Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Få din egen radiostation

Drømmer du om at blive den næste store stjerne på talkshow- eller DJ-himlen? Først skridt på vejen er at få sin egen net-radiostation. Vi viser dig, hvordan du kommer i gang.

Få din egen radiostation

Vil du berige verden med dine evner inden for stand-up, talkshows, med din selvkomponerede tibetanske fløjtemusik – eller måske bare underholde vennerne i nogle timer på en kedelig torsdag aften?

Så er det at drive sin egen webradiostation ikke bare sjovt, det er også ret nemt. Men vælger du at sende andres musik ud på nettet, skal du have den store tegnebog med, for det er en dyr hobby.

Resultatet afhænger først og fremmest af, hvor seriøst du vil satse.

Men – og det her kan ikke undgås – et publikum, der rækker ud over din nærmeste vennekreds, koster penge. Streaming af radio kræver nemlig en hel del båndbredde, i hvert fald hvis lydkvaliteten skal være i orden.

En almindelig ADSL-forbindelse kan maksimalt forsyne seks til syv lyttere ad gangen, hvis radiokvaliteten skal være god.

Tre varianter

Den nemmeste metode til at sende radio over nettet er ved hjælp af Shoutcast, et program, der er gratis at downloade og bruge. Shoutcast består af to dele: Et serverprogram, som din lytter tilkobler sig, og et tillægsprogram til mediespilleren Winamp, som forsyner serveren med lyd.

Har du en god forbindelse, kan du køre Shoutcast-serveren på din egen computer. Så koster det ikke mere end det, du betaler din internetleverandør, men antallet af lyttere er samtidig begrænset.

Har du en konto på et webhotel, kan du installere Shoutcast-servere i stedet for og på denne måde servicere flere lyttere samtidigt. Her er det vigtigt, at du har tjek på, hvor meget båndbredde, der følger med din webhotelkonto.

De allerfleste leverandører ved, hvor meget trafik du må udnytte over en måned. Jo flere lyttere du har, desto hurtigere får båndbredden ben at gå på. Du bør også kontrollere, at det er i orden at sende radio fra dit webhotel, inden du går i gang. En del hoteller tillader nemlig ikke medieservere som Shoutcast.

Servere til Shoutcast

En anden løsning er at leje sig ind på webhoteller, der har specielle servere til Shoutcast. Desværre er det rigtig dyrt. Regn med en startpris på cirka 200 kroner om måneden for 10 lyttere.

Har du hundrede lyttere, koster det lidt over en tusindkroneseddel.

Webradio-sitet Radio Toolbox tester regelmæssigt Shoutcast-udbydere og præsenterer en liste over et stort antal virksomheder på www.radiotoolbox.com/hosts. Denne løsning er dog ikke noget, vi anbefaler, med mindre du har de store spenderbukser på.

Trin for trin – 11 step

Første trin ud i net-æteren kan du med fordel tage derhjemme ved hjælp af din computer samt Winamp- og Shoutcast-programmerne. Sådan kommer du i gang med din første udsendelse:

1. Hent og installer Winamp. Findes på www.winamp.com

2. Hent og installer tillægsprogrammet Shoutcast Dsp. Findes på www.shoutcast.com/download/broadcast.phtml

3. Hent og installer Shoutcast Server fra www.shoutcast.com/download/files.phtml

4. Kør serverprogrammet. Klik på Edit Config.

5. Under Max User angiver du, hvor mange samtidige lyttere din opkobling maksimalt kan klare. Angiv også en ny adgangskode under Password. Gem og luk.

6. Åbn Winamp og tryk på Ctrl+P for at åbne Preferences. Under Plug-ins klikker du på DSP/Effect, markerer Shoutcast i højre vindue og klikker på Configure active plug-in.

7. Klik på fanen Output, og marker feltet Connect at Startup. Klik derefter på Connection. Angiv adgangskoden, du valgte i trin 5 under Password.

8. Klik på Yellowpages. Fjern markeringen i Make this server public. Ellers kan du risikere at få mange flere lyttere, end du kan håndtere. Her kan du også navngive din station.

9. Klik på fanen Encoder. Under Encoder settings vælger du den kvalitet, du vil sende i.

10. Luk Winamp. Genstart computeren. Start Winamp. Start serverprogrammet. Afspil en sang!

11. Åbn en browser. Gå til adressen http://dit-ip-nummer:8000, så kommer du til din radiostations hjemmeside. Hvis alt er gjort korrekt, står der nu “Server is currently up and private” under Server status. Nu mangler du kun at invitere vennerne til en lytter, hvilket kan gøres ved at åbne adressen http://dit-ip-nummer:8000/listen.pls i Winamp. Rock on!

Beregn båndbredden

For at beregne, hvor meget båndbredde – upload – der kræves for at servicere din bekendtskabskreds med radio, skal du anvende følgende formel: Bithastigheden (lydkvaliteten), du vil sende med, gange antal lyttere gange 1,1.

Det vil sige, at hvis du vil sende med 128 kbit/sekund til fem samtidige lyttere, udregnes dette således: 128×5×1,1.

Det betyder, at din upload-hastighed skal være mindst 704 mbit/sekund, og det er et stykke over, hvad en almindelig ADSL-opkobling kan klare.

Hvis du sænker lydkvaliteten til det halve, 64 kbit/sekund, kan du servicere dobbelt så mange lyttere, altså 10.

Den lovlydige radiostation

Vil du starte en internetradiostation, hvor der spilles musik, så er det vigtigt at holde tungen lige i munden, når det kommer til juraen – og have den store tegnebog parat.
På det danske marked er det henholdsvis KODA, som repræsenterer komponisterne og tekstforfatterne, og Gramex, der repræsenterer musikere, pladeselskaber og producenter, som du skal tale med.

Det er vigtigt at etablere en aftale med de to foreninger, før du går i gang.

Hvad KODA angår, kan du på www.koda.dk finde aftalen om internetradiostationer. Her er det vigtigt at skelne mellem, om du er en kommerciel internetstation med reklameindtægter og op til 500 samtidige lyttere eller en glad amatør.

Er du en kommerciel internetradiostation, skal der betales en procentdel af din omsætning, baseret på mængden af musik, der spilles, dog mindst et vederlag på 6.000 kroner om måneden.

Vil du lave en ikke-kommerciel internetradio, hvor du forventer væsentligt færre lyttere end de 500 samtidige og ikke bruger særlig meget musik, så er det sandsynligvis muligt at etablere en anden aftale med KODA, hvor du ikke betaler procentsatsen.

Gramex, der repræsenterer musikere og pladebranchen, har aktuelt en prøveordning. Ordningen betyder, at du kan “slippe” med 5.000 kroner om måneden, samtidig med at du teknisk skal sikre, at dine lyttere geografisk befinder sig i Danmark.

Men ifølge både Gramex og advokat Kasper Heine fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, der har specialiseret sig i it- og ophavsret, er det ikke så let.

Udsendelse af internetradio, som baserer sig på en underliggende udenlandsk radio – eksempelvis live365.com – er ophavsretligt set en selvstændig udnyttelse, det vil sige, at det er dig, der bærer ansvaret for den danske side af sagen.

Hvis netradioen er målrettet mod danske brugere, eksempelvis fordi den udbydes på et dansk websted, skal du sørge for at have en aftale med de danske forvaltningsselskaber, KODA og Gramex, som varetager musikrettighedshavernes rettigheder i Danmark.

Dette gælder uanset om de underliggende udbydere, eksempelvis live365.com, hævder, at rettighederne frem til slutbrugeren er clearet. Når den ophavsretlige udnyttelse finder sted i Danmark, er det også her, rettighederne skal cleares.

Hvis du ikke har en aftale med de danske forvaltningsselskaber, risikerer du med andre ord som abonnent på en udenlandsk service at modtage et ubehageligt og potentielt dyrt brev fra KODA og Gramex.

Ophavsret

I det øjeblik, du udsender andres musik til den almene offentlighed på nettet, skal du desuden betale penge til op havsretorganisationen, som i Danmark repræsenteres af KODA og Gramex.

Som du kan se i boksen “Den lovlydige radiostation”, er det ikke småpenge, der skal til.

Er du trods dette stadig med på vognen og ude efter et større publikum end dine allernærmeste proselytter, kan du koble dig på Live365, www.live365.com.

Denne tjeneste tilbyder et månedligt abonnement i forskellige prisklasser, hvor der altid indgår båndbredde, lagringsplads og endda licensafgift af den musik, du spiller – det er dog tvivlsomt, om den amerikanske licensaftale holder i en dansk retssal, hvis KODA og Gramex får øje på dig.

Det billigste abonnement koster under 100 kroner om måneden for 25 samtidige lyttere. Et standardabonnement til 100 lyttere koster 25 dollars, hvilket vil sige omkring 160 kroner.

10 netradiofavoritter

Synes du, din station er god? Her er 10 rigtig gode stationer, du kan måle dig i forhold til. Eller bare lytte til.

Radioseven
Svensk netværk, som er gået fra at være et kælderbaseret projekt til en professionel radiostation. Stationen drives stadig på et idealistisk grundlag af omkring 40 entusiaster og omfatter tre stationer: den brede Radioseven, klubradioen Mysteria og hitkanalen Ice.
www.radioseven.se

Soma FM
En rigtig god amerikansk station, som har eksisteret i fem år. Har otte forskellige kanaler og er frem for alt rettet ind mod indie og elektronisk musik.
www.somafm.com

Radio Paradise
Bred rockradio fra USA, som spiller alt fra Chet Atkins og Aretha Franklin til Beck og Black Rebel Motorcycle Club.
www.radioparadise.com
David Byrne Radio
Den gamle sanger fra Talking Heads, David Byrne, giver prøver på sin udsøgte eklektiske musiksmag på sin egen radiokanal.
www.davidbyrne.com/radio/

Solid Steel
Pladeselskabet Ninja Tune er kendt som hjemstedet for den ”intelligente dansemusik”. På radiokanalen vælger kunstnere fra pladeselskabet deres favoritter.
www.ninjatune.net/solidsteel/

Sky.fm
Radionetværk med 18 forskellige kanaler. Hit, klassisk, reggae, jazz og elektronisk med mere.
www.sky.fm

3WK
Indierock og klassisk rock mødes på denne amerikanske kanal, som har eksisteret siden 1997.
www.3wk.com
Hitzradio
Amerikansk station, som spiller de seneste hits på to forskellige kanaler.
www.hitzradio.com

Indie.nu
Svensk radio drevet af entusiaster, som spiller indie.
www.indie.nu

Spraydio
Kombineret webradio og forum, som har eksisteret i umindelige tider. Bliv medlem og ønsk sange på nogle af de 12 kanaler.
www.spraydio.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere