Kender du historierne bag de kendte it-brands?

Hvad har CIA med Oracle at gøre, hvor kommer udtrykket nørd fra, og hvorfor hedder det Red Hat Linux? Få historierne bag nogle af de kreative navne her.

I nogle tilfælde er det lige til at se, hvor et firmanavn kommer fra. Men andre gange kan det være lidt sværere, og til tider helt umuligt.

Det er dog langt fra sjældent, at et givent firmanavn eller udtryk har op til flere oprindelser, og derfor skal de fleste historier nok tages med et gran salt.

Her en række af de mindre kendte forklaringer, som går lidt længere end bare simple forkortelser.

Spam. I en Monthy Python sketch forsøger en person at bestille på en café, men kan til sin store ærgrelse kun få retter, der indeholder SPAM (skinke på dåse). Mens kunden forsøger at finde en ret uden SPAM, begynder et kor af vikinger at synge "SPAM, SPAM, SPAM, SPAM, lovely SPAM, wonderful SPAM" om og om igen, så ingen kan høre andet.

C++. Bjarne Stroustrup havde egentlig kaldt sin videreudviklede udgave af det objektorienterede programmeringssprog C for "C med klasser" og senere "det nye C". Det fik folk til at kalde den oprindelige udgave det "det gamle C", og så var der ballade. I stedet foreslog Rick Mascitti, at man kaldte "det nye C" for "C++," da "++" i programmering hæver værdien med en. Altså kan det nogenlunde oversættes til "C plus en".

Java. Der har igennem tiden været mange diskussioner om, hvor Java mon stammer fra, og hvad det skal forestille at stå for. I virkeligheden valgte Sun Microsystems navnet lidt tilfældigt, men adspurgt forklarede en udvikler hos firmaet, at de da godt kunne kalde det "Just Another Vague Acronym".

Nørd. Der kan givetvis trækkes flere forklaringer frem til udtrykket nørd, men af de mere populære er, at man for 50-60 år siden brugte udtrykket "drunk" om en studerende, som ikke lavede andet end at fjolle rundt og drikke. Den direkte modsætning fik så, som det der må antages at være en slags hævn, navnet "knurd" (drunk stavet bag fra). Igennem årene udviklede det udtryk sig så til "nurd" og senere "nerd" og i sidste ende den danske udgave "nørd".

Sosumi. Apple har i flere tilfælde været i klemme med diverse andre firmaer, gerne med retssalen som kampplads. Det var også tilfældet, da opstartslyden til System 7-styresystemet til Macintosh skulle på banen. Komponisten, Jim Reekes, havde sådan set døbt sin lyd "Chime", men det var lige efter et forlig med Apple Computers og Apple Corps. (The Beatles' pladeselskab), hvor aftalen blandt andet indebar, at Apple ikke måtte lægge navn til musikalske produkter. Derfor vurderede Apples advokater, at "chime" var for risikabelt.

I frustration foreslog Jim Reekes i stedet titlen "Let it beep", som en joke rettet mod The Beatles "Let it be". Da advokaterne løftede pegefingeren, udbrød Jim Reekes "so sue me" (på dansk: "så sagsøg mig"), og en idé var født. Titlen blev præsenteret til godkendelse som "s-o-s-u-m-i" og kun på skrift, indtil det endelige styresystem var på gaden. Sosumi findes stadig den dag i dag, i Mac OS X, og eksisterer fortsat som en intern Apple-joke.
Går man ind på Apples hjemmeside, og ser i kildekoden, vil man kunne finde CSS-klassen "sosumi" omkring teksten "Copyright 2009 Apple Inc. All Rights Reserved."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.