Her er den gratis og lovlige MP3-musik

Der er ingen grund til at betale for musikken, hvis man er parat til at lede efter den. Nej, det handler ikke om piratkopiering, men om lovlig, gratis og lækker MP3-musik i voldsomme mængder. Interesseret?

Her er den gratis og lovlige MP3-musik

Nettet er fyldt med gratis og lovlig MP3-musik, der bare venter på at blive downloadet, men hvis det absolut skal være Limp Bizkit, Norah Jones eller John Mogensen, er der ingen vej uden om kasse 1.

De musikere, der udgiver deres musik på traditionel vis gennem pladeselskaber, kræver betaling, hvis man vil lytte med.

Men der er også mange musikere, der stadig venter på deres store gennembrud, og de må finde alternative veje for at finde deres publikum.

En af dem er internettet, hvor enhver kan udgive MP3-filer. Nogle musikere giver enkelte numre gratis væk for at blive "opdaget" af nye fans, som så forhåbentlig vil købe mere af deres musik. Andre forærer meget eller al deres musik væk bare for at dele deres musik med verden.

Hvis man ved, hvor man skal lede, venter der altså mange spændende musikoplevelser, uden at man skal have dankortet frem. Så gør plads på harddisken og sæt MP3-afspilleren til pc'en, for nu skal der downloades.

75.000 gratis numre

De har masser af gratis MP3-filer, og de er lige til at gå til. Det er music.download.com -der er første stop på turen, for de reklamerer med over 75.000 numre, og deres brugergrænseflade plejer at være simpel og velfungerende.

Det varer da heller ikke ikke længe, før der er downloadet adskillige numre deriblandt A Reminder to Young Men af The MWM, som spiller meget alternativ elektronisk musik med spændende vokaler, samt Right One For Me med Drew Copeland, der bevæger sig i mainstream popgenren.

Nogle musikere på music.download.com tillader kun streaming af deres musik, og blandt dem finder man også etablerede stjerner såsom Linkin Park og They Might Be Giants. Men de fleste har et, to eller tre numre til fri download, og nogle har væsentlig flere, så der er masser af vælge imellem, og webstedet er hjælpsomt med at foreslå lignende musik, mens man browser rundt.

På music.download.com anbefales forresten også Girls on film af svenske Andreas Borg, og man bør heller ikke snyde sig selv for The Grand Central Band fra New Zealand som laver noget virkelig jazzy, funky, dancy musik. De er fænomenale.

Frihed uden kopibeskyttelse

At MP3-musikken er gratis og dermed lovlig at downloade er selvfølgelig herligt, men lige så herligt er det, at man slipper for Digitalt Rights Management (DRM) kopibeskyttelse, som besværliggør kopiering og afspilning af musikken.

Uden DRM kan al nettets gratis MP3-musik nemlig afspilles uanset om man har en Windows-pc, en Mac eller en Linux-computer, og man kan bruge stort set enhver medieafspiller inklusive mange bilradioer, når man vil have musikken med på farten.

Faktisk bliver man meget hurtigt så forvænt med friheden i ubeskyttet musik, at det bliver væsentlig mindre attraktivt at købe beskyttet musik i online-forretningerne.

Soundlift

Det næste stop på turen var hos www.soundlift.com - hvor det portugisiske band Gota straks overraskede med O Meu Pedido samt O Que Tens na Alma - to strålende sange på et sprog, som de færreste danskere forstår et suk af.

Ærgerligt nok har Gota kun lagt disse to numre online, så hvis man vil høre mere, må man ud og købe deres musik i en online musikbutik. Det er selvfølgelig også ok, og det var kun glædeligt at opdage Gota.

På Soundlift lyttes også til MiddleEarth, et stykke spændende elektronisk musik af svenske Fufu, og som modvægt snuppes Smack Dab in the Middle med Nobody's Bizness, som også er portugisiske. De kan altså lave musik i Portugal, og Nobody's Bizness har hele otte akutiske bluesnumre liggende online. Groovy.

Både skæg og snot

Et naturligt spørgsmål at stille til gratis musik er naturligvis, om prisen afspejler kvaliteten.

Er al den gratis musik noget værre hø, som wannabe amatørmusikere dumper på nettet, fordi pladeselskaberne og spillestederne hverken vil høre eller se på dem? Man kunne fristes til at tro det.

Der eksisterer grundlæggende to indgangsvinkler til at udgive musik gratis på nettet. Hvis man er etableret musiker, kan det være smart at give et par numre gratis væk for at lokke nye fans til.

Denne form for markedsføring er der mange, der benytter sig af, og generelt er deres musikkvalitet helt professionel.

Men der er også ukendte musikere, der forsøger at slå igennem ved at give lidt eller meget af deres musik væk. Nogle af disse musikere burde helt klart øve sig lidt mere, mens andre er lige så professionelle som de professionelle. Resultatet er, at man selv må sortere skæg og snot for sig.

Purevolume

www.purevolume.com er der masser af gratis musik fordelt på stort set alle genrer, og brugergrænsefladen er rigtig lækker. Det er altså en fornøjelse at gå på opdagelse i musikarkiverne, men kvaliteten er ikke altid den højeste. Der blev lyttet til utallige kunstnere på purevolume og nogle gode, deriblandt Wolftron og Colbie Caillat, blev da også fundet, men der var meget middelmådighed. Sådan er det altså også med gratis musik.

Gratis musik via fildeling

Næste websted var mp3.com.au, som indeholder masser af gratis musik, men også kan være en langsom oplevelse. Fra mp3.com.au bør man dog i det mindste downloade dance-musik fra Future Love.

Det rykker, hvis man er til den slags. Og individuel smag er selvfølgelig også en faktor for, hvorvidt man bliver bidt af gratis musik. Selv om stort set alle genrer er dækket, er det jo ikke sikkert, at man finder noget, man gider høre på alligevel.

En måde at undgå det værste skrammel er et menneskeligt filter, og det får man på www.3hive.com - hvor Sam, Sean, Jon, Clay, Shan, Joe og Lisa deler en fælles blog. Her præsenterer de løbende det bedste, gratisk MP3-musik, de finder på nettet, og der er selvfølgelig links til al musikken. Det fungerer strålende.

Men er det stort udvalg, man vil have, bør man besøge www.jamendo.com - som praler med over 50.000 gratis numre.

Jamendo kræver godt nok installation af en BitTorrent- eller eMule-klient for at downloade musikken, men hvad gør man ikke for gratis musik? For de interesserede kan den nødvendige software hentes på www.bittorrent.com eller www.emule.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere