Artikel top billede

Undervisere: Slip dog fantasien løs

Klumme: De danske undervisere mangler fantasi. Det ser man, når man går på et amerikansk universitet, hvor de studerende trænes i analytisk tankegang og praktisk brug af teori.

To historier, to business schools:

Klokken er 8.05, og jeg træder ind i forelæsningssalen.

De fleste er kommet, vi er vel omkring 100. Forelæseren lægger ud med at opremse de fire teoretiske artikler à 30 sider hver, vi skulle have læst til i dag.

Den resterende halvanden time går med en meget sjældent afbrudt monolog, delvist bestående af oplæsning fra overfyldte slides.

Kritik og evaluering

Klokken er 7.58, og jeg træder ind i klasseværelset. Alle er kommet – det er ret åbenlyst, hvis man kommer for sent, når der ikke er mere end 25 studerende.

Forelæseren lægger ud med et citat fra en Steve Jobs-tale.

Han indsamler i løbet af timen kritik, evaluering og strategiske forslag til løsning af problemet i den case, vi har læst, alt sammen i et velorganiseret rammeværk, på tavlen.

Den første historie er fra mit HA.dat studie på Copenhagen Business School (CBS), den anden fra Richard Ivey School of Business i Canada, hvor jeg læser nu.

Undervisning med cases er meget udbredt på nordamerikanske business schools – de studerende læser 10-15 sider om en virkelig virksomhed og dens virkelige problemer.

I timen diskuteres analyse af problemerne, men primært løsninger.

Moderat indblanding

Læreren faciliterer processen og giver den retning med moderat indblanding.

De studerende trænes i analytisk tankegang, praktisk brug af teori, at se sammenhæng i fragmenteret, informationsrigt materiale, at være kreative problemsøgere og -løsere og i at kommunikere.

Når jeg går til undervisning, tvinges jeg til ikke blot at forstå teksten, men selvstændigt at behandle den på et højere niveau – tingene synker dybere ind, og jeg lærer flere discipliner.

Denne læringsform er en kærkommen afveksling fra meget af den mere traditionelle undervisning, jeg har modtaget på CBS: ”teaching is telling, knowledge is facts, and learning is recall”.

Lektorerne står i stampe

Flere af mine fag på cand.merc.dat. havde faktisk hold, der var små nok til, at case-metoden med klassediskussion kunne lade sig gøre.

Desværre lader det til, at lektorerne står i stampe; de er inspirationsforladte, når det kommer til alternative undervisningsformer.

Enkelte innovatører sniger sig ind, men i gennemsnit når de ikke de undervisere, jeg har haft i Canada, til sokkeholderne.

Jeg tror, at det i høj grad er mangel på fantasi. Det virker som om, der ikke stilles så høje pædagogiske krav til lektorer.

Kommer det de studerende til gode?

Til gengæld skal de helst få artikler publiceret i anerkendte tidsskrifter løbende – men hvor meget kommer deres forskning de studerende til gode?

Man kunne nok tiltrække mere kvalificerede lektorer, hvis lønningerne var i samme lag som i Nordamerika.

Regeringen kaster om sig med paroler som: “Danmark som videnssamfund”, “forskning i verdensklasse” og “vidensamfund i det internationale førerfelt”.

Det bliver svært at opnå, når de konkurrerende universiteter modtager op til fire gange så meget støtte fra sponsorer og brugerbetaling fra studerende.

Dansk Industri konkluderede i en sammenligning af amerikanske og danske universiteter, at vi også halter langt bagefter, når det kommer til forskning.

Hvis Danmark virkelig skal i det internationale førerfelt, skal der ske noget.

Ingen ønsker brugerbetaling – hvad gør vi?

Mads Schjølin, MBA-studerende på Richard Ivey School of Business.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere