Boligrevolutionen 2.0 - Googl dit næste hus

Klumme: Google er ikke kun kort, søgning, video og e-mail. Med Google SketchUp får boligejeren magten. Læs Jesper Bove-Nielsens klumme fra seneste nummer af Computerworlds papirudgave.

Der er gået sport i at tale om bobler i finansverdenen. Lige nu tales der så meget om boligbobler, at man næsten ser for sig en hel nation af danskere boende i sæbebobler, der kan springe når som helst.

Pris- og renteudviklingen er helt uforudsigelig – ligesom en hel nation af håndværkere, der er blevet en knap ressource, der indimellem virker til at være i højere kurs end hjernekirurger, eller it-eksperter før årtusindskiftet.

Boligmarkedet er varmt. Men det kan blive meget varmere endnu. Her tænker jeg ikke på boligejerne, men på den milliard­industri, der hedder byggebranchen. For der er en stille revolution på vej, som for alvor kommer til at sætte strøm til branchen og ændre den radikalt.

Hele værdikæden fra bygherre, arkitekt og entreprenør er på vej til gennemgribende at blive digitaliseret og derefter at blive dekonstrueret. Og gæt hvem, der står med ved frontlinjen? Google.

Google SketchUp

Et af Googles relativt nye ventures har som mål at digitalisere og organisere alle tænkelige byggematerialer og komponenter i verden og gøre dem universelt tilgængelige.

Programmet hedder Google SketchUp og virker ved første øjekast ganske uskyldigt – ligesom Google.com gjorde, da det blev lanceret i sin tid.

SketchUp består af to dele. Den ene del er et helt ekstremt brugervenligt 3D-designprogram, der kræver 5-15 minutters uddannelse. Den anden del af programmet er et 3D-warehouse – en global database af hele bygninger, delmoduler og enkeltkomponenter, som er datamæssigt tilgængelige for alle. 3D-warehousedatabasen er ikke voldsom stor i forhold til, hvor mange milliarder komponenter byggematerialer, der findes.

Men perspektiverne er åbenlyse – det går op for en efter ganske kort tids brug.

Modellen for databasen er både brugerbaseret og producentbaseret. Allerede nu kan man i databasen finde anerkendte danske produkter som vinduer fra Velux og en designer-støbejernspejs fra Morsø. Produkter som vel at mærke ikke er lagt i databasen af producenterne – men af entusiastiske forbrugere der har set lyset før deres producenter.

Fører til forandringer

Dette kommer til at betyde forandringer. Nettet har allerede ændret på den jobmæssige virkelighed i mange andre brancher og dermed også på roller og arbejdsfordeling.

Tag for eksempel lægeerhvervet. For 20 år siden stillede ikke mange spørgsmål ved lægernes diagnose – men i dag oplever de fleste læger, at patienten kommer med en relativt kvalificeret selvdiagnose – og måske endda et forslag til et behandling. I yderste konsekvens skriver lægen blot under på recepten.

En tilsvarende udvikling er så småt begyndt i byggebranchen og hos arkitekter. Allerede nu oplever arkitekter kunder, der selv har skitseret ideen til huset og udført 80 procent af arbejdet. Tilbage er der nogle relativt trivielle rutineopgaver. Kan du se mønstret?

Programmer som Google SketchUp har potentialet til at dekonstruere byggebranchen. Programmet giver enorm magt til kunden, både i muligheder for at skabe sin egen bolig og overblik over samtlige komponenter, der skal benyttes.

Det betyder, at man selv på baggrund af en komplet konstruktionstegning egenhændigt kan hente tilbud fra entreprenører og håndværkere i Litauen, Polen eller Kina og sammenligne dem med tilbud fra de travle og dyre danske håndværkere og entreprenører. Hvad tror du det kommer til at betyde?

Vi går en interessant udvikling i møde. Da min generation gik i folkeskolen, var det ultimative mål i sløjd at fremstille en bordskåner så grim, at ikke engang ens forældre kunne holde af den – eller et helt ufatteligt grimt skærebræt. For fremtidige generationer kan det blive spændende og konkrete projekter som at konstruere familiens sommerresidens. Hvorefter familien ender med at outsource udviklingen til lavtlønslande hos anerkendte entreprenører med licens fra Google.

I gode gamle Maslows behovspyramide var det øverste felt selvrealisering – hvordan vil din familie have det med at bo i et hus, som hele familien havde været med til at designe selv – og som havde kostet det halve?

Jesper Bove-Nielsen er konsulent, forfatter, foredragsholder og ledelsesrådgiver for danske og internationale virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere