Wi-Fi-standarden står over for patenttrussel

Et australsk forskningsinstitut har vundet en retssag om trådløse netværkspatenter. Sagen kan betyde, at vi skal betale mere for de trådløse enheder.

En dommer i Texas har givet et statsligt forskningsinstitut fra Australien medhold i, at de har patent på nogle af de grundlæggende teknologier, der bruges i to Wi-Fi-standarder.

Beslutningen kan medføre, at producenter, der fremstiller trådløse produkter af typen 802.11a/g, kan pålægges en afgift.

Det er Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO), der tilbage i 1996 ansøgte om - og fik patenterne.

For et år siden lagede CSIRO så sag an mod Buffalo Technology, en lille amerikansk virksomhed, der producerer trådløse routere, for ikke at have betalt for at benytte teknologien. Retten har nu afsagt sin dom til fordel for CSIRO.

450 millioner trådløse produkter i 2009

I første omgang betyder dommen – der forventes at blive appelleret – at Buffalo Technology skal betale mellem 8,5 og 11 millioner kroner i erstatning til CSIRO.

På længere sigt kan dommen, der tilkender CSIRO retten til de meget udbredte standarder, få kæmpe konsekvenser for store dele WI-Fi-industrien.

Afgørelsen betyder nemlig, at CSIRO vil stå meget stærkt i nye retssager mod andre producenter, der ikke betaler afgift for standarden. Hvis CSIRO vinder kampen vil det uden tvivl resultere i dyrere trådløse produkter.

- Det er helt i henhold til patentlovgivningen, siger Jan Zneider, fra Branchefællesskabet for IT, Tele, Elektronik og Kommunikationsvirksomheder (ITEK). Hvis en part har et patent, skal det naturligvis overholdes.

- Der er to muligheder for løse stridigheden. Man kan enten lave enten aftale, hvor der betales et beløb, som alle kan forliges med, ellers må producenterne finde en anden teknologi.

I 2005 blev der ifølge ABI Research produceret 150 millioner WI-FI-enheder og dette tal forventes at stige til 450 millioner i 2009. CSIRO’s patentlicens kan således indbringe organisationen en anseelig portion kontanter.

Mere end 100 firmaer er berørt

I øjeblikket anslår det advokatfirma, der har ført sagen for CSIRO, at mere end 100 virksomheder kan ende med, at skulle betale royalties til det statslige organ.

Det har medført reaktioner fra store virksomheder som Intel, HP og Microsoft, der har indgivet en anmeldelse, der skal gøre patentet ugyldigt, på grund af manglende reaktion fra CSIRO, før teknologien blev en standard.

CSIRO svarer på kritikken ved at kalder anmeldelsen for patentbrud.

Wi-fi-chips bruges i stor stil da de er meget billige i forhold til eksempelvis teknologier som Bluetooth.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere