Novo Nordisk har pakket enhel fabrik ned i en bærbar pc

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 2. juni 2006.


Novo Nordisk har med hjælp fra NNIT lagt en hel fabrik ind på en bærbar pc. Formålet er at kunne teste nye produktionsmaskiner, inden de leveres.
Novo Nordisks højteknologiske fabrik i Hillerød, som fremstiller penne til insulin, eksisterer nu i en kopi, der ligger på en bærbar pc.
Det er en ganske almindelig standard-pc blot udstyret med den størst mulige disk og den største mulige interne hukommelse. Men det er nok til at kunne rumme både hele driftsdatabasen med data fra fem år og MES-systemet (Manufacturing Execution System) Fix Dmacs.
Komponenterne til insulinpennene fremstilles på store, tonstunge støbemaskiner. Det er her, den bærbare pc med fabrikken i maven kommer ind i billedet.
Novo Nordisk er som medicinalvirksomhed underlagt GMP (Good Manufacturing Practices), som indebærer store krav til dokumentation.
- På en traditionel medicinalfabrik er der uhyggeligt store mængder af papirdokumentation af processerne. For at undgå det har vi opbygget et MES-system, som opsamler alle disse informationer og styrer og overvåger produktionen, forklarer Jens Peter Høj, der er it-ansvarlig for fabrikken.

Efter at MES-systemet havde kørt nogle år, skulle fabrikken have nogle nye støbemaskiner. I den forbindelse ønskede fabrikkens ingeniører en ny type maskine fra en schweizisk maskinproducent.
- Så begyndte vi at spekulere på, hvordan vi kunne sikre, at maskinerne var testet, så de kørte korrekt, når de ankom til fabrikken. Vi overvejede simuleringer, men kom frem til, at det var en bedre idé at lægge hele driftssystemet ned på en bærbar pc. Da vi i forvejen havde flyttet driften af vores Oracle-database til NNIT i Bagsværd, var det nærliggende at lade dem se på opgaven, siger Jens Peter Høj.
Resultatet er, at en medarbejder i dag kan hanke op i den bærbare pc og tage på besøg hos maskinleverandøren med et fuldt produktionsmiljø i bagagen. Det betyder, at man blot kan tilslutte pc'en til computerstyringen på støbemaskinen og se, om den opfører sig, som den skal, og derefter få rettet eventuelle fejl.
- Der er ikke noget simulering i det her. Det er den virkelige vare, og det er det, der er så smukt, pointerer Jens Peter Høj.

Jens Peter Høj tog for nylig til Schweiz med den bærbare pc under armen for at se på nye maskiner:
- Der var selvfølgelig nogle fejl på maskinerne, og de kunne hurtigt rettes, men når vi køber sådan noget udstyr, så vil vi gerne kunne modificere det. Det er måske knap så kritisk at støde på fejl og ting, der skal rettes til i indkøbsfasen, men det er katastrofalt i driftsfasen, hvor det rammer produktionen, understreger Jens Peter Høj.
Han forklarer, at en af de store gevinster ved at anvende pc'en i testfasen er, at man undgår en mundtlig dialog med leverandøren, hvor der ofte kan opstå misforståelser.
Jens Peter Høj peger på, at han nylig var hos leverandøren og skulle have lavet en rettelse. Her troede han, at tingene var kommunikeret til maskinleverandøren:
- Vi troede, at de havde forstået os, men det viste sig, at sådan var det bare ikke. Da pc'en blev tilsluttet, stod det med det samme klart, at der var problemer på grund af misforståelser. Der var ikke noget at diskutere, fordi testresultaterne var indiskutable Leverandøren var begyndt at tage diskussionen med mig, men det stoppede hurtigt. Set fra et holistisk niveau bliver vi således pragtfuldt fri for diskussioner, fastslår Jens Peter Høj.

En anden gevinst er, at det undgås, at der er fejl på en maskine, som først opdages, efter at den kommer til Hillerød, så Novo Nordisk er nødt til at tilkalde teknikere fra Schweiz for at rette fejlene. Det har virksomheden skullet tidligere, og det var både dyrt og tidskrævende, samtidig med at produktionen på den pågældende maskine stod stille. Nu ankommer maskinen, og når den er stillet op, er den klar til produktion.
Jens Peter Høj betoner, at it-afdelingen aldrig selv ville have kunnet lave løsningen, og at det var derfor, man overlod det til NNIT:
- Jeg ville ikke selv sætte mig ned og lave en sådan løsning - og det er heller ikke min opgave. Min opgave er overordnet at understøtte vores forretning bedst muligt med it, siger han.
Søren Moos fra NNIT siger:
- Da Novo Nordisk besluttede at lægge driften af sin Oracle-database over til os, begyndte vi samtidig at diskutere, om det kunne lade sig gøre at lægge hele databasen og MES-systemet ned i en bærbar pc. Da et af kendetegnene ved Oracle-databasen er, at den er skalerbar, kunne det lade sig gøre.
Det blev overvejet at lave en IP-forbindelse til maskinleverandøren, men den tanke blev opgivet, fordi det ikke ville give den samme nærhed kombineret med, at det er relativt let og billigt i stedet at besøge leverandøren.
Næste skridt bliver at sende bærbare pc'er, der rummer en færdigpakket fabrik, ud til Novo Nordisks underleverandører.

Billedtekst:
Flytbar Fabrikken i Hillerød i fuld størrelse. Ved at lægge samtlige produktionsdata for fem års næsten uafbrudt drift ned på en bærbar computer, kan Novo Nordisk nu rejse udenlands med fabrikken. Der­-med kan nye maskiner til produktionen justeres og fejltestes allerede inden de forlader den schweiziske leverandør.

Boks:
Novo Nordisks høj- teknologiske fabrik
Fabrikken i Hillerød fremstiller 12 komponenter til Novo Nordisks insulinpenne. Komponenterne sendes videre til Novo Nordisks fylde-fabrikker, der foretager den endelige montage af pennene og emballerer dem, så de er klar til salg. Fabrikken kører i døgndrift, og der laves millionvis af penne hvert år.

OriginalModTime: 01-06-2006 13:01:03




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere