Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Elgato Stream Deck MK.2: Genveje lige ved hånden

Har du brug for genvejsknapper i spil, grafikprogrammer eller andre steder? Så er det dette lille kontrolpanel, du skal have fat på.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis man foretrækker at holde orden på skrivebordet, er tanken om nok et stykke ekstraudstyr, der kan sluttes til din pc, måske ikke tiltrækkende. Men denne Legato-enhed kan gøre dit liv nemmere med genvejsknapper, som du kan få glæde af for eksempel i spil.

Der findes adskillige varianter i Elgatos Stream Deck-serie. Den, vi her har til test, er MK.2, der er en videreudvikling af den oprindelige version. Nu omfatter den 15 fysiske LCD-makrotaster. Den har også fået en pænere, aftagelig fod i en vinkel på 45 grader, udskiftelige faceplates til personlig tilpasning og et aftageligt USB-C-kabel.

Stream Deck MK.2 er en fiks enhed, der står diskret på skrivebordet. LCD-skærmens skarphed er ikke revolutionerende, men de viser tydeligt tasternes ikoner.

Stream Deck har 15 justerbare action-knapper, der udfører en række forskellige opgaver. De vælges og tilpasses i Elgatos Stream Deck-app, og det er her, al magien foregår.

Når man åbner appen, ser man en simuleret version af sin Stream Deck på skærmen. Selvom der kun er 15 fysiske taster på enheden, kan man oprette et uendeligt antal taster og handlinger – flere, end man nogensinde kan få brug for.

Man kan føje yderligere sider til sin Deck, og så kommer der en “next page”-knap. Hver ny side giver endda brugeren blanke taster, man kan lege med. Og man kan også oprette mapper inden i mapper i stil med Stifinder. Og som om det ikke var nok, kan man oprette forskellige profiler på Stream Deck – det er praktisk, hvis man ønsker sig en basis til streaming og en til gaming, eller hvis man har flere brugere på en pc.

Der er altså et væld af muligheder og mere end tilstrækkelig plads i Stream Deck. Men hvilke handlinger kan man udføre i appen?

Faste genveje

Den højre side af brugerfladen viser alle funktionerne, som man trækker og slipper til det virtuelle Stream Deck-interface. Nogle af disse funktioner er genveje til Elgato-spiloptagelse såsom Scene, Record, Screenshot og Stream. Man får også tilsvarende styring med OBS Studio, Twitch og Streamlabs-funktioner.

Den mere generiske styring finder man i system- og Stream Deck-menuerne, hvor man kan indstille en tast til at åbne en specifik applikation eller et website. Man kan oprette genvejs-taster, der er ideelle til kreative værktøjer som Photoshop, ændre lysstyrken, tilføje multimediestyring til at justere afspilning på pc’en – og mere til.

Under vores test indstillede vi én side til at åbne specifikke Google-programmer, én til pc-funktionalitet og endnu én til gaming og streaming.

Vi øgede mulighederne for at skræddersy ved at ændre ikonerne – man kan tilføje, hvad man vil, så længe opløsningen er 72 x 72 pixel.

Man kan også downloade redskaber, ikon-pakker og lyde fra Stream Deck Store for at gøre enheden endnu mere produktiv – alt fra en Spotify-plugin til Minecraft-oplysninger.

På den måde gør Stream Deck MK.2 udførelsen af en handling langt lettere – med et simpelt tryk på en knap, og det gør arbejdet mere effektivt. Uanset om man streamer, er produktiv eller gamer.

Hvis du overvejer at købe en Elgato Stream Deck MK.2, kan du med fordel spørge dig selv, om du rent faktisk vil bruge den.

Den tanke strejfede også os, men efter at vi har prøvet enheden, er vi blevet afhængige. Hvis du hyppigt bruger bestemte funktioner i et program eller et spil, så giver dette lille værktøj god mening.