Samba kritiserer Novells aftale med Micosoft

Novell har fået mange tæv af open source-folket for deres nyligt indgåede aftale med Microsoft. Nu kommer kritikken også fra den nære samarbejdspartner Samba. Aftalen skal laves om, lyder det.

Udviklerne bag Samba, kommer nu også med kritik af Novells aftale med Microsoft.

De beskylder Novell for at gå på kompromis med vigtige open source-principper, og beder firmaet om, at revurderer aftalen med Microsoft.

Kritikken bør tages meget alvorligt, da Samba bliver distribueret af Novell sammen med Suse Linux.

Samba er open source-software til fil- og printstyring på blandt andet Windows-platformen.

Modsat effekt

Aftalen med Microsoft har det stik modsatte formål i forhold til open source-principperne, fordi den indebærer en forskelsbehandling mellem kommerciel og ikke kommerciel software, hævder holdet bag Samba.

- Når Novell indgår en sådan aftale, viser firmaet en dyb mangel på respekt for deres relationer til open source-miljøet.

- Vi er i bund og grund deres leverandører, og Novell bør vide, at de ikke har ret til at indgå aftaler, der kun tjener dem, og som er i klar modstrid med open source-miljøets mål og idealer, skriver Samba-ledelsen på deres webside.

Samba beskylder ikke direkte Novell for at bryde GPL-licensen, som ligger til grund for distributionen af Suse Linux, men de beder selskabet om, at ændre patent-aftalen og tilkendegive sine forpligtigelser overfor frikode-folket.

Aftale udhuler grundlaget

Novell har tidligere udtalt, at aftalen bliver fordelagtig for både kunder og udviklere af Suse Linux, fordi de ikke risikerer patentsøgsmål.

I erklæringen på deres webside henviser Samba dog til, at GPL helt tydeligt beskriver, at software-patenter ikke kan godkendes.

Derfor ses aftalen som et brud på reglerne, der vil få den stik modsatte effekt og på lang sigt medføre et nederlag for open source-grundlaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere