Vellykket Nokia-vejviser er et rent røverkøb

Nokia 6210 Navigator er en forholdsvis vellykket vejviser - og faktisk lidt af et røverkøb. Læs her hvorfor.

Vellykket Nokia-vejviser er et rent røverkøb

GPS i mobiltelefoner er ingen nyhed. Men med Navigator-serien gør Nokia lidt ekstra ud af vejviseren.

6210 er seriens anden mobil. Som forgængeren (6110) er den udformet som en skyde-telefon i klassisk design.

Eneste udskejelse er den lille, kompasformede knap, der stikker ud nederst på fronten. Den blinker blåt, når der er liv i GPS-antennen.

Ellers er stilen konservativ, og som så ofte før er manglende nyt på design-fronten lig med godt nyt for den daglige betjening. Knapperne sidder, som man forventer, og de har en fornuftig størrelse.

Omstillingsparat

Tastaturets skydemekanisme virker solid, men ellers er kvalitetsfornemmelsen ikke den bedste. Menuknappen knirker, og den knaldhårde bagklap er ikke rar at røre.

Skærmen er en smule større (2,4 tommer) end forgængerens, og billedet står klart og flot. En indbygget bevægelses-sensor vender automatisk billedet, når man holder mobilen vandret.

Det virker kun, når man drejer mobilen mod uret, men visningen skifter lynhurtigt.

Generelt er 6210 mere responsiv end de dyrere N-modeller. Det er en sjælden glæde at opleve en Symbian-mobil, der er så kvik i optrækket. Menuerne kræver ingen vejviser, for de er logisk opbygget, og mange kender dem ud og ind (S60 3.2).

Understøtter 3G og Edge

Med Quick Office kan du læse Office-dokumenter, og standardpakken byder desuden på sjove spil og fleksible mail- og kalender-værktøjer.

Nokias egen weblæser er knap så imponerende, men man kan jo altid hente den gratis Opera Mini, som gør net-oplevelsen væsentligt hurtigere.

I forvejen understøtter mobilen både 3G (HSDPA) og Edge, mens nogle nok vil savne trådløst netværk (WiFi).

Nokia har placeret kameraobjektivet på bagsiden, hvor den er udsat for snavs og ridser. Det må være sådan et princip, de har i Finland. For snart sagt alle andre producenter har lært at placere objektivet bag skærmen, så den beskyttes, når skydetastaturet er lukket.

Skuffende kamera

Trods 3 megapixel og autofokus er billedkvaliteten middelmådig - med tendens til blege farver og udviskede bevægelser. De små LED-lamper er ikke nær så effektive som en rigtig xenon-blitz (som i N82).

Og i modsætning til resten af mobilen er kameraet trægt at arbejde med. En fin detalje er dog, at videoklip optages i samme høje opløsning som med N96/95 (640 x 480).

Lageret kan udvides med MicroSD-kort (1 GB medfølger), der monteres bag en lidt skrøbelig klap på siden.
Det fleksible lager gør også mobilen anvendelig som MP3-afspiller.

Lydkvaliteten i det medfølgende hovedsæt er hæderlig, men stikket er en millimeter for småt (2,5 mm), så tilslutningen af almindelige hovedtelefoner kræver en adapter. Dumt.

Vejen frem

Mobilens glansnummer er stifinderen. Vejkort over Skandinavien ligger klar på SD-kortet (med seks måneders licens), og GPS-antennen er usædvanligt fintfølende.

Man skal ikke vente nær så længe på satellitterne som i Nokias andre GPS-mobiler.

For hver ny rute vælger du, om du vil køre eller gå til dit bestemmelsessted. I bilen opleves de begrænsninger, der altid følger med en lille skærm, som ikke er trykfølsom.

Men den indbyggede højttaler er overraskende magtfuld, så selv på motorvejen er instrukserne tydelige. Den danske kvindestemme lyder sådan lidt overklasse-mopset, men det vænner man sig til.

Indbygget kompas

Til fods får du ingen stemme-instrukser, og det er vel på sin plads, når man færdes i det offentlige rum. Traditionelle GPS-systemer fungerer meget upræcist, når man går, fordi bevægelsen er langsommere og mindre entydig.

Nokia har afhjulpet dette ved at indbygge et kompas, så skærmvisningen roterer i takt med blik-retningen. Det er en fin nyskabelse, som dog kræver, at man holder mobilen nogenlunde stabilt.

God til prisen

Kortet kender ikke særlig mange stier og smutveje, og muligheden for at vise satellitbilleder er ikke så god som med Google Earth. Så der er stadig et uudnyttet potentiale i GPS-funktionen.

Vi kunne også tænke os en assistent til løbeturen, hvor mobilen holdt styr på hastighed og distance. Og trods oplysninger om det modsatte har kameraet, så vidt vi kan se, ingen positions-bestemmelse (geotagging). Men det kommer måske med en senere opdatering - eller i 6310...

Skal mere til at spolere glæden

Batteriet holder et par dage, så længe du ikke navigerer. Fyrer du først op under GPS'en, drænes batteriet på få timer. Det er ikke anderledes end med dedikerede GPS-systemer.

Men det illustrerer, at det ikke er uproblematisk at bygge nye funktioner ind i en mobiltelefon. I det mindste burde Nokia vedlægge et kabel til bilens cigarstik (og gerne en sugekop-holder) i standardpakken.

Men der skal mere til at spolere glæden over en kvik og brugervenlig GPS-mobil. Hvis Nokia overfører de gode takter til et apparat med større og trykfølsom skærm, nærmer vi os en fuldgod erstatning for de dedikerede vejvisere.

Så langt er vi ikke nået endnu, men Nokia 6210 tager et pænt skridt i den rigtige retning. Og de fleste ankepunkter svinder ind, når man ser prisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere