Artikel top billede

(Foto: Daniel Romero)

Brugerne strømmer til små browsere i kølvandet på EU’s nye tech-lovgivning: Disse browsere tilbyder Apple nu i Danmark

Brugere strømmer til de små browsere som Opera, Vivaldi og Duckduckgo i kølvandet på EU’s nye lovgivning rettet mod Google og Apple.

Selskaberne bag de små browser-udfordrere til giganterne Apple, Microsoft og Google melder om stor fremgang og bruger-tilstrømning efter, at EU’s nye Digital Markets Act trådte i kraft for en måneds tid siden.

DMA sigter ikke mindst mod at stække de store amerikanske tech-selskabers magt og indflydelse.

Lovpakken tvinger blandt andet de altdominerende browser-selskaber til at præsentere brugerne for flere valgmuligheder og gøre det nemmere for dem at vælge alternativer til deres egne Safari, Chrome og Edge.

Chrome har hidtil været standard-browser på Android, mens Safari har været standard-browseren i iPhone.

Ifølge Reuters melder de små alternative browser-leverandør om stor fremgang allerede i den første måned efter DMA.

De tæller browsere som amerikanske Duckduckgo med 100 millioner brugere, Firefox, norske Opera med 324 millioner brugere, norske Vivaldi, tyske Ecosia, amerikanske Brave og cypriotiske Aloha.

Cypern-baserede Aloha Browser med omkring 10 millioner brugere melder om brugervækst på hele 250 procent siden DMA trådte i kraft.

Direktør Andrew Frost Moroz siger til Reuters, at det europæiske marked hidtil har været selskabets fjerdestørste. Allerede en måned efter DMA er det det næststørste.

Samme melding kommer fra de øvrige.

“Vi oplever rekord i bruger-antal i EU for tiden,” siger Jan Standal fra Opera til Reuters.

Han peger på, at udrulningen af det frie browser-valg på det europæiske mobilmarked fortsat er i gang. Dermed står følgerne til at blive endnu mere omfattende over tid.

Alternative muligheder

Efter DMA blev indført får iPhone-brugerne nu fremvist en liste med en stribe alternative browser-muligheder til Safari, som de kan vælge som foretrukken browser på deres iPhone.

Listen bliver opdateret en gang om året, og antallet varierer fra land til land.

Eksempelvis bliver Duckduckgo og Opera tilbudt i alle 27 EU-lande, mens Aloha tilbydes i 26 lande og Vivaldi i otte lande.

Android-telefonernes liste over browser-alternativer til Chrome er under gradvis udrulning i takt med, at de forskellige telefon-producenterne kommer med.