

En af SoundSwitchs mest raffinerede funktioner er, at man kan sætte appen til automatisk at skifte input og output til specifikke enheder, når der opstår en defineret begivenhed, for eksempel Steams Big Picture-tilstand, en specifik app, der bliver åbnet, en anden tastaturkombination eller blot ved start af pc’en.

Definer en profil fra ”Profiles”-fanen, og konfigurer den fra menuen. Når begivenheden er slut – for eksempel når man lukker Big Picture-tilstand – går SoundSwitch tilbage til de oprindelige indstillinger.

5 Muligheder under indstillinger

Under Indstillinger finder man funktioner til at starte appen automatisk med Windows, installere opdateringer automatisk, kontrollere værktøjstips og vælge, hvilke notifikationer man modtager.

Vi er glade for den sidste funktion, fordi appen kan bruge Windows’ eget notifikationssystem [Billede B], der holder orden i sagerne på højre side af skrivebordet, og fordi man kan blokere den med Focus Assist.

Billede B

Der er også en “No Notifications”-funktion og en nyttig lydnotifikation, der kommer ud af den nyligt valgte outputenhed, således at man er dobbelt sikker på, hvad man bruger. Man kan altid tjekke det, der er valgt, ved at holde musen over proceslinjeikonet, og man kan se, hvad dette væktøjstip indeholder.

Det er dejligt, at appen fås på så mange sprog – og på udviklerens site er der et projekt, som skal oversætte den til endnu flere. Dansk er på planen, men endnu ikke klart.