Torsdagstippet: Her er de gratis kontorpakker

Aldrig har det været billigere at få sig en god kontorpakke. Gratis software bliver tilbudt fra alle giganterne, og de er alle sammen kompatible. Se her hvordan du kommer igang.

Det vrimler med gratis kontorpakker - både online og offline, og selv Microsoft titter forsigtigt ind i gratisjunglen med en reklamefinansieret udgave af Works.

Det startede med, at ZDNets kendte it-journalist Mary Jo Foley fik en udtalelse fra en af Microsofts vicedirektører, Satya Nadella, om, at Microsoft Works kun var den første af en række reklamefinansierede softwarepakker på vej fra Microsoft.

Andre Microsoft-kilder afviste først dette, men den 1. august bekræftede Microsoft så, at de ville udsende en begrænset prøveudgave af en reklamefinansieret Works kaldet Microsoft Works 9.0 SE. Denne udgave vil blive installeret gratis på pc'er solgt i udvalgte lande, og softwaren vil vise annoncer både offline og online.

IBM Lotus Symphony er gratis

Mens vi venter på gratisudgaven af Works, har IBM frigivet en gratisversion af Lotus Symphony. Nogle husker måske den oprindelige DOS-udgave af Lotus Symphony, der indeholdt det populære Lotus 1-2-3 regneark (eller i hvert fald en klon af det) samt tekstbehandling og nogle andre programmer. IBM købte som bekendt Lotus Software, og nu relanceres Lotus Symphony altså som en gratis multiplatform kontorpakke.

Men IBM har ikke lavet alt arbejdet selv. Den nye Lotus Symphony er baseret på den Sun-sponsorerede OpenOffice-kode (da.openoffice.org), som er Open Source og frit tilgængelig.

IBM har valgt at skille visse elementer af OpenOffice fra, så Lotus Symphony kan fokusere koncentreret på tekstbehandling, regneark og præsentationer, og desuden har IBM givet OpenOffice-pakken det, den allermest trængte til: Et visuelt ansigtsløft, så det nu ligner software anno 2007.

Hele herligheden er naturligvis kompatibelt med Microsoft Office og OpenOffice og i øvrigt stadig i beta, men kan downloades gratis fra IBM (symphony.lotus.com) til Windows og Linux.

OpenOffice 3 i 2008

IBM er som ikke de eneste, der bruger OpenOffice som basis for en kontorpakke. Sun sælger StarOffice, som ligeledes er lavet ud fra OpenOffice-koden. Man kan endda få StarOffice gratis, hvis man er studerende eller forsker.

Men OpenOffice ligger ikke på den lade side. Version 3 af den populære pakke forventes at udkomme til næste år, og her planlægges det, at OpenOffice skal inkludere Thunderbird email-klienten med Lightning-udvidelsen for at konkurrere direkte med Microsoft Outlook. Se mere på OpenOffices websted.

På en anden Open Source-front finder man tekstbehandlingsprogrammet AbiWord (www.abisource.com), regnearket Gnumeric (www.gnome.org/projects/gnumeric/) som er i betafasen på Windows samt Outlook-konkurrenten Evolution som også kan afvikles på Windows. Disse er ikke integreret i en kontorpakke, men spiller fint sammen.

NU mangler vi bare en gratisudgave af Corel WordPerfect Office.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere