Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Stramme deadlines spilder tid

Ledere er ofte døve over for realistiske tidsestimater for IT-udviklingsopgaver. I stedet sætter de dræbende deadlines for udviklerne. Det resulterer i hovsa-kodning og stress, der i sidste ende koster mere end den sparede tid.

Af Malene Grouleff

Find lige på noget helt nyt og revolutionerende, vi kan høste nye gevinster af. Og aflevér det hellere i går end i dag. Skåret ud i pap, er det sådan ledelsens signaler tit lyder til IT-udviklere.

Tid er penge. Men signalerne burde lyde anderledes, hvis ledelsen rent faktisk vil spare tid og ressourcer uden at slække på kvaliteten.

Det mener en af de, der som udvikler kender jobbet på sin egen krop. Ib Kjeldgaard arbejder i dag som intern IT-konsulent med udvikling og support i Telia Telecom. Han understreger, at hans iagttagelser og kritikpunkter er generelle - baseret på Ib Kjeldgaards erfaringer fra seks år i udviklermiljøer i IT-branchen.

Ib Kjeldgaards pointe er, at hastværk er lastværk.

- De ressourcer, som ledere sparer ved at sætte en stram deadline på et projekt, skal de ofte betale tredobbelt tilbage senere, siger han.

Årsagen til denne "fartbøde" på projektet er, at tidspresset ifølge Ib Kjeldgaards iagttagelser fører til hovsa-kodning uden fremtidssikring og dokumentation.

- Det betyder, at man efterfølgende bruger mange ressourcer på at rette fejl i kode. Det bliver også svært at tilrette og videreudvikle senere, siger Ib Kjeldgaard.

Chancen eller det sikre

Han opfordrer ledere til at overveje nøje, hvilken type projekt, der er tale om, før de slynger urealistiske tidsfrister ud. Er der tale om et projekt, der bevæger sig på sikker kendt grund eller ønsker man at bevæge sig ud på ukendt grund? Altså tilretning eller nyudvikling?

- Hvis det er ukendt grund, kræver det en en vilje hos lederen til at erkende, at de store gevinster også kræver, at man tager store chancer. Man skal også være villig til at betale prisen for, at projektets tidsplan kan skride, siger Ib Kjeldgaard.

Han har selv oplevet en situation, hvor han som udvikler estimerede en opgave til 42 ugers arbejde. Ledelsen skar deadline ned til 20 uger. Men efter tre år sad Ib Kjeldgaard og hans kolleger stadig og arbejdede på opgaven.

Det kan altså være særdeles svært for både udviklere og ledere at gennemskue, hvornår man når sit mål. Man må acceptere, at nyudvikling og opfindelse er lig med ukendt land, som man ikke på forhånd kan vide, præcis hvornår man finder.

Stol på udvikleren

Ib Kjeldgaard mener dog, at det lønner sig at vise tillid til sine erfarne udvikleres professionelle vurdering af opgavens varighed.

Desuden er det også essentielt at definere sit mål særdeles nøje.

- Jeg har tit oplevet, at ledelsen vil have alting på en gang fremfor at prioritere kerneområder. Nogle gange kan man måske godt nøjes med en mindre forkromet løsning, siger Ib Kjeldgaard.

Selvom man har ressourcer til at bemande et projekt med ekstra udviklere, er der ikke nødvendigvis vundet meget ved det. De ekstra mandetimer kan blive slugt af den ekstra tid, der så skal bruges på kommunikation, har Ib Kjeldgaard erfaret.

Menneskeligt har alt for stramme deadlines også en pris. Det skaber nogle ubehagelige arbejdsvilkår.

- Alene tanken om, at man i næste uge skal nå en opgave på to dage, som reelt tager en uge, gør, at man stresser op. Selvom man ved, det ikke kan lade sig gøre, prøver man alligevel, siger Ib Kjeldgaard.

Læs mere om Ib Kjeldgaard erfaringer og holdninger til tidsfrister i hans indlæg i Computerworld Onlines debatforum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere