Artikel top billede

Japanske Toshiba har udviklet denne computer, hvor signal mellem skærm og cpu sker trådløsT via UWB-teknologien.

UWB betyder farvel til kablerne

Den trådløse ultra-bredbånds-standard UWB kan betyde et farvel herhjemme til kablerne mellem fladskærm og dvd-optager inden for få år.

Det europæiske marked skal åbne for trådløse ultra-wideband (UWB) netærksenheder i løbet af de næste seks måneder. Sådan lød kravet fra EU-Kommissionen i starten af året.

Danmark har dog været helt på forkant på dette område, og allerede den 7. november sidste år efterlevede vi kravet.

Nu begynder flere europæiske lande som eksempelvis England også at gøre sig klar til UWB-standarden, der kan være med til at revolutionere elektronikken hjemmet.

Den kan nemlig afløse kablerne mellem forbrugerelektronikprodukter og overføre signalet trådløst.

"Man kan udmærket tænke sig, at UWB vil blive grænseflade mellem en lang række forbrugerelektronikprodukter og derved gøre stuen kabelløs," siger Robert Lindgaard, Souschef, Teknisk kontor, IT- og Telestyrelsen.

I praksis betyder det, at de kabler, som i øjeblikket forbinder eksempelvis dvd-afspiller med fladskærmen, mp3-afspilleren med computeren eller kabelbunken til hjemmebiografens lyd og billede, kan afløses af en trådløs standard, der er hurtig nok til at varetage opgaven.

De første produkter kan allerede være på markedet inden for et til to år, anslår IT- og Telestyrelsen.

Smalt område i Europa

Den trådløse UWB teknologi vil understøtte hastigheder for dataoverførsel på op til 480 megabit i sekundet.

Det er samme hastighed, som USB 2.0 kan tilbyde, og det er da også meningen, at UWB skal afløse kablede standarder som USB og FireWire samt den trådløse Bluetooth.

De amerikanske myndigheder har allerede givet tilladelse til, at UWB-enheder kan sende et signal i båndet fra 3,1 GHz til 10,6 GHz.

I Europa bliver det lidt anderledes. Her bliver frekvensbåndet smallere.

I Danmark kan UWB således benytte i frekvensområdet 6 til 8,5 GHz.

Det er dog kun første generation, og det kan ikke udelukkes, at frekvensområdet på sigt bliver større, oplyser IT- og Telestyrelsen.

Det betyder at produkter, der bruger det fulde frekvensbånd i USA ikke må bruges i Danmark på nuværende tidspunkt.

På vej mod total trådløshed

Udviklingen går med raske skridt mod en trådløs fremtid, hvor det ikke kun er mobiltelefonernes netværk, der fungerer overalt.

Snart vil vi kunne tage vores trådløse enheder med os og bevæge os frit fra et netværk til et andet. Endnu har de trådløse netværk dog deres begrænsninger, enten når det gælder rækkevidde eller dataoverførsel.

Man kan opdele netværk efter deres rækkevidde. Hvis det trådløse netværk kun fungerer på afstande af få meter, typisk inden for samme lokale, taler man om personlige trådløse netværk, wireless personal area network, forkortet WPAN.

Her benytter man ofte den trådløse teknologi som afløser til kablerne, og netværket etableres typisk mellem enheder, der tilhører en enkelt person.

Den mest udbredte WPAN teknologi er Bluetooth, som fortrinsvis benyttes i mobiltelefoner, headsets, lommecomputere, bærbare pc’er, mus og tastaturer.

Typisk har Bluetooth-forbindelser en rækkevidde på omkring 10 meter, og kan maksimalt overføre 3 megabit data i sekundet.

Bluetooth kan også bruges i printere, GPS-enheder og alverdens andre gadgets, men den forholdsvis lave båndbredde sætter begrænsninger for anvendeligheden.

For eksempel er Bluetooth ikke oplagt til digitalkameraer og mp3-afspillere, for her skal der overføres så store mængder data, at ventetiden bliver for lang.

Det er heller ikke nok til eksterne harddiske, cd- og dvd-drev, og trådløs overførsel af video er helt håbløst med Bluetooth. Der skal en hurtigere standard til, og her kommer teknologien Ultra Wideband (UWB) ind i billedet.

Omvendt radioteknologi

UWB-radiosendere transmitterer signaler ved lav effekt, i et meget bredt frekvensbånd i frekvensspektret.

Almindelige radiosendere sender med høj effekt omkring en valgt frekvens. Dette betyder at man kan udnytte frekvensbåndet maksimalt, samt at de enkelte signaler ikke forstyrrer hinanden.

UWB-sendere benytter den stik modsatte teknik. Her udsender man en byge af signaler over et meget stort frekvensområde. For ikke at forstyrre er signalet dog meget svagt og har derved kun en begrænset rækkevidde.

UWB har været, og er stadig, et omdiskuteret emne i Europa, primært på grund af frygt for at det bredspektrede signal forstyrrer andre urelaterede signaler, men IT- og
Telestyrelsen har undersøgt sagen og konkluderet, at der ikke bliver tale om væsentlige gener.

Det betyder, at vi forhåbentlig kan se frem til en kabelløs fremtid inden for få år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere