Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Danske it-firmaer bliver i Indien trods enorme løn-løft

Enorme lønstigninger er ikke nok til at skræmme danske it-firmaer ud af Indien.

Mens danske programmører og systemudviklere i løbet af sidste år oplevede en lønfremgang på 3,4 procent, fik deres kolleger i Indien 18,7 procent mere i løn.

Det viser tal fra henholdsvis Computerworlds egen lønundersøgelse og tal fra analysehuset IDC.

Udgangspunktet er retfærdigvis forskelligt, og de indiske programmører tjener stadig væsentligt mindre end de danske.

De danske programmører fik i snit godt 42.000 kroner om måneden i 2006.

En helt tung, indisk programmør med ledelsesansvar og årelang erfaring, kan tjene et sted mellem 20.000 og 30.000 om måneden, lyder erfaringen fra danske Kring Technologies.

Virksomheden beskæftiger cirka 60 indere i sin udviklingsafdeling i Indien.

"En nyudannet it-kandidat i Indien får cirka 3.000 kroner om måneden. Folk med nogen erfaring seks-syv tusind om måneden, eller små 80.000 om året," vurderer Randi Mørk Lildballe, HR-manager hos Kring, og netop hjemvendt fra Indien.

Hellere et kedeligt job

For den indiske it-medarbejder er virksomhedens renomme ligeså vigtig som lønnens størrelse.

Virksomheden skal helst hedde IBM, Microsoft og Google - også selvom de kunne tjene det samme og have et mere spændende job i en mindre kendt virksomhed.

"De vil hellere have et kedeligere job til den samme løn i en kendt virksomhed," siger Emil Spanner, som er projektleder Kring Technologies.

Lønnen er dog stadig et væsentligt parameter.

"Vi oplever, at kandidaten efter en jobsamtale kommer med et tilbud fra en anden virksomhed og spørger, om vi kan matche det," fortæller Emil Spanner

Job-skift hvert andet år

Den hidsige lønudvikling, som IDC India dokumenterer i sin analyse, kommer ikke bag på Jakob de Lemos, medstifter og CTO i danske iMotions, der for et halvt år siden åbnede egen udviklingsafdeling i Hyderabad i Indien, hvor virksomheden i dag har 25 indere ansat.

"Vi mærker ikke lønpresset så meget hos de nyuddannede, men i toppositionerne er lønnen ved at være høj," siger Jakob de Lemos,

Han forklarer, at det er normalt, at den første ansættelse varer et par år, når en inder forlader universitetet med en grad i computer science.

"Men så skifter de også job. Inderen regner ofte med en lønstigning på mellem 15 og 25 procent, når han skifter job. Det er en af grundene til, at det stiger vanvittigt hernede. I løbet af de første 10 år af karrieren, er det normalt at skifte job hvert andet år," siger han.

Mange indere kommer desuden tilbage efter at have boet en årrække i USA, og det er også med til at presse lønniveauet op, vurderer han.

Inflation i inder-løn

Der er også gået inflation i de hidsige lønstigninger, vurderer Jes K. Petersen, som direktør i danske Internexium Software, der beskæftiger en håndfuld indere i sin indiske salgs- og udviklingsorganisation.

"Det er især på ingeniørområdet, at lønningerne er pumpet op, så du ikke nødvendigvis får, hvad du betaler for," siger han.

Selvom det er universelt at forvente mere i løn ved jobskift, er forventningerne Indien mere massive.

"De har ofte urimelige forventninger, nogle gange om 50 procent mere, hvis de går fra en indisk virksomhed til en multinational," siger Jes K. Petersen.

Han har skullet betale meget mere i løn, end han havde regnet med. Det var dog ikke til en programmør, men til en salgschef.

"Han var dyrere, end vi havde regnet med. Til gengæld er han også dygtig," siger han.

For mange fordele

Det er stadig let at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Indien, og derfor er Indien stadig attraktiv og vil være det i lang tid fremover, mener iMotions Jakob de Lemos.

"Der er for mange fordele forbundet med landet i forhold til resten af Asien: Inderne er veluddannede, og de taler engelsk. De er unge, når de starter karrieren, og på de lavere niveauer er det let at skaffe arbejdskraft," siger han.

Han ser ikke det store problem i, at de nye medarbejdere typisk forlader virksomheden efter et par år. Sådan er vilkårene bare, og det må man tage med i sin planlægning, siger han.

"Vi gør meget ud af at motivere folk til at blive hos os via vores firmakultur."

Fra Indien til Vietnam

Der er med andre ord plads til, at den indiske it-løn kan stige med mange procent i mange år endnu, inden det bliver økonomisk uattraktivt for danske it-virksomheder at lægge deres udviklingsafdelinger her.

"Men der er en klar tendens i retning af, at man outsourcer fra Indien til Vietnam og Kina, netop på grund af de stigende lønninger," siger han.

iMotions er ikke primært i Indien for at spare penge på arbejdskraft, understreger Jakob de Lemos.

"Selvfølgelig har det betydning, men det handler om kompetencer, som vi ikke kan få i Danmark eller i Europa. Inderne er enormt dygtige på deres enkelte felter. Så når vi bygger en hel software, er det et optimalt miljø," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere