Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Torsdagstippet: En ny generation af BASIC

Hjemmedatamaternes Basic er tilbage med fornyede kræfter. Skriv 3D-spil og professionelle applikation i det gode, gamle Basic-sprog, hvis du altså stadig kan huske, hvordan man gjorde.

Der var engang, hvor man blot kunne tænde sin computer og sætte sig til at skrive interessante programmer i Basic.

Sådan fungerede næsten alle hjemmedatamater før 16-bit og 32-bit tog over i form af Amiga'en og pc'en.

Med disse maskiner blev Basic reduceret til blot et program blandt mange andre, og Basic-programmering uddøde stort set.

I hvert fald indtil Microsoft lancerede Visual Basic, som var og er et stærkt udviklingsværktøj, men ikke så let at gå til og heller ikke ligefrem billigt.

Men frygt ikke. De gode gamle dage er vendt tilbage i form af produkterne BlitzBasic, DarkBasic og PureBasic, der begge er stærke og let tilgængelige Basic udviklingsmiljøer med rigelig understøttelse af både 2D- og 3D-grafik samt lyd og sprites.

Tre gange BlitzBasic

BlitzBasic eksiterer i tre forskellige udgaver, hvor det største produkt, Blitz3D, er et dedikeret spiludviklingssystem centreret omkring 3D-grafik og styring af spil.

Man skal ikke skrive ret mange linjer Basic, før man har den flotteste 3D-grafik kørende rundt på pc'ens skærm.

Man kan også vælge BlitzMax-udgaven, hvor Basic-programmerne kan kompileres til at køre både på Windows, Mac OS X og Linux. Endelig er der også BlitzPlus, som er beregnet til 2D-spiludvikling samt mere almindelige applikationer.

DarkBasic kontrollerer DirectX

DarkBasic lover, at helt almindelige pc-brugere nemt kan kontrollere Microsoft DirectX med DarkBasic, og det er faktisk korrekt.

Med nogle få kommandoer flyver grafikken rundt på skærmen; noget som kræver væsentlige mere kode med C eller C++ eller tilsvarende sprog.

DarkBasic lægger ikke skjul på, at det især er computerspil man kan udvikle med de nye Basic-kommandoer, man finder i programmet.

Hvor man i gamle dage skulle være glad for en sprite, får man i DarkBasic både double-buffering (en essentiel teknik ved spiludvikling), kollisionssignaler, MP3-afspilning, gennemsigtighed og meget mere.

PureBasic lover effektiv kode

PureBasic lover hurtige og kompakte programmer, der kan køre på flere platforme. Foreløbig understøttes Windows, Linux, Mac OS X og endda AmigaOS, og selvfølgelig understøttes også både 2D- og 3D-grafik samt assemblerkode, der kan skrives direkte i Basic-koden.

Her er altså Basic'en for dem, der virkelig savner de gamle dage, og gerne vil skrive både programmer og spil uden at skulle lægge arm med mere komplicerede sprog. Fokus er mindre underholdning og større på effektiv kode, hvis man har den slags som prioritet.

Mere nostalgi

Hvis al snakke om BASIC har fået dine øjne til at løbe i vand af bare nostalgi, så er her to artikler mere som kan skabe en hel syndflod:

Sådan spilles gamle DOS-spil på din nye PC og Genbrugsguld - og nostalgi, hvor du kan genopleve ungdommen med de gode, gamle spilleklassikere. Bare fordi den oprindelige hardware forlængst er skrottet, kan man stadig nyde spillene på pc'en...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere