Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. august 2006.
Forskere aner ikke, hvorfor de danske piger halter efter piger i andre lande, når det gælder it-færdigheder og interesse for computere.
Flytte filer på en computer, oprette dokumenter, bruge regneark og så videre. Det føler danske piger sig ikke så gode til som piger i andre lande. Det viser den seneste Pisa-rapport fra 2003.
Samlet set ligger Danmark i det øvre midterfelt, når det gælder elevernes it-kompetencer. Dykker man ned i tallene, viser det sig dog, at det er pigerne, der trækker os ned. De danske piger ligger væsentlig dårligere end piger i lande, vi normalt sammenligner os med.
- Ingen ved, hvorfor de danske piger ligger så dårligt i rapporten. Et bud kan dog være, at pigernes interesse forsvinder, fordi der er færre kvindelige rollemodeller i den teknologiske verden herhjemme, end der er i andre lande. Men det er blot et gæt, siger lektor Hans Henrik Knoop fra Danmark Pædagogiske Universitet. (DPU).
Også lektor Bent B. Andresen fra DPU efterlyser mere forskning på området.
- Der er ingen forskere, der har en forklaring på det, siger han.
- Pisa-rapporten siger intet om årsager, eller hvad man bør gøre anderledes i lande, der scorer lavt, forklarer Hans Henrik Knoop.
- Det er dog indlysende, at vi skal sørge for at bruge it på måder, så piger mere direkte oplever fordelene derved. De har som bekendt ikke det fjerneste besvær med at lære mobilens tekniske funktioner, siger han.
Mens pigerne halter efter, ligger drengene i toppen. Faktisk er forskellen mellem drenge og piger størst i Danmark.
- Selvom drengene af natur kaster sig selvsikkert over nye ting og er teknikfascinerede, og pigerne er mere tilbageholdende og leger med andre ting, er forskellen for stor, siger Niels Egelund, professor fra DPU og ansvarlig for Pisa-rapporterne i Danmark.
Løftede man de danske pigers it-færdigheder op på niveau med drengenes, som de eksempelvis er i Australien, USA, Canada og Østrig, ville vi ligge helt i top.
- Jeg er optimistisk med hensyn til fremtiden, da it efterhånden gennemsyrer alt hvad der foregår i folkeskolen helt fra 1. klasse. Og endda før. Så fremover vil også pigerne vænne sig til computerne helt naturligt, siger Niels Egelund.
- Dog vil den naturlige forskel nok ikke kunne fjernes helt. Man ser jo også, at sygeplejersker, pædagoger og psykologer omvendt har svært ved at tiltrække mænd, forklarer han.
Faktaboks:
Pisa-rapportens it-målepunkter
Rutineopgaver: Starte computer, åbne en fil.
Fortrolighed med internettet: Gå på internettet, skrive og
sende e-mail.
Avancerede opgaver:
Bruge software for at finde eller fjerne virus, bruge database til
at lave adresseliste.
Kilde: Pisa-rapport 2003, Undervisningsministeriet
OriginalModTime: 15-08-2006 15:31:32