Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Digital kopiering forudsætter kompensation

EU vil kræve, at medlemslandene sikrer kompensation til rettighedshaverne, hvis de tillader kopiering til privat brug. Det tillader alle EU-lande, bortset fra Danmark, der dog inden længe lemper reglerne.

Af Sylvia Blazejowski, Computerworld Online

Et nyt forslag til EU-direktiv om digital kopiering kræver, at hvis medlemslandene tillader kopiering til privat brug, så skal rettighedshaverne - kunstnere og pladeselskaber - sikres en ?rimelig kompensation?.

Direktivforslaget blev i sidste uge behandlet af Europa-parlamentet, som efter en livlig debat og enkelte ændringsforslag godkendte forslaget. Direktivet får dog ikke virkning før, det er godkendt af EU?s ministerråd.

EU-direktivet fastslår stadig, at kopiering af musik som udgangspunkt er ulovlig. Men siger også, at de enkelte medlemslande har mulighed for at indføre en lang række undtagelser, der kan lovliggøre både analog og digital privatkopiering i det pågældende land. Direktivet kræver altså ikke, at hverken analog eller digital kopiering skal forbydes eller lovliggøres ? men giver det enkelte medlemsland muligheden for at vælge, hvilke regler der skal være gældende. I dag har EU-landene ingen fælles regler, der hindrer digital kopiering til privat brug. Kun Danmark har gjort al digital kopiering kriminel.

Det danske forslag

Et nyt dansk, lovforslag fra Kulturministeriet om digital kopiering skal imidlertid sikre, at det nu bliver lovligt at brænde cd?er og hente mp3-filer fra nettet ? sålænge denne kopiering udelukkende er til privat brug. Men for at dette lovforslag ikke overtræder EU´s regler i det nye direktiv, skal det altså omhandle et regelsæt for, hvordan kunstnere, musikere og så videre bliver kompenseret økonomisk, når danskerne i fremtiden lovligt kan kopiere digitale indspilninger.

Hos foreningen KODA ? der varetager danske og internationale ophavsrettigheder for komponister, forfattere, musikforlæggere ? har man presset på for at få klarlagt netop spørgsmålet om kunstnernes kompensation.

- Det danske lovforslag om at legalisere privat kopiering af digitale afspilninger giver i sig selv anledning til dyb bekymring, siger Martin Gormsen, underdirektør i KODA. Han mener, at lovforslaget kan få negative konsekvenser for kunstnernes indtjening.

- Derfor er det for os en forudsætning at diskutere og klarlægge en fornuftig vederlagsordning for overhovedet at kunne lovliggøre privat, digital kopiering, siger han.

Kompensation til kunstnerne

Martin Kyst, specialkonsulent i Kulturministeriet, oplyser, at når kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen allerede har nedsat en arbejdsgruppe, der skal finde ud af, hvad ?en rimelig? kompensation indebærer, så er det ikke kun fordi EU-direktivet påpeger det. Heller ikke kun fordi KODA holder et vågent øje med lovforslaget. Men også fordi der ved første behandlingen af lovforslaget var bred opbakning fra Folketinget om, at kunstnerne skal have en kompensation. Spørgsmålet er blot, hvordan denne kompensation skal administreres.

Kim Behnke, Frihed 2000, er enig i, at en kunstner-kompensation er helt rimelig, men er ikke tilfreds med EUs håndtering af netop dette område.

- En honorering af kunstnerne skulle have været ensrettet for alle de medlemslande, der vælger at lovliggøre privat kopiering. EU skulle have taget stilling til dette spørgsmål på forhånd, og ikke lægge det ud til de enkelte medlemslande, siger han. Hvis for eksempel uindspillede cd-rom?er eller hardware bliver pålagt en afgift i Danmark ? men ikke i Tyskland ? forudser Kim Behnke, at der er god basis for problemer med grænsehandel.

- De smarte forbrugere vil hente cd-rom?er og hardware, hvor de slipper for at betale afgifter. Og det vil jo falde tilbage på kunstnerne, der bliver snydt for en velfortjent kompensation?, siger Kim Behnke.

Arbejdsgruppen

I Kulturministeriets arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne for at indføre afgifter til fordel for rettighedshaverne, vil man dog tage højde for mulig grænsehandel, siger Poul Bache, der er formand for arbejdsgruppen og afdelingschef i ministeriet.

- En af vores opgaver i arbejdsgruppen er netop at undersøge, om grænsehandel vil blive et problem som følge af de kommende afgifter. Desuden vil vi orientere os om, hvordan de andre lande håndterer afgifterne, siger Poul Bache.

Arbejdsgruppen, der yderligere består af Troels Horn, der er konsulent i Skatteministeriet, og Anders Christian Boisen, der er fuldmægtig i Forskningsministeriet, skal have afklaret spørgsmålet om kompensation inden juli 2001.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere