Det gør NAS

Vil man gemme sine data centralt og foretage nem backup på flere computere, er der ingen vej uden om en netværksbaseret harddisk. Heldigvis koster en god NAS-disk ikke en formue, men der er meget stor forskel på, hvad man får for sine penge.

Det gør NAS

USB-harddiske og nøgleringe med masser af flash-hukommelse er smarte, hvis man har brug for nem og hurtig ekstra lagerplads. De er knap så velegnede, hvis man skal dele data mellem flere computere i en lille virksomhed eller sørge for kontinuerlig backup af data fra alle familiens maskiner.

Her er der ingen vej uden om at anskaffe sig en såkaldt NAS-enhed, hvor NAS står for Network-attached Storage. I sin helt basale form er her altså tale om en harddisk med indbygget netværkskort.

Det er imidlertid ikke usædvanligt, at NAS-enheder også har et eller flere USB-stik, så man kan dele printere og eksterne drev over netværket. På den måde kan man hurtigt og billigt opbygge et helt præsentabelt netværk.

Udbuddet af NAS-enheder er imidlertid omfattende, og der er store forskelle på, hvad de forskellige enheder kan og ikke kan – samt på, hvor enkle eller bøvlede, de er at anvende.

Vi har samlet fem forskellige enheder for at finde ud af, hvor man får valuta for pengene. Vi har installeret og funktionstestet alle enhederne, men på grund af deres forskelligartethed er vi gået let hen over målinger af overførselshastighed, da det vil være som at sammenligne pærer og bananer.

Vi har i stedet fokuseret på, hvor enkle enhederne er at anvende, og hvilken funktionalitet, man får for sine penge.

Hvorfor NAS - og hvorfor ikke

De største ulemper ved NAS-enheder er, at de er lidt dyrere end USB-diske af samme størrelse. Desuden skal man naturligvis ikke vente samme overførselshastighed som mellem en pc og en USB 2.0-forbundet disk. For hvor et 100 Mbit-netværk principielt kun kan flytte omkring 12 megabyte i sekundet, så rykker USB 2.0 med en hastighed, der er over fire gange så høj. Den store fordel er naturligvis, at man kan dele lagerplads uhæmmet, og så får man blandt andet:

Nem sikkerhedskopiering

To eller flere computere i hjemmet eller den helt lille virksomhed gør effektiv backup til en prøvelse. Med et NAS-drev kan man blotte sætte alle computere til at sikkerhedskopiere på samme disk.

Alle mediefiler samme sted

Film- og musikfiler fylder grumt, men med en NAS-enhed kan man lægge alle data et sted og streame herfra.

Let fildeling med vennerne

De fleste NAS-enheder fungerer også som FTP-servere, så man kan dele store datamængder med udvalgte venner og familiemedlemmer uden at bakse med dvd-brænding og mailbegrænsninger.

Fælles printeradgang

Flere computere, men ingen (dyr) printer med netværkskort? Det behøver ikke at være et problem; de fleste NAS-enheder har en eller flere USB-porte, så man kan slutte printeren direkte til netværket. På nogle NAS-produkter er det ikke så ligetil, men på andre er det heldigvis meget let.

Trådløs funktionalitet

Nogle NAS-drev har også indbygget trådløst netværk, så de kan udbygge – eller danne basis for – et trådløst netværk med tilkoblet lagerplads. Funktionen er oplagt til anvendelse sammen med en netværksforbundet, harddiskbaseret videooptager eller en mediecenter-pc.

Tyverisikring

Det hjælper ikke at tage sikkerhedskopi, hvis USB-harddisken også hugges ved indbrud. Men låser man NAS-enheden inde, bolter den fast eller sætter den på loftet (eller et andet svært tilgængeligt sted), er det mindre sandsynligt, at tyven render med alle ens data.

NEM LANdrive 250GB

Samlet vurdering: 64/100

Dette NEM LANdrive har en præinstalleret harddisk på 250 GB. Flere konkurrenter sælger den helt identiske boks – ligeledes fra taiwanske Trueton – dog uden præinstalleret harddisk. NEM har imidlertid gjort sig den sympatiske ulejlighed at oversætte manualen til dansk.

Man kan enten tilkoble drevet via den indbyggede netværksforbindelse eller direkte til en computer via USB 2.0; dog ikke begge dele på én gang. Kabinettet er af fræset aluminium og vejer hele 1,5 kilo – uden installeret harddisk.

Med hjælp fra manualen tog det fem-ti minutter at koble disken på netværket. Den browserbaserede brugergrænseflade er ret enkel at navigere rundt i, navnlig hvis man holder sig til de mest basale funktioner. Det er let at oprette mapper og gøre dem henholdsvist delte eller lukkede indenfor netværket.

Som med testens øvrige deltagere kan man anvende NEM LANdrive som enkeltstående FTP-server – helt uden at computeren behøver at være tændt. Dermed kan man dele store datamængder eksternt uden konstant at skulle have hele den strømkrævende maskinpark tændt.

Det er dog en smule langhåret at få FTP-funktionen til at virke, primært fordi man er afhængig af pinligt korrekt konfiguration af alle netværkets øvrige komponenter. Det kræver undertiden en snak med netværksudbyderen at få åbnet de rigtige porte på sin router. Fraregnet enkelte tips er manualen ikke til megen hjælp – dansk sprog eller ej – så her forudsættes eventyrlyst og et vist forhåndskendskab til netværksindstillinger.

Men lykkes det at få FTP-serveren på nettet, står brugergrænsefladen til rådighed med let og hurtig tildeling af brugerrettigheder og adgangskoder med mere.

OvisLink Air Live WMU-6000FS & SMC Wireless Network Storage Adapter – SMCWAPS-G

OvisLink Air Live WMU-6000FS: Samlet vurdering: 59/100

SMC Wireless Network Storage Adapter – SMCWAPS-G: : Samlet vurdering: 55/100

Testenhederne fra SMC og OvisLink ikke blot ligner hinanden fysisk, men fungerer også i alt væsentligt ens – og kan i øvrigt findes til identiske priser. Derfor behandler vi dem her under samme hat. Deres lidenhed og relativt stille eksistens til trods er disse 2,5"-kabinetter alsidige størrelser.

Ikke blot kan man sætte en 2,5" harddisk i og anvende dem som NAS-enheder eller som FTP-servere, men her er også plads til to eksterne USB-enheder.

Væsentligste forskel på produkterne er, at OvisLinks boks angiveligt kan fungere som printserver – hvilket vi dog, trods flere timers forsøg, ikke fik til at virke. Det kan SMC's enhed ikke, om end producenten vil sende en opdateret enhed med printfunktionalitet på markedet i løbet af sommeren.

Begge kabinetter kan fungere som trådløse basestationer (access points) eller som en såkaldt repeater, der forlænger rækkevidden af et eksisterende netværk. De er således oplagte til trådløs mediestreaming sammen med en mediecenter-pc eller en Kiss-afspiller.

Enhederne blev fundet af testcomputerne og kunne anvendes til lagringsformål efter fire-fem minutter. Det er noget langsommere end med de kablede enheder fra NEM, Plextor og Synology, muligvis på grund af det noget sløvere trådløse netværk.

Vil man anvende enhederne til mere end lagring, så kræver det tålmodighed og et vist kendskab til netværkskonfiguration. For selv om de engelske manualer i begge tilfælde tæller over 100 sider, så farede vi adskillige gange vild i krydsfeltet mellem Windows' netværksmenuer og enhedernes brugergrænseflade, før enhederne virkede, som de skulle.

Med SMC-enheden lykkedes det først efter adskillige forsøg at få to samtidigt tilkoblede computere til at ”se” hinanden, selv om begge kunne tilgå SMC-enhedens harddisk og tilkoblede lagerdrev. Den slags burde fungere med det samme.

Den trådløse forbindelse på begge enheder er tilstrækkelig til brug i lejlighed eller enkeltplans-huse. Vi observerede en rækkevidde på ca. 15 meter gennem to trævægge, et glasparti og en murstensvæg, før forbindelsen åndede endeligt ud bag murstensvæg nummer to.

Sløv overførsel

Til gengæld er den testede overførselshastighed ikke noget at juble over, selv på skrivebordsafstand og med rent sigte. Begge enheder målte vi – ganske vist i et netværksforurenet kontormiljø – til at transmittere under otte Mbit i sekundet mellem en trådløst forbundet computer til internt monterede drev i 2,5"-kabinetterne.

Det er ikke meget set i forhold til 802.11g-forbindelsens maksimale 54 Mbit/s, og allerede med to tilkoblede computere sløvedes adgangen til mappeindhold yderligere. Hastigheden er på den anden side acceptabel til brug ved mediestreaming eller distribution af netforbindelse.

Enhedernes brugergrænseflader og PDF-baserede manualer er i store træk sammenlignelige, dog med et lille forspring til OvisLink. Begge er på en gang omfattende, men samtidig tydeligt forfattet med avancerede brugere i tankerne. Kun sjældent gør man sig ulejlighed med at forklare beslægtede Windows-menuer tilstrækkeligt grundigt, og det vil efterlade mange på Herrens mark.

Det ændrer ikke på, at begge enheder er at betragte som ekstremt multifunktionelle og nok skal finde deres publikum. Men en væsentligt forøget brugervenlighed ville være at foretrække.

Plextor PX-EH 25L

Samlet vurdering: 83/100

Her har vi at gøre med en netværksopkoblet harddisk af klassisk støbning. Boksen rummer en harddisk på 250 GB, der stort set ikke får lov at sprede sin støj til omgivelserne.

Manualen af en helt anden karat end på enhederne fra SMC og OvisLink; nemlig HTML-baseret, grundig og usædvanligt pædagogisk. Man får ikke blot præcise informationer om, hvordan man sætter NAS’en op, man vejledes også i, hvordan man navigerer og opererer i beslægtede Windows-menuer. Alene dokumentationen er næsten alle pengene værd, og den fortjener Plextor stor ros for.

Administrationsmodulet er browserbaseret, enkelt og velfungerende. Det er – især med manualens hjælp – meget enkelt at tilføje en printer. Der går godt fem minutter, fra enheden er tilkoblet, til første side er udskrevet. Det er helt på linje med den oplevelse, vi havde med Synology-enheden.

Ligeledes er det let at tilføje eksterne FAT-diske. Man skal dog formatere tilsluttede diske i Plextors eget PX-EH-format, før man kan overskrive data. Den operation kan Plextors software naturligvis tage sig af, så hermed udelukkes ikke, at man tilføjer enheder af et andet fabrikat til sin databank.

Problemet opstår, hvis man gerne vil udveksle data helt frit via netværket med diske, der fra tid til anden kobles op på andre computernetværk. Men så må man jo bare smide sin FAT-disk i computerens USB-port og kopiere til den ad dén vej, så værre er det altså heller ikke.

Samlet er Plextors testdeltager ikke nær så alsidig som de trådløse enheder fra SMC og OvisLink, ej heller så spækket med spændende funktioner som Synologys deltager. Men den er ualmindeligt velfungerende, og hverken brugergrænsefladen eller manualen lader sin bruger i stikken på noget tidspunkt.

Desuden er enheden næsten lydløs, og det vil man sætte pris på i længden. Samlet vinder Plextor med et mulehår foran Synologys ligeledes fremragende enhed.

Synology DS-101j DiskStation

Samlet vurdering: 78/100

Ligesom SMC og OvisLink har Synology leveret et kabinet uden medfølgende harddisk. Men hvor man i de to 2,5”- løsninger kan klikke drevet fast, skal man her stille med egen 3,5” disk samt en skruetrækker og en smule fingersnilde.

Det vil måske afskrække absolutte nybegyndere, men det er der ingen grund til. Monteringen tog sølle ti minutter og forløb helt udramatisk. Så er det blot at sætte strøm og netkabel til, hvorefter et udmærket opsætningsværktøj formaterer harddisken. Fra udpakning til funktionsdygtighed gik der et lille kvarters tid.

Det kan dog stærkt anbefales at montere en harddisk af de mere lydløse, alternativt at sætte disken ind i et skab. Det discountagtige plastikkabinet yder nemlig ingen støjdæmpning, men udgør tværtimod en fortrinlig, naturlig forstærker af vibrationer og knas fra disken. Men måske fabrikanten var udgået for gummiskiver og skumplast?

Mange vil dog bære over med dette irritationsmoment, når først man er kommet godt i gang med det praktiske diskarbejde. Den grundige PDF-manual hjælper brugeren godt på vej, og selv om det sidste touch ville have været en mere intuitiv HTML-baseret vejledning som hos Plextor, så lades man bestemt ikke i stikken.

Også brugergrænsefladen og den generelle funktionsduelighed er forbilledlig. Enheden var på netværket og fuldt funktionsdygtig på få minutter, og den kunne fra første færd læse fra og skrive til en USB-nøgle i en af de tre porte.

Da vi koblede vores testprinter til enhedens USB-stik, dukkede den op med det samme i det browserbaserede administrationsmodul. Med hjælp fra brugervejledningen blev den registreret i Windows og var klar til udskrift på et par minutter. Det kan vist ikke være meget lettere.

Mangfoldig anvendelse

Man glædes desuden over medfølgende eller præinstalleret software, der ikke blot gør det overskueligt at anvende enheden som FTP-server – samt angive maksimal up- og download-hastighed for tilkoblede brugere. Man kan også anvende den som webserver, hvilket er særdeles praktisk, hvis man har et basalt, statisk websted i ren HTML.

Man får desuden gode instruktioner i, hvordan man lægge siden online via NAS’en. En fotoserver-funktion gør det tilsvarende enkelt at lægge sine billeder online til glæde for Moster Gyda i Ringsted. Skal man tage sikkerhedskopi af sine filer på jævnlig basis, så medfølger der såmænd også et basalt program til det.

Anvendeligheden er kort sagt omfattende. Og med den brugervenlige grænseflade in mente er Synologys enhed ikke bare interessant for netværkshajer, men i lige så høj grad for novicer. Så kan man leve med et støjniveau over middel, vil man glæde sig over denne enhed, der tager prisen som testens gode køb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere