Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Realtids-alerts om dansk trafik direkte til din bil / Netcompany genvælger bestyrelse midt i mediestorm / Lunar fulgte ikke reglerne / Bardenfleth og Hansson investerer i dansk selskab

Få besked om vej-uheld i realtid fra Vejdirektoratet. Netcompany genvælger bestyrelse midt i mediestorm. Lunar fulgte ikke reglerne. Bardenfleth og Hansson investerer i dansk selskab. Dells omsætning og driftsindtjening styrtdykker. Bosch og Microsoft i samarbejde om AI.

Velkommen ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld, som i dag er sammensat af Dan Jensen.

Realtids-alerts om dansk trafik direkte til din bil

Vejdirektoratet skruer gevaldigt op for den hastighed, som du kan modtaget notifikationer om uheld og lignende på din rute.

Fra tidligere at have opdateret trafik-situationen hvert 10. minut, begynder direktoratet nemlig nu at udsende opdateringer i realtid.

“Det betyder, at bilproducenter og leverandører af navigations- og korttjenester nu kan bruge Vejdirektoratets data til at sende advarsler om trafikfarlige situationer ud i folks biler – blot få sekunder efter at hændelsen er registret af Vejdirektoratets Trafikcenter,” lyder det fra Vejdirektoratet.

Volvo er den første bilproducent, der har benyttet sig af muligheden og implementeret muligheden for at få ‘uheld forude’ fremvist på bilens display.

Vejdirektoratets Trafikcenter udsender omkring 4.000 trafikmeldinger om måneden om alverdens forhold på de danske veje.

Netcompany genvælger bestyrelse midt i mediestorm

Netcompany genvalgte torsdag sin bestyrelse på selskabets generalforsamling, der i år blev afviklet digitalt.

På generalforsamlingen blev samtlige opstillede bestyrelsesmedlemmer genvalgt. Det var formand Bo Rygaard, næstformand Juha Christensen, Åsa Riisberg, Susan Cooklin og Bart Walterus.

Også selskabets årsregnskab blev godkendt.

Netcompany befinder sig for tiden midt i noget af en storm efter, at 34-årig nu fængslet mand fornylig lækkede en større mængde data fra selskabet.

Du kan læse Netcompanys egen meddelelse om generalforsamlingen ved at klikke her.

Lunar fulgte ikke reglerne

Banken Lunar fulgte ikke reglerne, der siger, at en bank skal offentliggøre et påbud fra Finanstilsynet på sin hjemmeside efter maksimalt tre dage.

Børsen skriver, at det seneste påbud fra Finanstilsynet først blev offentligggjort efter, at avisen havde henvendt sig til banken.

“Vi mener egentlig, at vi har informeret grundigt om Finanstilsynets afgørelse på vores hjemmeside i overensstemmelse med kutyme i banksektoren. Vi ønsker størst mulig åbenhed og har derfor både stillet op ved pressehenvendelser, svaret på kundehenvendelser og informeret på hjemmesiden,” skriver direktør Vibeke Bak til avisen.

Bardenfleth og Hansson investerer i dansk selskab

Den tidligere topchef for Microsoft Danmark, Jørgen Bardenfleth, samt Ruby on Rails-rigmand David Heinemeier Hansson er blandt de investorer, der nu lægger i alt 25 millioner kroner i kapital til danske Jumpstory.

Selskabet med iværksætteren Jonathan Løw i spidsen håndterer og producerer billeder og illustrationer.

Med kapitalen i hånden vil selskabet gå efter at være ‘verdensledere inden for ‘authentic intelligence,” lyder det fra Jumpstory.

Selskabet netop har lanceret sit første AI-produkt Everyday AI, som Jumpstory kalder for ‘verdens største AI-generator, hvor kernen ligger i at bekæmpe bias og falske filtre og øge diversiteten.’

“Vi er fuldt bevidste om paradokset i at bruge noget kunstigt til at bekæmpe noget kunstigt, men det er netop her, hvor vi med et nordisk værdi- og mindset fundamentalt adskiller os fra de amerikanske tech-giganter,” lyder det fra Jumpstory.

Dells omsætning og driftsindtjening styrtdykker

Dell omsatte i 2024 for 88,4 milliarder dollar og hentede et driftsoverskud på 5,2 milliarder dollar, meddeler selskabet, der netop har offentligjort årsregnskab.

Det svarer til en markant nedgang i omsætningen på 14 procent, mens driftsindtjeningen er faldet med 10 procent.

Til gengæld vokser Dells bundline med 32 procent, da selskabet lander et nettooverskud på 3,2 milliarder dollar.

Selskabet meddeler, at det er ‘optimistisk’ i forhold til udsigterne for indeværende regnskabsår. Dell skruer blandt andet markant op for udbetalingerne til aktionærerne.

Du kan læse mere om regnskabet hos Dell her.

Bosch og Microsoft i samarbejde om AI

Tyske Bosch indleder AI-samarbejde med Microsoft om udviklingen af AI-funktioner til biler og andre køretøjer - ikke mindst selvkørende funktioner og alarm-funktioner.

“Nutidens førerassistentsystemer kan registrere mennesker, dyr, genstande og køretøjer, men i den nærmeste fremtid vil generativ AI kunne hjælpe med at vurdere, om en situation potentielt kan føre til en ulykke,” lyder det fra to selskaber.

Bosch samarbejder også med AWS og Google på andre områder om AI, meddeler selskabet.