Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Datatilsynet kommer med ny kvikguide til skoler - fem regler om billeder og video / Nordjylland vil fremover tilbyde digitale nærhospitaler til patienter / Kinas regering køber sig til magten i Alibaba og Tencent

Datatilsynet kommer med ny kvikguide til skoler - fem regler om billeder og video. Nordjylland vil fremover tilbyde digitale nærhospitaler til patienter. Kinas regering køber sig til magten i Alibaba og Tencent. Israelsk spyware-selskab leverede produkter til militært statskup.

Godmorgen og velkommen til den første morgenbriefing på ugen på den tredje mandag i året.

Denne morgenpost tager dig gennem fem nylig formulerede regler for brug af billeder og video i de danske skoler, samt et nyt nordjysk tiltag, der skal bringe nærhospitaler helt ind i danskerne stuer via teknologi.

Også Kinas meget direkte måde at regulere de største kinesiske it-giganter (også nogen af dem, som din teenager sandsynligvis er i kontakt med dagligt) skal vi forbi. Og en historie om, hvordan spyware også bruges i kampen mod demokratiet.

Det er Ditte Vinterberg Weng, der har samlet morgenens overblik, og som ønske rigtigt god fornøjelse.

Datatilsynet kommer med ny kvikguide til skoler - fem regler om billeder og video

Datatilsynet har nu udgivet en tjekliste, som fremadrettet skal fungere som en kvikguide til danske skoler, der skal gøre lærere og elever klogere på, hvad man egentligt må, når man tager billede tog videoer i skoletiden.

De fem hovedråd lyder i sin korte form:

1: Tag stilling til jeres brug af billeder
2: Hav styr på sikkerheden
3: Slet indbliksbilleder efter 2-4 uger
4: Slet billederne korrekt
5: Brug af apps, indkøb af nye IT-systemer mv.

Se hele den 10 sider lange guide her.

Nordjylland vil fremover tilbyde digitale nærhospitaler til patienter

I Nordjylland bliver et såkaldt digitalt nærhospital nu en realitet.

Områdets 11 kommuner, praktiserende lægers organisation PLO-Nordjylland og Region Nordjylland er gået sammen om en ansøgning til Sundhedsministeriet, der skal skaffe penge til dét projekt, der på sigt skal komme alle landets borgere til gode.

Et digitalt nærhospital vil gøre eksempelvis konsultationer virtuelle, så eksempelvis patienter, der har udfordringer med transport, ikke skal gå glip af lægebesøg.

"Vi har i Nordjylland fokus på at være visionære og prøver at tænke nyt for at håndtere de udfordringer, vi står over for med den demografiske udvikling med stadig flere ældre borgere, og samtidig de vanskeligheder vi har med at rekruttere nok personale. Et digitalt nærhospital er en af de brikker, der sammen med andre tiltag kan være en del af løsningen," siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

På nationalt plan er der afsat en pulje på 4 milliarder kroner til at oprette op til 25 fysiske nærhospitaler, og heraf en særlig delpulje på en halv milliard kroner øremærket til digitale løsninger.

Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse til Computerworld.

Kinas regering køber sig til magten i Alibaba og Tencent

I både den kinesiske webshop-gigant Alibaba og holdningselskabet Tencent har den kinesiske regering opkøbt aktieposter, for at overtage en del af magten i de to internetgiganter.

Siden 2015 har Kinas kommunistparti gjort meget for at begrænse de store tech-giganters magt, så regeringens egen magtposition ikke skulle komme for meget på spil.

Derfor er det ikke flere stramninger eller bøder, regeringen i denne omgang bruger til sin stramme regulering af landets største virksomheder.

Også i selskabet ByteDance, som står bag det sociale medie TikTok samt den kinesiske pendant til Twitter - Weibo - har regeringen lavet denne manøvre, der giver kommunistpartiet en større og mere direkte styring med disse selskaber, som har millioner af brugere.

Disse såkaldte "gyldne positioner", som kommunistpartiet har sikret sig, giver staten indsigt i selve virksomhedernes forretninger samt indflydelse på indholdet på disse platforme.

Det skriver Finansial Times.

Israelsk spyware-selskab leverede produkter til militært statskup

Det er nu kommet frem, at Israel, der indtil nu har påstået at have stoppet al handel af forsvarsteknologi til Mynmar i Burma siden 2017, alligevel har leveret spyware-udstyr til området helt frem til et militært statskup i 2021.

Det israelske spyware-firma Cognyte Software vandt et udbud om at sælge sine overvågningsløsninger til et statsstøttet telekommunikationsselskab i Myanmar kun en måned før et militært statskup indtraf, som ar blokkeret for landets overgang til demokrati.

I forbindelse med afsløringen beskyldes Cognyte Software og unavngivne embedsmænd i forsvars- og udenrigsministeriet i Israel, der fører tilsyn med sådanne aftaler, for at "medvirke til forbrydelser mod menneskeheden i Myanmar."

Det gør de i en klage fremsat af 60 israelske borgere, der tæller fremtrædende aktivister, akademikere og forfattere.

Cognytes spyware har givet myndighederne mulighed for at lytte med på opkald, se tekstbeskeder og webtrafik, herunder e-mails, og spore brugernes placering uden hjælp fra tele- og internetfirmaer.

Det skriver Reuters.