Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 små og smarte fif til iPhone – måske kender du dem ikke

Der findes en masse fine funktioner i iPhone, som de færreste kender til og bruger. Her har vi udvalgt fem af de bedste. De er enkle, men praktiske i hverdagen.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Skift foto-format til jpg
Kamera-appen i nye iPhones tager som standard fotos i billedformatet heic, hvor billederne fylder mindst muligt. Men formatet er ikke kompatibelt med en række fotoprogrammer og derfor ikke særlig praktisk. Hvis du foretrækker det mere kendte og udbredte jpg-format, kan du heldigvis nemt ændre standardindstillingen. Du klikker Indstillinger > Kamera > Formater og vælger ”Mest kompatible”.

2 Luk den nye iPhone ned
På ældre iPhone-modeller med Hjem-knap kan du slukke mobiltelefonen ved at holde sideknappen inde et øjeblik, hvorefter skærmskydeknappen ”skub for at slukke” dukker op. På nyere iPhones vil sideknappen blot aktivere Siri-assistenten. Her skal du i stedet enten vælge Indstillinger > Generelt > Luk ned eller holde en af volumenknapperne (venstre kant på telefonen) nede samtidig med sideknappen på højre kant.

3 Skån tommelen
Du behøver ikke scrolle febrilsk med tommelfingeren, fordi du i Safari-browseren ønsker at komme fra bunden af en internetside og op til toppen. I stedet klikker du blot med en finger lige ved siden af selfie-kameraet og – vupti! – befinder du dig øverst på siden. Funktionen er ikke begrænset til browseren. Også andre apps giver mulighed for at benytte det lille trick. Prøv dig frem, og se, hvilke favorit-apps der har denne mulighed.

4 Lynhurtig tekst
Når du skriver sms’er, er der måske sætninger eller fraser, du tit bruger. Skriv hurtigere ved at vælge en genvej for disse ord. Du kan for eksempel bestemme, at ”ks” skal skrive ordene ”Kære Søren”, eller at ”hm” står for ”Har du husket din madpakke?”. Værktøjet hertil er en del af indstillingerne for tastaturet. Du finder det ved at klikke Indstillinger > Generelt > Tastatur > Erstat tekst. Tryk på ”+” for at oprette en ny genvej.

5 Skub tasterne sammen
Hvis du prøver at skrive sms’er med tommelen på højre eller venstre hånd, er det måske rart, at tasterne er placeret i den side, hvorfra du skriver. Du kan heldigvis få tasterne skubbet lidt ud til højre eller venstre. Tryk og hold fingeren på tastaturets emoji-ikon. Nu kan du vælge imellem venstre-, midter- og højrestillet tastatur. Her har vi valgt højrestillet. Klik på den hvide pil for at komme tilbage til standardtastaturet.