Spilledjævel i kompaktformat fra Shuttle

Shuttles nyeste minimaskine er proppet til bristepunktet med en hardware så potent, at selv dyre desktop-pc’er må se sig slået. Ydelse og funktionalitet er i top, men støjniveauet er ikke optimalt.

Spilledjævel i kompaktformat fra Shuttle

Normalt forbinder man stationære monstermaskiner til det spillende folk med gigantiske towers, der vejer op imod 20 kilo.

Nu behøver du imidlertid ikke få en rygskade, når computeren skal flyttes, for Shuttle er klar med SX38P2 Pro, der måler beskedne 32,5 centimeter i dybden, 22 centimer i bredden og 21 centimer i højden.

SX38P2 Pro tilhører Shuttles såkaldte Prisma-serie og er fremstillet specielt til spillere. Vores XPC-testeksemplar benytter Intels Socket 775, som er det oplagte valg i disse dage.

Maskinen er derfor kompatibel med visse billige Celeron-modeller (med undtagelse af de sløveste Celeron-CPU’er med en FSB (Front Side Bus) på 533 megahertz) til og med monsterprocessorer såsom Core 2 Quad og Core 2 Extreme.

En smule drilsk

Vi har at gøre med en såkaldt barebone-pc. Det dækker over en kabinetløsning, der leveres inklusive strømforsyning, bundkort og et passende kølingssystem.

Produktet forhandles både som egentlig barebone og med de nødvendige komponenter installeret, så minimaskinen kan tages i brug omgående. Vi modtog dog den ”nøgne” version fra Shuttle og monterede selv processor, grafikkort, hukommelse, harddisk og optisk drev.

Hele processen krævede ikke meget mere end 30 minutter og en skruetrækker fra denne anmelders side, og selvom pladsen i det stilrene kabinet er begrænset, var det ganske smertefrit at montere komponenterne.

Det kan være en smule drilsk at få det optiske drev på plads, fordi drevets eject-knap skal flugte med kabinettets knap, men trods det burde selv nybegyndere sagtens kunne følge med.

Kan stille selv entusiaster tilfredse

Barebonen er holdt i et smagfuldt, sort design, der bør tiltale de fleste og formentlig undgå konsekvent kritik fra hjemmets kvindelige beboer(e).

Optisk drev, kortlæser og stik er holdt skjult bag låger, og derfor tager designet sig meget ryddeligt og simpelt ud. Du kan tjekke web-tv anmeldelsen af en sammenlignelig model fra Shuttle, SG33G5, her.

Man bliver dog yderligere imponeret, når man løfter låget, for Shuttle har gjort det muligt at installere hele to PCI Express 2.0-grafikkort i en såkaldt CrossFire-konfiguration.

Forvent ikke at kunne installere ATI Radeon HD 3870-grafikkort, fordi køleren vil komme i karambolage med makkerkortet. To HD 3850-kort er der dog levnet plads til, alternativt kan man installere et enkelt kraftigt kort såsom GeForce 8800 GT.

Intel X38 Express-chipset

Vi kunne overraskende nok lige præcist få plads til et 8800 GTS, det er mildest talt imponerende for en Small Form Factor-pc (SFF), der med et sådant kort kan afvikle ethvert 3D-spil flydende lige nu. Du kan få tips til at vælge det rigtige grafikkort i vores købeguide, hvor du ligeledes kan læse mere om ATI CrossFire. Du finder købeguiden her.

Bundkortet er produceret af Shuttle selv og benytter det lynhurtige Intel X38 Express-chipset. Det betyder, at du kan installere de nyeste processorer med en FSB (Front Side Bus) på 1.333 megahertz. Shuttlen ville dog ikke boote med vores Penryn-CPU, Intel Core 2 Extreme QX9770, så vi måtte i stedet ”nøjes” med en Intel Core 2 Quad QX6700 på 2,66 gigahertz.

Som allerede nævnt udgjorde Intel Core 2 Quad QX6700-processoren fundamentet for den kraftfulde minimaskine.

Vi monterede også to gigabyte Kingston HyperX DDR2-1200-ram og det helt nye Nvidia GeForce 9600 GT-grafikkort, her i en særlig version fra Zotac.

Processorkøler ikke så effektiv

Strømforsyningen på 450 watt klarer opgaven strålende, men vi kan ikke udelukke, at den kan komme i bekneb, hvis man installerer endnu kraftigere komponenter såvel som to grafikkort.

Hvis man har is i maven, kan man også forsøge sig med lidt overclocking. Det kan gøres enten manuelt eller per automatik – inde fra Windows med den medfølgende applikation eller gennem BIOS’en.

Desværre er processorkøler og kølingssystem ikke så effektivt, som man havde turdet håbe på. Samtidig støjer maskinen en del, når man belaster den. Da vores processor allerede var ganske varm, holdt vi os derfor fra at eksperimentere med yderligere justeringer af frekvenserne.

Det kan dog blive mere relevant, hvis man benytter en billigere og køligere Core 2 Duo-processor eller en af de helt nye CPU’er fra Intel på blot 45 nanometer.

Et glimrende stykke arbejde

SX38P2 Pro har masser af udvidelsesmuligheder. Barebonen har plads til et optisk drev, op til tre SATA-harddiske, den har et mini-PCIe-slot til eksempelvis trådløst netværkskort eller et Intel Turbo Memory-modul, og så er der hele fire hukommelsessokler til DDR2-800 ram.

På bagsiden udmærker Shuttlen sig med to eSATA-porte til ekstern lagerplads, seks USB 2.0-forbindelser, FireWire (IEEE 1394), Gigabit Ethernet samt digitale og analoge stik fra det indbyggede 7.1-kanalers lydkort.

Man må sige, at Shuttle har gjort et glimrende stykke arbejde i forhold til at fremtidssikre en så kompakt maskine.

Betragter vi forsiden, gemmer der sig bag lågerne yderligere to USB-porte, en mini-FireWire-port og sågar en fingeraftrykslæser. Sidstnævnte gør det nemt blandt andet at logge på Windows, men placeringen er en anelse upraktisk.

Den lille XPC slår desktopgiganterne

Vi udsatte maskinen for den komplette PCMark Vantage-testsuite og Cinebench 9.5, hvoraf sidstnævnte er særligt effektiv til at udnytte samtlige CPU-kerner.

Resultaterne viser, at Shuttle SX38P2 Pro trods sit format er på niveau med de kraftigste og mest avancerede desktop-pc’er. Resultaterne var fuldt på højde med eller overgik dem, der blev opnået, da vi sidst testede kraftfulde desktop-pc’er fra henholdsvis HP og Alienware (læs testen
her).

Forbedringen skyldes i givet fald det avancerede Intel X38-chipset, der er et af Shuttlens mest markante fortrin og ligeledes bidrager væsentligt til prisen på cirka 4.000 kroner.

Vi lod også den rendyrkede spilydelse komme an på en prøve og udsatte XPC’en for en dosis af det populære Call of Duty 4: Modern Warfare, hvor vi løbende befandt os pænt på den rigtige side af 30 billeder per sekund.

Forhindrer topkarakter

9600 GT-kortet leverede en gedigen oplevelse i en opløsning på 1.680 x 1050 pixel og med samtlige settings indstillet til ”high”. Samlet set er der ingen tvivl om, at Shuttle XPC’en er velkvalificeret som rå spillemaskine.

Vi vil dog gerne gøre en indsigelse og råde Shuttle til at fokusere mere på kølingssystemet i forhold til kommende modeller, for det kan være generende, hvis man har XPC’en placeret lidt for tæt på.

Det forhindrer maskinen i at opnå en topkarakter, for støjniveauet gør, at den ikke egner sig som mediecenter-pc.

Det havde ellers været oplagt at tilslutte en tv-tuner og udvide funktionaliteten, men her vil blæserstøjen skæmme hjemmebiografoplevelsen. Det skal dog siges, at maskinen er ganske tyst, når man ikke belaster den i udpræget grad.

Samlet set har Shuttle formået at imponere redaktionen med SX38P2 Pro, der flytter grænserne for, hvad vi kan forvente os af de helt små pc’er.

Når en mini-pc kan udfordre og i visse tilfælde udkonkurrere en monsterdesktop fra Alienware, kan man dårligt blive andet end betaget. Derfor lander SX38P2 Pro på et flot femtal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere