Artikel top billede

Eksperter: Advarsler kan koste Asger Jensby dyrt

Asger Jensby fik op til flere advarsler, men stillede aldrig de afgørende kritiske spørgsmål. Det kan blive dyrt, vurderer eksperter.

En stor del af Asger Jensbys formue forsvandt, da IT Factory kollapsede med et brag den 1. december 2008.

Men nu skal regningen efter IT Factory betales, og her kan en række advarsler koste Asger Jensby dyrt.

Det vurderer eksperter.

Sagen er nemlig, at kurator Boris Frederiksen mener, at bestyrelsen ikke har levet op til sin tilsynspligt og skal betale erstatning til kreditorerne.

Og her spiller det ind, hvorvidt bestyrelsen reagerede på de advarsler, der har været undervejs - herunder Dorte Tofts blogindlæg og en serie kritiske artikler i Computerworld, inden skandalen bryder ud.

"Der er ikke tvivl om, at bestyrelsen har svigtet sit tilsyn i denne sag. En bestyrelsen bør reagere på "røde flag." Det vil sige spørge ind til og få enten be- eller afkræftet skriverierne i pressen, herunder i Computerworld," siger professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School.

Han forklarer, at det er en konkret vurdering, men eksisterer der rygter eller antydninger af, at noget ikke går til, som det skal, er det bestyrelsens forpligtelse at konfrontere direktionen med dette.

"Man kan med andre ord ikke bare forholde sig passiv eller lade være med at indkalde til møder," siger han.

"Desuden er det noget, man kunne tage op med sin revision i revisionsprotokollen, der jo er et vigtigt dokument," siger Caspar Rose.

Skulle har spurgt ind til flere ting

Også professor Lars Bo Langsted fra Juridisk Institut på Aalborg Universtet vurderer, at alle advarslerne vil blive taget op.

"Spørgsmålet er så, om Asger Jensby har reageret på oplysningerne," siger Lars Bo Langsted.

Professor Morten Samuelsson fra Copenhagen Business School forklarer, hvordan en bestyrelsesformand generelt bør reagere.

"Hvis for eksempel bestyrelsen i IT Factory har fået oplysninger om tvivlsomme kontrakter, forretningsforbindelser med mere, så skal den reagere," siger han.

"Hvis den - ved at reagere - kunne have afværget nogle tab, så ifalder den erstatningspligt. En reaktion kan for eksempel være at stille spørgsmål, kræve indsigt i kontrakter med mere, kræve at møde vigtige forretningsforbindelser og så videre," siger professoren.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Asger Jensby om, hvorvidt han har reageret på advarselsmail fra Bo Svensson, Dorte Tofts blogindlæg og artiklerne i Computerworld.

Tidligere har Asger Jensby udtalt til epn.dk, at mailen fra Bo Svensson blev videresendt til KPMG via Stein Bagger. KPMG afviser at have modtaget mailen.

Advarsel, blogindlæg og artikler

Du kan læse advarslen helt tilbage fra maj 2007 fra direktøren for Convergens, der er partner til IBM, ligesom IT Factory var det, her på Dorte Tofts blog.

Den 5. december 2007 skrev Dorte Toft blogindlægget "Rigmanden Finn Nørbygaards papirpenge"

Og hun fulgte siden op den 11. august 2008 med indlægget "Efter mange lig i grøften skabte IT Factory rigmænd".

Senere indgik Dorte Toft og Computerworld et samarbejde om at komme tættere på en dokumentation af forholdene omkring IT Factory, hvilket udmøntede sig i blandt aandet følgende artikler den 21. november 2008:

IT Factorys hemmeligheder - læs hele historien. Partnere med plettede papirer. Og Mystik om danske IT Factory-partnere

Og allerede fredag den 7. november 2008 lægger IT Factory en længere tekst på sin egen hjemmeside med svar på en række opfølgende spørgsmål, Dorte Toft og Computerworld stillede efter et interview med Stein Bagger.

Med til bunken af advarsler hører også, at Asger Jensby i foråret 2008, ifølge JyllandsPosten, fik nys om en politianmeldelse af Stein Bagger for dokumentfalsk i 2003. Politiet droppede dog sagen på grund af manglende beviser.

Asger Jensby har undervejs i sagen afgivet en del tvivlsomme forklaringer, men er ikke sigtet i sagen om svindel for op imod en milliard kroner i IT Factory.

Tilgengæld har han en skattesag hængende over hovedet, ligesom han er politianmeldt for at have taget et ulovligt lån i JMI Invest.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere