Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Chromebook-affæren fortsætter – to kommuner får to måneder til at lovliggøre

Google Workspace og de tilhørende Chromebooks har været forbudt land i Helsingør kommunes skoler siden skolestart. Men nu er forbuddet suspenderet, og kommunen (plus Aarhus kommune) får to måneder til lovliggørelse.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Datatilsynet forbød i juli måned Helsingør kommune at anvende Google Workspace og de tilhørende Chromebooks i kommunens skoler. Det forbud blev fastholdt i august. Nu er forbuddet midlertidigt ophævet, men dermed er problemet ikke løst.

Ifølge en pressemeddelelse fra Datatilsynet har Helsingør i den efterfølgende dialog identificeret en række forhold, hvor brugen af Google Workspace mv. enten ikke har været lovlig, eller hvor risikoen for skoleeleverne ikke er blevet tilstrækkeligt identificeret og nedbragt. Datatilsynet har på baggrund af denne erkendelse – og konstateringen af tilsvarende forhold i flere andre kommuner – besluttet at suspendere forbuddet i en kort periode og givet kommunen et antal påbud, der skal lovliggøre brugen. Det skal ske inden for to måneder.

"Når vi træffer det valg at suspendere forbuddet, skyldes det, at kommunen nu har erkendt og beskrevet de problemer, der skal lovliggøres. Der er kommet en rimelig klarhed over, hvad der udestår – og derfor giver vi nu kommunen to måneder til at få styr på det sammen med dens leverandører," forklarer Allan Frank, jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet.

Aarhus skal igennem det samme

Datatilsynet har givet et tilsvarende påbud til Aarhus Kommune, og andre kommuner kan blive omfattet, da de eksisterende aftaler med Google er ens for kommunerne. Google Workspace er udbredt i den danske folkeskole.

Men det bliver ikke nemt for kommunerne at få lovliggjort Google Workspace. For Datatilsynet har givet Aarhus Kommune og Helsingør Kommune et påbud om, at den kontrakt, der er indgået med databehandleren og teknologileverandøren, dvs. Google, på en række punkter skal ændres og tydeliggøres. Google skal altså acceptere ændringer i den aftale, der er indgået med kommunerne inden for to måneder.

Helsingørs borgmester advarer

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør, hejser ifølge Helsingør Dagblad et stort advarselsflag.

"Vi kan allerede nu se, at det, vi bliver bedt om, kan vi ikke selv løse. Det kræver, at Google også ændrer nogle ting, og der venter os et meget stort arbejde," siger Benedikte Kiær til Helsingør Dagblad.

Hun er utilfreds med, at hver enkelt kommune kommer til at stå med en kæmpeopgave for at levere den dokumentation, som Datatilsynet kræver, og efterlyser en smartere måde at gøre det på.

Den ultimative deadline er 5. november.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere