Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

AMD erobrer supercomputerne – Intels andel styrtdykker

En ny opgørelse afslører, at mens AMD på et år nu findes i dobbelt så mange supercomputere, mister Intel en tilsvarende markedsandel.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Langt hovedparten af alle computere – på kontorer og i hjem – er baseret på Intels processorer. Men i supercomputernes verden er markedsandelen på alvorlig rutsjetur. ifølge Top500.org har konkurrenten AMD nærmest som et meteornedslag fordoblet andelen af top-500 supercomputere, hvor selskabets processorer anvendes.

Det er en markant stigning, AMD har oplevet gennem de sidste fem år. Producenten er gået fra at være repræsenteret i seks supercomputere til i dag 93, hvilket altså er en fordobling i forhold til sidste år. I 2017 var det selskabets førstegenerations Epyc-chip, der kunne findes i supercomputere.

AMD også blandt de hurtigste

Ifølge internetmediet The Register er de computere på listen, som har AMD-cpu’er endda blandt de hurtigste. Faktisk er nummer et på listen den amerikanske Frontier – HPE Cray EX235a (billedet), som netop drives af en Epyc-processor.

Endvidere er det værd at bemærke, at AMD’s cpu’er er at finde i hele fem af top-10-computerne, 10 af top-26-computerne, 26 af top-50-computerne og 41 af top-100-computerne.

Intel er godt nok stadig dominerende på top-500-listen, men er faldet fra 464 for fem år siden til 388 computere i dag. Dermed har Intel en andel lige under fire femtedele af det totale antal computere – det laveste i næsten 10 år.

Intel er stadig hjertet i den hurtigste supercomputer på listen, men ellers er andelen i top-10 er faldet til 1, til 5 i top-20, til 15 i top-50 og til 46 af top-100.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere