Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Eksperter: Advarsler kan koste Asger Jensby dyrt

Asger Jensby fik op til flere advarsler, men stillede aldrig de afgørende kritiske spørgsmål. Det kan blive dyrt, vurderer eksperter.

En stor del af Asger Jensbys formue forsvandt, da IT Factory kollapsede med et brag den 1. december 2008.

Men nu skal regningen efter IT Factory betales, og her kan en række advarsler koste Asger Jensby dyrt.

Det vurderer eksperter.

Sagen er nemlig, at kurator Boris Frederiksen mener, at bestyrelsen ikke har levet op til sin tilsynspligt og skal betale erstatning til kreditorerne.

Og her spiller det ind, hvorvidt bestyrelsen reagerede på de advarsler, der har været undervejs - herunder Dorte Tofts blogindlæg og en serie kritiske artikler i Computerworld, inden skandalen bryder ud.

"Der er ikke tvivl om, at bestyrelsen har svigtet sit tilsyn i denne sag. En bestyrelsen bør reagere på "røde flag." Det vil sige spørge ind til og få enten be- eller afkræftet skriverierne i pressen, herunder i Computerworld," siger professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

Han forklarer, at det er en konkret vurdering, men eksisterer der rygter eller antydninger af, at noget ikke går til, som det skal, er det bestyrelsens forpligtelse at konfrontere direktionen med dette.

"Man kan med andre ord ikke bare forholde sig passiv eller lade være med at indkalde til møder," siger han.

"Desuden er det noget, man kunne tage op med sin revision i revisionsprotokollen, der jo er et vigtigt dokument," siger Caspar Rose.

Skulle har spurgt ind til flere ting

Også professor Lars Bo Langsted fra Juridisk Institut på Aalborg Universtet vurderer, at alle advarslerne vil blive taget op.

"Spørgsmålet er så, om Asger Jensby har reageret på oplysningerne," siger Lars Bo Langsted.

Professor Morten Samuelsson fra Copenhagen Business School forklarer, hvordan en bestyrelsesformand generelt bør reagere.

"Hvis for eksempel bestyrelsen i IT Factory har fået oplysninger om tvivlsomme kontrakter, forretningsforbindelser med mere, så skal den reagere," siger han.

"Hvis den - ved at reagere - kunne have afværget nogle tab, så ifalder den erstatningspligt. En reaktion kan for eksempel være at stille spørgsmål, kræve indsigt i kontrakter med mere, kræve at møde vigtige forretningsforbindelser og så videre," siger professoren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Asger Jensby om, hvorvidt han har reageret på advarselsmail fra Bo Svensson, Dorte Tofts blogindlæg og artiklerne i Computerworld.

Tidligere har Asger Jensby udtalt til epn.dk, at mailen fra Bo Svensson blev videresendt til KPMG via Stein Bagger. KPMG afviser at have modtaget mailen.

Advarsel, blogindlæg og artikler

Du kan læse advarslen helt tilbage fra maj 2007 fra direktøren for Convergens, der er partner til IBM, ligesom IT Factory var det, her på Dorte Tofts blog.

Den 5. december 2007 skrev Dorte Toft blogindlægget "Rigmanden Finn Nørbygaards papirpenge"

Og hun fulgte siden op den 11. august 2008 med indlægget "Efter mange lig i grøften skabte IT Factory rigmænd".

Senere indgik Dorte Toft og Computerworld et samarbejde om at komme tættere på en dokumentation af forholdene omkring IT Factory, hvilket udmøntede sig i blandt aandet følgende artikler den 21. november 2008:

IT Factorys hemmeligheder - læs hele historien. Partnere med plettede papirer. Og Mystik om danske IT Factory-partnere

Og allerede fredag den 7. november 2008 lægger IT Factory en længere tekst på sin egen hjemmeside med svar på en række opfølgende spørgsmål, Dorte Toft og Computerworld stillede efter et interview med Stein Bagger.

Med til bunken af advarsler hører også, at Asger Jensby i foråret 2008, ifølge JyllandsPosten, fik nys om en politianmeldelse af Stein Bagger for dokumentfalsk i 2003. Politiet droppede dog sagen på grund af manglende beviser.

Asger Jensby har undervejs i sagen afgivet en del tvivlsomme forklaringer, men er ikke sigtet i sagen om svindel for op imod en milliard kroner i IT Factory.

Tilgengæld har han en skattesag hængende over hovedet, ligesom han er politianmeldt for at have taget et ulovligt lån i JMI Invest.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere