Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Domænenavne: Æ, Ø, Å på vej

Danske skrifttegn bliver tilladt i domænenavne sammen med blandt andre kinesiske, japanske og arabiske skrifttegn. Men mens vi venter på, at det internationale samarbejde om standarder på området bliver færdig, ruller amerikanske NSI varesortimentet ud.

Af Daniel Bergsagel, Computerworld Online

Network Solutions Inc. (NSI), der indtil sommeren 1999 havde monopol på at sælge domænenavne inden for topdomænerne .com, .net og .org, forbereder at tilbyde de tre specielle danske vokaler æ, ø og å, så de kan bruges i domænenavne. I første omgang er det dog de kinesiske, koreanske og japanske skrifttegn, der bliver lukket ind i domæneverdenen, men målet er, at flere sprog skal ind i varmen.

- Vi har kig på de skandinaviske sprog og vil tilbyde dem i fremtiden, siger Brian Quinones fra Network Solutions Inc. i USA. Han afviser dog at sætte dato på, hvornår de danske navne kan købes.

Network Solutions har i dag to funktioner. Selskabet står for den centrale administration af domænenavne med .com, .net og .org for den amerikanske overordnede Internet-myndighed ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Og selskabet sælger domæneadresser i konkurrence med en lang række andre firmaer.

I Danmark er de to aktiviteter adskilt. DK Hostmaster står for det praktiske arbejde med at holde styr på de danske Internet-navne, mens salget af navnene er delt ud til forskellige virksomheder.

- Det, som NSI har sat i gang, er intet andet end et privat initivativ og har intet med en anerkendt international løsning at gøre, siger Per Kølle, administrerende direktør DK Hostmaster.

Dansk .com

Kølle understreger, at DK Hostmaster ikke vil anbefale de adresser med fremmede skrifttegn, som NSI tilbyder.
- Vi arbejder i organisationen IETF (The Internet Engineering Task Force, red.) med at få lavet en international standard for de forskellige skrifttegn, deriblandt også de danske. Vi vil ikke indgå i samarbejde med et privat foretagende. Jeg anbefaler danske virksomheder at afvente resultatet af det arbejde, før man registrerer sit domænenavn, siger Per Kølle.

Et danske domænenavn med .dk kan ikke købes, før DK Hostmaster siger god for det. Til gengæld kommer danske navne med æ, ø og å - med endelsen .com - snart på markedet. En af udbyderne bliver det danske domænefirma Speednames.

- Vi har stor tiltro til, at de adresser NSI tilbyder også bliver ved med at fungere og bliver en del af den internationale standard, siger direktør i Speednames Mogens Nielsen. NSI er så tæt forbundet med ICANN, at den side af sagen er i orden, mener han.

Speednames satser meget på det asiatiske marked og bliver et af de første selskaber, der kommer til at sælge domænenavne med kinesiske skriftegn.

På sin vis har det danske selskab en slags had/kærligheds forhold til NSI, idet det amerikanske selskab både er samarbejdspartner og konkurrent. Når det gælder om at få lov til at sælge topdomæner såsom .com, er Speednames kunde hos NSI, forklarer Mogens Nielsen.
- Men når vi sælger adresserne, opfatter vi nærmest amerikanerne som konkurrenter, siger han.

Mogens Nielsen forventer, at de tre sidste danske vokaler i vores alfabet bliver tilbudt til internationale domænenavne i løbet af år 2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere