Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fire fede og gratis programmer udvalgt af AODs redaktion

Her er fire spændende, gratis programmer udvalgt af redaktionen på AOD: Blokering af bestemte websider, tekstbehandler til programmører, program til teleskoper og en velfungerende tv-guide.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 URL Disabler - Bloker adgangen til websider

Med URL Disabler kan du blokere for adgang til bestemte websider ved blot at angive deres URL. Programmet er portabelt og skal derfor ikke installeres før brug. Du kan vælge, om adgangen til hver enkelt URL-adresse skal blokeres separat i Google Chrome, Microsoft Edge eller FireFox.

Du kan selvfølgelig også vælge at blokere for adgang i alle tre browsere. Adgangen til websider kan genetableres, hvis noget skulle ændre sig. Programmet hentes på producentens hjemmeside, som er fyldt med irrelevante links. Vælg ”Download” nederst på siden.

2 CudaText - Programmørens tekstbehandler

CudaText er et tekstredigeringsprogram – open source og multiplatform. Det er også dette nummers foretrukne program. Det er glimrende til tekstredigering. Men vi vil her særligt fremhæve dets værdi i forbindelse med programmering.

CudaText er i øvrigt portabelt, så det skal ikke installeres på din pc. Programmet understøtter blandt andet ”syntax highlight” for mere end 270 programmeringssprog. Du kan tilpasse programmets udseende på mange måder, så du får den brugerflade, som passer til dine opgaver.

Det er muligt at anvende faner i klientvinduet og sågar opdele dette i grupper. Som om dette ikke er nok, kan du yderligere tilpasse CudaText ved hjælp af plugins, som der findes et hav forskellige af. Hvis man ikke er rutineret programmør, kan det virke lidt overvældende med de mange muligheder, men belønningen venter, når man har brugt CudaText et stykke tid.

3 Hello Northern sky - Ud i universet med et teleskop

Er du vild med stjernekigning? Måske har du et teleskop eller overvejer at skaffe et? Så skal du kaste et blik på dette herligt nørdede program, som kan styre et teleskop (med Ascom- eller Indi-interface). S

å kan du nemt finde og betragte både de mest kendte og de helt ukendte himmelobjekter. Programmet er til Windows og Linux og du kan opdatere det, så du har de seneste positioner for stjerner, kometer, planeter, asteroider mv. – 30.000 objekter i alt.

4 Dansk TV Guide - Din portal til flow-tv-indhold (hentes i Google Play)

Er du stadig til flow-tv, som almindelig fjernsynskigning kaldes i dag? Så er det selvfølgelig vigtigt at vide, hvilke programmer der udsendes på de forskellige kanaler. I gamle dage var tv-programmer noget, man fandt i aviser og ugeblade.

I dag har man adgang til de seneste informationer i for eksempel en tv-boks. Men der er flere muligheder. Dansk TV Guide er en app til Android, og den kan tilpasses, så den viser programtidspunkterne for præcis de programmer, som du har i din tv-pakke.

Det er nemt at tilføje de kanaler, man vil se programmet for, og programmerne er pænt og overskueligt vist. Klik på en udsendelse, og du får et kort resume. Her er Android-brugerfladen optimalt udnyttet.