Vindere og tabere på det danske notebook-marked

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 18. marts 2002.


Ifølge analysevirksomheden IDC blev der i 2001 solgt 164.900 bærbare pc'er på det danske marked. Det var kun 5,2 procent flere end de 156.700 bærbare der blev langet over disken i år 2000.

2001 blev ikke året, der vil gå over i historiebøgerne, hvad salgsvæksten angår. Men det blev trods alt langt, langt bedre end salget af de stationære pc'er, der i samme periode faldt med 16 procent.
På notebook-markedet hedder førerhunden i Danmark stadig Compaq. Men hullet ned til udfordrerne IBM og Dell er blevet mindre. For Compaq mistede i 2001 tre procent af sin markedsandel og sidder nu på 24 procent af markedet. Alt imens har både IBM og Dell forøget deres markedsandel med to procent således, at de i dag sidder på henholdsvis 20 og 13 procent.
Toshiba lader tilsyneladende til at have lidt kraftigt i 2001. I det mindste vidner IDC's tal om at Toshiba har måttet vinke farvel til fire procent af markedsandelen i 2001. Fujitsu Siemens derimod lader til at have haft et godt år 2001 med en fremgang på to procent. Det samme gælder for kategorien "andre", der blandt flere andre omfatter den danske pc-assembler Amitech og et mærke som Asus, der distribueres af Rosenmeier IT distribution. Her lader der til at være vind i sejlene med en fremgang i markedsandelen på to procent.
Fujitsu-Siemens: Væksten kommer i
andet halvår 2002
- Afsætningen af bærbare til erhvervsmarkedet og privatmarkedet har generelt set klaret sig nogenlunde de forløbne måneder. Det skal dog ikke tages som udtryk for, at vi ikke har mærket til den økonomiske afmatning. Hos mange kunder oplever vi tøven og udskydelse af større indkøbsrunder. Derfor forventer vi da også, at det helt store salg kommer i andet halvår 2002. Der er simpelthen en grænse for, hvor lang tid, erhvervslivet kan udskyde nyanskaffelser. Desuden kan regeringens nye hjemme-pc-ordning dukke op som en joker, der kan puste nyt liv i salget, siger Jannick Schønecker, produktchef for notebooks i Fujitsu Siemens.
Og han har god grund til at gå med oprejst pande. For Fujitsu Siemens, der især er stærk på bærbare i privatsegmentet, hvor de kun slås af Toshiba og IBM, har udbygget deres samlede markedsandel på notebook-markedet med to procent.
Compaq: Optimisme trods trægt salg
- Afsætningen af bærbare går noget trægt. Mange af Compaqs større kunder vælger i øjeblikket at udskyde nyanskaffelser. Også selvom deres maskiner er modne til at blive erstattet. I detailkanalen er situationen anderledes. Salget til konsument-markedet viser gode takter og udgør en voksende andel af Compaqs samlede salg af bærbare. Det hænger ikke mindst sammen med, at flere og flere mindre erhvervsdrivende, nu vælger, at købe deres bærbare igennem detailkanalen, siger Ole Hesseldahl, ansvarlig for bærbare pc'er i Compaq.
Han peger dog på, at priserne på de bærbare målrettet erhvervskunderne er faldet ret så markant i 2001, hvilket ikke er en fordel for branchen.
- Selvom antallet af enheder vokser, så tjener vi ikke tilsvarende mere. Marginalerne i pc-branchen er ekstremt hårdt presset. Ikke mindst på grund af de voldsomme prisfald i 2001. I dag koster den absolut dyreste bærbare, en erhvervskunde kan købe hos os, cirka 25.000 kroner. For blot et år siden kostede vores ypperste topmodel over 30.000 kroner, siger Ole Hesseldahl.
Lige som flere af hans kolleger i branchen forventer han, at salget vil tage fart i den anden halvdel af 2002.
- Alt tyder på at det bliver i tredje og fjerde kvartal, markedet vågner op til dåd. Og så bliver det spændende at se, om regeringens nye hjemme-pc-ordning vil påvirke salget. Meget peger i retning af, at det kan blive netop bærbare, mange vil gå efter, siger Ole Hesseldahl.

Billedtekst: - Trods et noget slunkent notebooksalg lige nu er Jannick Schønecker, produktchef for notebooks i Fujitsu Siemens, fortrøstningsfuld. Han mener, at der vil komme gang i hjulene i andet i andet halvår 2002.

Billedtekst: Hos Compaq har man i den senere tid oplevet, at et stigende antal kunder i SMB-segmentet nu vælger, at købe deres bærbare igennem detailkanalen, fortæller Ole Hesseldahl, ansvarlig for bærbare pc'er i Compaq.

Boks: Markedsandele på notebook-markedet i Danmark
procent

Leverandør 2001 2000 +/-

Compaq 23,8 27 -3,5
IBM 19,6 18 1,8
Dell 12,8 11 2,1
Toshiba 9,8 14 -4,2
Fujitsu Siemens 6,5 5 1,7
Acer 5,8 7 -1,7
Hewlett-Packard 5,3 4 1,3
Andre 16,3 14 2,3
Kilde: IDC>




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere