Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Robomow RK 4000 Pro: Tæmmer hver en plæne

Den har stor klippevidde, napper kanterne med og klipper græs i stort set alle højder på selv de største plæner.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er en dyr maskine. Til gengæld er du så godt som garanteret, at du med Robomow RK 4000 Pro i haven kan nyde pænt og velplejet græs, uanset plænens størrelse, kuperethed og græshøjde. RK 4000 Pro anbefales til plæner op til hele 4000 kvadratmeter.

Ejer du ikke en herregård af denne størrelse, kan du gå et skridt ned i rækkevidde til RK 3000 Pro, der som navnet antyder er skabt til mindre plæner og sælges til billigere penge.

I sit ydre ligner den nye maskine til forveksling RK 2000, som blev vores vinder i sidste års test af robotplæneklippere. En stor grøn maskine dækket af et plastskjold, så den ligner en gigantisk bille.

I enden er en overdimensioneret rød stopknap, som gør det nemt til hver en tid at stoppe robotten. Ovenover er der et låg, hvorunder der gemmer sig en 4,3” touchskærm.

Meget kan styres via denne.Visse ting er dog nemmere med appen, der er nogenlunde brugervenlig, dog med enkelte fejl og småknaster. Eksempelvis er den manuelle fjernbetjening af maskinen gemt under et menupunkt, der hedder ”Brugervejledning”.

Forbindelsen sker med Blue-tooth, og du skal derfor være i nærheden af robotten for at betjene den med din mobil.

Tjekker kanttråden

Robomow starter med at følge kanttråden hele vejen rundt om plænen for at tjekke, om den ligger optimalt. Er der steder, hvor den er for tæt på forhindringer, vil maskinen stoppe, så du kan rette til, og omvendt vil du kunne se, hvis kanttråden er for langt ude til at robotten får klippet helt ud i kanten.

Det er en fin måde at komme i gang, for man finder hurtigt ud af, at selvom man har prøvet at være omhyggelig, vil der næsten uundgåeligt være steder, hvor kanttråden ikke ligger ordentligt. Og når det er rettet til, er du mere eller mindre sikker på, at alt kører glat fremadrettet.

Modsat Worx-maskinerne er Robomow skånsom over for kanttråden og har ikke samme tilbøjelighed til at klippe den over, hvis ikke den ligger helt flat mod jorden.

Stor klippebredde

Når maskinen tromler over plænen, er der få, der er ligeså effektive som RK 4000 Pro. Ikke nok med, at den har batteritid op til to timer, den klipper også plænen helt ud i kanterne, endda udover hjulbredden, og så har den et særligt dual-klippesystem, hvor to klippeblade placeret side om side med otte forskudte knive sikrer en klippebredde på hele 42 cm. Det er det dobbelte af sidste års RK-modeller, de lidt mindre RK 2000 og RK 1000.

Det fjederophængte klippesystem giver tilmed en klippehøjde med imponerende spændvidde på 20-100 mm. Det gør Robomow i stand til at udrette noget, selv hvor græsset under normale omstændigheder vil være for højt til, at man kan slå det med en robot, og samtidig er det muligt at klippe plænen helt fint, hvis den skal bruges til boldspil eller lignende.

Ustoppelig græsrobot

Den stærke motor og de massive ”all-terrain”-hjul gør RK 4000 Pro til en særdeles driftssikker maskine. På intet tidspunkt i testen måtte vi hjælpe den fri, fordi den var kørt fast i en græsklynge eller på anden vis havde forvildet sig ud i situationer, den ikke kunne komme ud af. Selv skråninger på op til 45 procent slår ikke denne maskine ud, og den indbyggede 360 graders-sensor sørger for, at forhindringer i alle retninger registreres og undgås.

Det kræver en del runder at komme til bunds i plænen første gang, den skal slås om foråret, omend den store klippebredde og det sejlivede batteri gør deres for at reducere arbejdstiden.

Når først plænen er pæn, så vedbliver den med at være sådan, hvis du lader maskinen køre sin faste rutine, som du selvfølgelig har mulighed for at programmere efter egne præferencer.

Selvom prisen er høj, og RK 4000 Pro på visse punkter er en lidt gumpetung kæmpe, så sørger den altså som ingen anden her i testen for på stabil og effektiv vis at holde din plæne ved lige, så du altid kan nyde velplejet græs, når du slapper af i det fri.