Artikel top billede

Konkurrenter blandede sig i KMD-salg

Konkurrencestyrelsen godkendte salget af KMD trods klager, som blandt andet påpeger potentielle konkurrenceproblemer. KMD afviser, at der er noget nyt i klagerne.

Konkurrencemyndighederne godkendte i sidste uge salget af KMD, og virksomheden blev solgt i mandags.

Godkendelsen kom, efter Konkurrencestyrelsen havde vurderet tre høringssvar, som blandt andet påpeger konkurrenceproblemer.

Konkurrencestyrelsen har afvist at give Computerworld aktindsigt i dokumenterne, men styrelsen oplyser, at der altså var tre høringssvar.

Ifølge Computerworlds oplysninger har Fujitsu Services og Silkeborg Data indsendt høringssvar. Direktør i Silkeborg Data Mogens Jespersen fortæller, at firmaet sendte et kortfattet svar, som overordnet udtrykte forhåbninger om bedre konkurrence.

"Vi håber, at fremtiden vil vise en øget konkurrence på fair og normale vilkår," siger Mogens Jespersen.

Formuleringerne i det baggrundsnotat, som ligger til grund for godkendelsen af salget, viser, at styrelsen anerkender, at KMD's stærke position kan blive et problem.

"Der kan muligvis opstå konkurrencemæssige problemer, når KMD overgår fra at være ejet af deres primære kunder (kommunerne, KL) til at være ejet af en privat investor," skriver Konkurrencestyrelsen blandt andet i notatet.

Konkurrencestyrelsen noterer sig desuden, at de høringssvar, der er kommet i forhold til salget, peger på en risiko for, at KMD skruer prisen op på at levere data, der ikke er omfattet af den overgangsaftale, som kommunerne har lavet med EQT.

Intet nyt

KMD afviser blankt, at konkurrencesituationen ændrer sig med det nye ejerskab.

Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD, mener, at virksomheden har vist, at den evner at forvalte sin dominerende position ansvarligt.

"Nu har jeg været direktør for KMD i 10 år og levet med, at vi er en dominerende virksomhed. Det er der ikke noget nyt i," siger Lars Monrad-Gylling, som peger på, at flere af de konkurrenter, som har skrevet høringssvar til Konkurrencestyrelsen, er glade for at det offentlige ejerskab er historie.

"Rent konkurrenceretsligt kan man sagtens holde den modsatte tale. De fleste af vores konkurrenter er grundlæggende positive over, at vi bliver solgt," siger Lars Monrad-Gylling.

Ikke skræmmende

Konkurrencestyrelsens bemærkninger skræmmer heller ikke formanden for de kommunale it-chefers forening KITA, Jørgen Kristensen, der er it-chef i Egedal Kommune. Han ser dem tværtimod som en god retningspil.

"Man kan vende det om og sige, at fokus er sat på de områder, vi skal holde øje med," siger han og tilføjer, at han allerede har nogle punkter, som han gerne vil diskutere med KMD.

"Jeg vil have KMD i tale om prissætning. De har et problem i forhold til, at vi har svært ved at forstå deres prismodel," forklarer han.

Han mener også, at kommunerne har et godt tag i KMD gennem den overgangsaftale, som er en del af salget, og samtidig står kommunerne nu mere frit til at presse KMD.

"Hvis det viser sig at få uhensigtsmæssige konsekvenser, så må vi stå sammen. Vi kan nu forlange af dem, at de stiller op som alle andre leverandører," siger Jørgen Kristensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere