Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Digitaliseringsministeren på vej med nye love / Skat hiver millioner ind på kryptokontrol / Spotify runder en halv milliard brugere - nye feautes på vej

Digitaliseringsministeren på vej med nye love. Skat hiver millioner ind på kryptokontrol. Spotify runder en halv milliard brugere - nye feautes på vej. Antallet af hackertrusler eksploderer. It-sikkerhedsfolk presses af stress

Velkommen til torsdagens morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat og skrevet af Dan Jensen.

Digitaliseringsministeren på vej med nye love

Digitaliseringsmininster Marie Bjerre (V) er på vej med to nye lov-forslag i dette folketingsår, som jo løber til den første tirsdag i oktober.

I en redegørelse til Udvalget for Digitalisering og IT oplister hun programmet, som består af forslag til en ny lov, forslag til en ændring til en eksisterende lov samt en redegørelse til Folketinget.

Forslaget til en ny lov ventes fremsat inden længe. Den hedder ‘Lov om fravigelse fra obligatorisk digital selvbetjening.”

I kølvandet på den vil følge lovforslaget “Ændring af lov om videreanvendelse af den offentlige sektors informationer (Indskrænkning af lovens anvendelsesområde).”

Endelig vil Marie Bjerre præsentere en redegørelse om Danmarks digitale vækst 2023 inden sommerferien, fremgår det.

Skat hiver millioner ind på kryptokontrol

Skattestyrelsen har siden 2019 udsendt skatteregninger på mere end 130 millioner kroner for gevinster på kryptospekulationer. I 2022 alene blev der udsendt regninger for 66 millioner kroner til danskere.

De store kryptobørser er inden for de senere år blevet pålagt at udlevere navn, adresse, cpr-numre og lignende på de borgere og virksomheder, der har handlet på børsen.

Men borgerne har selv ansvaret for at oplyse gevinster og tab på handlen med kryptovaluta.

“Der er fortsat brug for en målrettet indsats på kryptoområdet. Der er tilsyneladende mange borgere, der fortsat ikke får håndteret skatten rigtigt, når de handler med krypto. Så det følger vi naturligvis op på med såvel kontrol som vejledning. Derudover er Skattelovrådet i gang med at undersøge de gældende regler. Når de har afrapporteret, vil vi se på, om vi fra politisk hold kan gøre reglerne lettere at efterleve,” meddeler skatteminister Jeppe Bruus (S).

Du kan læse mere hos Skatteministeriet her.

Spotify runder en halv milliard brugere

Den svenske musiktjeneste Spotify er på vej til at runde en halv milliard månedlige brugere og er på vej med en række nye features, meddeler selskabet.

De tæller blandt andet previews af podcast, autoplay for podcast, personificerede spillelister, news feed samt en ny ‘smart shuffle’-funktion.

Spotify har i de senere år investeret massivt i at opbygge et nyt univers med podcast og lydbøger. Målet er nu at stramme op på investeringerne og fokusere mere på drift og profitabilitet i den kommende tid.

Selskabet meddeler desuden, at andelen er ophavsrets-havere - altså komponister og lignende - der tjener relativt gode penge, er steget voldsomt.

Således er antallet af artister, der får udbetalt mere end en million dollar om året, fordoblet. Det samme er antallet af artister, der af Spotify får udbetalt mere end 10.000 dollar om året.

Antallet af hackertrusler eksploderer

Antallet af hackertrusler er ifølge it-sikkerhedsselsakbet Trend Micro steget med 55 procent på blot et år.

Trend Micro definerer ‘hackertrusler’ som alle de trusler, som selskabets beskyttelsessystemer globalt har registreret og blokeret på et år.

I 2022 var det 146 milliarder. I 2021 blot 94 milliarder.

“I 2022 blev 79,9 milliarder af de 146 milliarder [trusler, red] leveret via e-mail,” lyder det fra Trend Micro.

Ifølge selskabet angribes især Windows. Men i 2022 er antallet af angreb mod Linux steget voldsomt, mens antallet af angreb mod MacOS er faldet.

Selskabet oplyser i øvrigt, at den mest udbredte malwaratype for tiden er webshell-malware, som benyttes til angreb på webservere, mens de mest udbredte ransomware-typer er LockBit og BlackCat.

Du kan læse mere hos Trend Micro her.

It-sikkerhedsfolk presses af stress

I en anden rapport fra et andet it-sikkerhedsselskab, som Computerworld har modtaget, peges der på, at mange it-sikkerhedsansvarlige er under hårdt pres.

Presset er så heftigt, at hver tredje it-sikkerhedsansatte overvejer at sige op på grund af stress, lyder det fra it-sikkerhedsselskabet Mimecast.

Med i undersøgelsen har været 1.100 it-sikkerhedsfolk fra hele verden, heraf 100 i Norden.

Mimecast sælger blandt andet automatiske it-sikkerhedsløsninger. Og selskabet mener da også, at det er en oplagt løsning at investere i moderne teknologi for at aflaste de pressede medarbejdere.

“Virksomheder [bør] i stigende grad kigge mod teknologier som kunstig intelligens og maskinlæring i forhold til at skærpe sikkerheden. Teknologierne kan nemlig effektivt løse nogle af de opgaver, som tidligere har krævet medarbejdere,” lyder det fra Mimecast.