Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung S95B 55”: Samsungs OLED overbeviser

VM-tema: Samsung gør OLED-comeback med et tv, der forener dyb kontrast og stærke farver.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et OLED-tv fra Samsung? Det var det sidste, vi havde forventet, efter Samsung hårdnakket har insisteret på QLED i mange år. Men nu er Samsung OLED-klar til VM i fodbold.

Et almindeligt OLED-tv er S95B dog heller ikke. Samsung har sin egen tilgang til teknologien, hvor de små skærmdioder forenes med Quantum Dot-prikker for at opnå den skyhøje kontrast fra OLED samt den store lysstyrke og de stærke farver fra QLED.

Det bedste af to verdner

Den parring er Samsung sluppet godt fra. Det lysniveau og den farvestyrke, OLED-tv’er ofte er i underskud for, savner vi ikke her. Lysstyrken er på niveau med gode LED-tv’er, og Samsungs kvanteprikker sikrer flot og nuanceret farvegengivelse. For at opnå det bedste resultatet kan billedet kalibreres til lys og farvetoner i dit rum. Det sker i SmartThings-appen, som giver adgang til yderligere indstillinger, integration med andre enheder, betjening af tv’et mm.

Kalibreringen gør en forskel. Farverne stod mere naturligt efter proceduren var udført. Tv’et er også i stand til selv at afkode, hvad du ser og vælge den billedstand, der passer bedst – sport, tv, dynamisk etc. Det har intelligent teknologi til at fremhæve kontrast i det, der står forrest, ligesom menneskets øje gør, og det kan skåne dine øjne ved at styre lysstyrke og farvetone efter tidspunkt på dagen, så du eksempelvis får et varmere og mere afslappende billede om aftenen.

På billedkvalitet lægger S95B sig i den bedste ende af testfeltet. I sin gengivelse er det tæt på LG C2. Det matcher dog ikke helt farverne i det noget dyrere Sony-tv, som også er baseret på Samsungs nye QD-OLED-teknologi.

Lyden er også i bedste ende af feltet. Der er gjort en overbevisende indsats for at klemme stor lyd ud af det spinkle tv. Dolby Atmos, objektsporing og opadvendte højtttalere gør det muligt at opnå en medrivende film- og gamingoplevelse, om end lydkvaliteten ikke kommer i nærheden af de soundbars, vi tester fra side 20 i dette blad.

Nem betjening

S95B er betydelig slankere og lettere end Samsungs QLED-tv’er. Opsætningen er også nemmere end normalt for producentens tv’er; dog stadig ikke så nem som vi kunne ønske. Du slipper ikke for at bikse med skruer og beslag for at få det op at stå. Alt sluttes direkte til i tv’et – ikke via en One Connect-boks, som i mange af Samsungs andre modeller, og det er ganske fint.

Fjernbetjeningen er simpel og føles lidt billig, men har solceller til opladning, hvilket er en udmærket feature.

Som menusystem får man det nye og ganske brugervenlige Smart Hub, som gør det nemt at finde sit indhold på tværs af tjenester.


Se introartiklen til VM-temaet her

Redaktionens udvalgte produkter til fodbold-vm

Desuden er der løbende tests af tv'er og lydbarer i de kommende uger. Følg med på aod.dk.