Artikel top billede

Open source har brug for penge, penge, penge

Europæerne er vilde med open source, men har straks sværere ved at få pengene op ad lommen.

Computerworld News Service: Open source-softwareudviklere oplever i Europa en markant interesse for deres produkter, men det er de nordamerikanske virksomheder, der åbner tegnebogen.

Sådan lød det fra talere ved Paris Capitale du Libre, som er en konference, der er organiseret af den franske brancheorganisation Federation of Open Source Software Industry.

"Europa er to til tre år foran Nordamerika i brugen af open source, men to til tre år bagud i forhold til at betale for det," lyder det fra Andrew Aitken, som er administrerende direktør for open source-strategikonsulenten Olliance.

Ved første øjekast synes tal fra Mindtouch at understøtte denne påstand.

"60 procent af vores distribution er i Europa, men 80 procent af vores omsætning kommer fra USA," siger administrerende direktør for Mindtouch, Aaron Fulkerson.

De fleste af Mindtouchs ansatte arbejder i USA, og det er derfor naturligvis her, at virksomheden har den største indtjening fra sine tjenester.

Mange af Mindtouchs udviklere er dog fra Europa, og der tales fem eller seks sprog på virksomhedens kontor i San Diego, fortæller Fulkerson.

Mindtouchs software var designet fra begyndelsen til let at blive oversat til andre sprog, og bruger-community'et har taget denne udfordring op og er i gang med at oversætte softwaren til omkring 15 sprog.

Europa-downloads stiger og stiger

Virksomheden oplever nu omkring 1.200 downloads om dagen fra Europa.

Det er muligt, at europæiske brugere stadig betaler for de relaterede tjenester, men hvis det er tilfældet, så køber de dem fra uafhængige systemintegratorer, hvis omsætning Mindtouch ikke følger med i.

For Talend, som er en europæisk leverandør af open source-dataintegreringssoftware, går tendensen i den anden retning.

Stort vækst-potentiale

"Før vi begyndte at markedsføre i USA, kom 40 procent af vores downloads allerede derfra," siger virksomhedens vice president for markedsføring, Yves de Montcheuil.

Efter Talends topchef flyttede til USA for at oprette en afdeling der, står landet nu for 60 procent af downloads, "men vi får ikke 60 procent af vores omsætning fra USA," udtaler de Montcheuil.

Han ser ikke forskellen mellem downloads og omsætning som forbigåede muligheder men nærmere som et potentiale for fremtidig vækst.

Vi har mange downloads i Indien, men det er svært at føre forretninger, uden at et lokalt hold er til stede. Der er mange virksomheder, der laver systemintegration i Indien, og når vi er klar til at lancere der, vil vi drage fordel af al denne aktivitet," udtaler han.

Der er et andet område, hvor USA er mere tilbøjelig end Europa til at udskrive store checks for open source-software, og det er, når det kommer til venturekapitalinvesteringer i udviklerne allerede i de tidlige faser, ifølge Aitken.
"Mange af open source-softwareleverandørerne i Nordamerika har venturekapitalselskaber i ryggen, så det betyder, at de har mere tid til at generere omsætning fra kunder. De har mere tid til at opbygge deres produkt," udtaler han.

"Det handler ikke om open source, men om venturekapital. Der er mange flere venturekapitalselskaber i Californien, det handler simpelthen om antal," udtaler Aitken.

Manglen på venturekapital i Europa betyder, at open source-virksomheder har en tendens til at fokusere på tjenester, som vil give en indtjening med det samme, mener han.

Konferencedeltagere, der gerne vil kende "hemmeligheden bag, hvordan man bliver rig ved at sælge åbent software," må desværre vente på svaret til torsdag, da dette er titlen på den allersidste tale på konferencen.

Måske kan man dog få et fingerpeg ved at kigge på nogle af paneldeltagerne: Sacha Labourey er CTO for JBoss, der blev købt af Red Hat for 1,8 milliarder kroner i 2006, og David Axmark er medstifter af MySQL, som Sun Microsystems købte for omkring 5,2 milliarder kroner i januar. Kunne hemmeligheden være at sælge virksomheden i stedet for softwaren?

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere