Ekspert: Mere cyberkriminalitet i fremtiden

Øget risiko for cyberkriminalitet venter os i fremtiden, forudser den finske sikkerhedsekspert Mikko Hypponen, der savner større fokus på internettets kriminelle bagmænd. Vi har taget en snak med den finske sikkerheds-guru.

Om 10-20 år har vi internet overalt, spår Mikko Hypponen, der er sikkerhedsekspert og chef for sikkerhedsfirmaet F-Secures forskning.

Alle mulige dimser vil være koblet på nettet, og det lyder smart og praktisk, men det vil også betyde en øget risiko for at blive ramt af cyberkriminalitet.

- Folk vil oftere blive et mål og blive nemmere mål, siger Mikko Hypponen.

I dag er almindelige brugere ikke tilstrækkeligt klar over de farer, der er på internettet, de tror ikke, det sker noget.

Mikko Hypponen savner mere uddannelse af almindelige mennesker, så de er rustet til at bruge internettet og til de trusler, fremtiden bringer.

- Det skal være helt basal viden om for eksempel, hvad en firewall er. Det offentlige er interesseret i, at vi bruger computeren og internettet, så det må også lære os, hvordan vi beskytter os, siger Mikko Hypponen og breder problematikken ud:

- Flere og flere asiater kommer online, men problemet er, hvordan de skal beskyttes, det er en stor udfordring, mener han.

Jo flere der er online, jo flere ofre er der for bagmændene, der alt for ofte slipper fra deres ugerninger.

Bankrøverier får mere opmærksomhed

Har din lokale bank været udsat for et røveri, har politiet kastet sig over at opklare forbrydelsen, og måske har medierne fokuseret på det.

Men er det et tilfælde af cyberkriminalitet, så får det knap så meget fokus - eller slet ingen. Og hvis bagmændene i mindre grad skal slippe godt fra de kriminelle handlinger, kræver det netop større fokus, mener Mikko Hypponen.

- Lovgivningen er fin nok, men det kræver et større samarbejde mellem private virksomheder – typisk sikkerhedsfirmaer - og det offentlige, ligesom det er nødvendigt med et større internationalt samarbejde, konstaterer den finske ekspert.

Spyware i mobiltelefoner

F-Secure har længe haft fokus på virus i mobiltelefoner, men i modsætning til pc-vira mener Mikko Hypponen, at der er nogenlunde styr på situationen med mobilvira.

Det skyldes, at et samarbejde med relevante parter som Nokia, Sony Ericsson, Microsoft, diverse operatører med flere har været i gang.

Derfor skal man selvfølgelig stadig være opmærksom på mobilvira, samt ikke mindst spyware i mobiltelefoner.

Kommer der spyware på mobilen, kan alle mulige oplysninger blive afluret. Hvem sendte du en sms til, hvornår, hvad stod der i den og så videre.

Fordelen for bagmændene er, at du har mobilen med overalt i modsætning til pc’en.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere